GündemÖzel Haberler

KALAYCILIĞIN YANKISI

Balıkesir’de kalaycı ustalarının el marifeti ile yansıttığı parlaklık önemli el becerilerinden.

Kalaycılığın Türk kültürünün bir parçası olduğu çeşitli kaynaklarda anlatılıyor günümüzde kalaycılığın hala var olduğu ancak çok yaygın olmadığı gerçeği ile kalaycı ustalarının yaşayan bugünkü sesleri ile özel bir sohbet gerçekleştirdik.

Meslek eskiye nazaran unutulmaya yüz tutanlar arasında fakat bakır kabın lezzetini hala bilenlerde var. Tıpkı eskilerdeki değer gibi. Eskiler yemeklerini kalaylı kaplarda pişirir, yoğurtlarını kalaylı kaplarda mayalar, düğün yemeklerini kalaylı leğenlerde ve kazanlarda pişirmişler. Şimdilerde değerini yitirmeyen fakat çokta kullanılmayan bakır kapların hikâyesi elden ele dolaşan ustalarda ve kullananlarda gizli.
Balıkesir’de 30 senedir kalaycılık yapan Usta Serdar Esmeray, Metalleri kalay ile kaplıyoruz. Meslek canlı değil. Destek yok diyerek eskiden vazgeçilmez olan kalaycılık mesleğini anlatıyor. Usta Esmeray,’ Geçenlerde duyduğum kadarı ile hükumetimiz yok olmaya yüz tutan mesleklere dair bir çalışma yapacakmış. Birde asıl işi kalaycılık olanların yanında bu işi seyyar yapanlarda var. Ben Resmi olarak bu işi yürütenlerdenim. Benim gibi ya bir tane ya da iki tane kalaycı vardır. Seyyar olarak gelen çok. Köylere gidiyorlar. Onların da bazıları kalay yerine kurşun yapıyorlar’ dedi.

KİLOSU 85 TL

Kalay Ustası Serdar Esmeray ‘Kalayın kilosu 85 -95TL. Kurşunun kilosu 2-5TL. Kalayın kilosu 85-95 TL ama Bunun yanında tüpü var masrafı var hepsi bir maliyet sonuçta diyerek işçiliğin önemine değindi. Esmeray, Sıfırdan imalat sektörü öldü diyerek Ben 7 sene oldu sıfırdan imalat yapmayalı. Eskiden çaydanlık imalatı yapıyorduk. Şimdi çelik üzerine tamirat. Kalay tamiratları yapıyoruz’ dedi.

BAKIR KAPTA YEMEK TADI

Esmeray , ‘Eskiden bakır olarak sıfırdan imalat yapıyorduk. Lezzet bakımından yemek bakımından daha sağlıklı hemen soğumaz diyerek bakır kapların özelliğinin hem tada hem de kaliteye yansıdığını belirtti.

BAKIR ÇELİK VE ALİMİNYUMA YENİK DÜŞTÜ

Eskiden bakır varken alüminyum vardı. Alüminyum geldi bakırı öldürdü. Şimdi çelik var o hepsini öldürdü. Şimdi insanlar bakırı hurdaya veriyor. Sağlığı ve kaliteyi hurdaya verdik.Bakır2ın kıymetini bilen eskiler var onlarda zaten kalayını yaptırıyor. Kalaycılığın olmadığı Edremit, Bandırma’dan geliyor kalay için gelenler var. 10 yaşımdan beri sanayideyim 30 senedir kalaycılık yapıyorum. Çocukluğumdan beri buradayım. Hem okuduk hem bu işe yöneldik. Sanat okulu elektrik bölümünü bitirdim. Ama o şeyi tercih etmedim. Baba mesleği idi babamın mesleğini devam ettirdim. Çocuklarım var ama bu işle ilgilenmek istemiyor. Çırak tutsak 2-3 gün sonra kaçıyor. ÖZEL HABER: Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu