GündemEkonomi

‘’İYİ GÜNDE DE KÖTÜ GÜNDE DE’’

GÜNMARSİFED Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı İsa Tamer Çelik ülkemize yönelik kur tabanlı ekonomik saldırı ve tehditlerin ortaya çıkardığı durumu bölge işletmelerinin özellikle finansal penceresinden değerlendirdi.

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Üyesi 1000 işletmenin bölgemiz ve ülkemiz adına üretmeye devam ettiğini ancak istikrarsızlıktan çıkar elde etmek isteyen yada ekonomik dengeyi işletmelerin aleyhine arttırarak çelik zırha bürünmek isteyen kuruluş ve kişilerin ekonomik saldırganların ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi.

Başkan İsa Tamer Çelik: “ Son aylarda döviz kurları üzerinden başlatılan dalgalanma ve buna bağlı faiz oranların artışı ile başlayan süreç ülkemizdeki işletmeleri oluğu gibi bölgemizdeki işletmeleri de başta finansa erişim noktasında olmak üzere zora sokmuştur. Ülkemizin üretim gücünü oluşturan işletmelerimiz; devletimizin alacağı tedbirler ile bu süreçten de anlının akı ile çıkacaktır.

Bizler de federasyon olarak TÜRKONFED ile birlikte KOBİ’lerimize yönelik finansmana erişim olanaklarının artırılması ve ticarette çarkların yeniden sorunsuz dönmeye başlaması adına çözüm önerilerimizi sıralayacağımız bir raporu 27 Ağustos haftası ekonomi kurmaylarına sunacağız. Orta Vadeli Programa da katkı sunmasını hedeflediğimiz bu rapor özellikle son günlerde cereyan eden olumsuz ekonomik şartlarda bölgemiz ve sektörünüzde yaşadığınızsorunlar ve kısa vadede acil ihtiyaçlarınız ile orta vadede yapısal sorunlarınızla ilgili kamudan beklediğiniz siyasi/ekonomik müdahalelere yönelik görüşlerimizi içerecektir’’ ifadelerini kullandı.

‘’BANKACILIK SİSTEMİMİZİN TEMELLERİ SAĞLAM’’

Bankacılık sisteminin temellerinin sağlam olduğunu söyleyen Çelik, ‘’Bizler özel sektörün üretim gücü ve iş dünyasının sivil toplum örgütleri olarak üzerimize düşeni tüm gücümüz ile yapma ve sorumluluk alma pozisyonundayız. Ekonomik faaliyetler dönemsel gerçekleşen faaliyetler değildir. Uzun soluklu ve aralıksız olarak devam etmektedir. Bu uzun süre aralığında bazen güneş açar bazen de fırtına çıkar. Ekonomik ilişkiler evlilik gibi olmalı. “İyi günde de, kötü günde de”. Bu noktada özellikle bankacılık sektörüne sitem etmek istiyorum.

İyi günde her yerde olan sektör fırtınada korunaklı limana kendini ilk atan pozisyonuna geçiyor. Zaten bankacılık sistemimizin temelleri çok sağlam. Kredi verilirken bankalar aldıkları teminatlar ile kendilerini fazlası ile güvence altına alıyorlar. Ekonominin kötü gidişinde bir anda kredi teminatlarını arttırmaya kalkmaları, faizleri duruma göre dalgalandırmaları doğrusu ne adil ne de kabul edilebilir bir durum değildir.

Bölge işletmelerimizin Maliyeden yıllara sair birikmiş büyük meblağlarda KDV alacakları bulunmaktadır. Maliyemizin ekonominin sıkıntıya girdiği dönemlerde bu birikmiş alacakların en azından bir kısmını işletmelere ödemesi ve tahsil edilemeyen faturaların KDV ve Vergi tahakkuklarının yeniden gözden geçirmesi ekonomik bir gerekliliktir. Bu tür ekonomik saldırıların yaşandığı dönemlerde öncelikle sakinlik ve işletmeleri zora sokacak gerçek olmayan, kulaktan dolma dedikodu kaynaklı iletişimden uzak durarak bireysel desteğimizi göstermeliyiz. Güneş elbette sıcak yüzünü yeniden gösterecek; bu vesile ile tüm bölge işletmelerimizin ve halkımızın kurban bayramını tebrik ederim.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu