GündemTeknoloji

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ!

TMMOB Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yeni deprem yönetmeliği ile ilgili ve “Balıkesir’in Afet Durumu ve Yönetimi Çalıştayı” öncesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Depremlerin verdiği zararlarda inşaattaki eksikliklerin yanı sıra jeolojik konumların da önem taşıdığını belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Kemal Gökçay Yenigün Yeni Bina Depre“Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı ve 01.01. 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelikte, Türkiye’nin deprem  tehlike haritası tamamen yenilenmiş, deprem bölgeleri sınıflandırılması kaldırılmış, analiz ve tasarımda kullanılan  yapısal modellerin sahip olması gereken kalite net bir şekilde belirtilmiş ve yapılardan beklenen deprem performansına göre kullanılması gereken analiz yöntemleri kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Eksiklerine rağmen yeni deprem yönetmeliği depreme karşı güvenli yapı tasarımı için daha modern yaklaşımlar ve yeni yöntemler içermektedir.

DEPREM ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

28 Şubat 1 Mart tarihlerinde Balıkesir’de Türkiye’deki en büyük jeoloji çalıştayı hayata geçirilecek. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisliği Bölüm Temsilcisi Prof. Dr. Şener Ceyran, “Olası bir afet durumunda Balıkesir’in kendini koruması ve gerekli önlemleri alması, afet durumuna uyum sağlaması gibi pek çok detay bu çalıştayda yer alacak. Merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin Balıkesir’in depreme dayanıklılığına dair çalışmalarına destek olmak amacıyla biz de oda olarak bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Deprem Haftası’na da denk gelen bu çalıştayda Balıkesir Afet Durum ve Yönetim Çalıştayı düzenleyeceğiz” dedi.

BALIKESİR’DE DEPREM RİSKİ NEDİR?

Balıkesir’de şehir içinden Ayşebacı mevkiinden geçen bir fay hattı olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyran, Balıkesir’de araştırılan pek çok fay hattı olduğunu söyledi. Ceyran, deprem çalıştayında Balıkesir’in deprem riskine karşı ne kadar hazır olduğunu ve mevcut risklerin neler olduğunun da belirtileceğini söyledi. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu