GündemÖzel Haberler

“Kalbini Fethetmediğin Bir İnsanın Beynine Hükmedemezsin”

 

Balya’da göreve geldiği günden itibaren eğitim alanında dokunmadık yer bırakmayan Balya İlçe Milli eğitim Müdürü Mustafa Uzanç ile görüştük.

 

Niteliği arttırmak adına her türlü çalışmayı ekip arkadaşlarıyla birlikte bir görev olarak değil de, canı gönülden yaptıklarını belirten Uzanç, Büyükşehir Merhaba’ya yakaladıkları başarıyı anlattı.

 

Bu ülkede söz sahibi olacak olan yeri geldiğinde  ülkenin yönetimine dahil olacak olan yarının geleceği nesilleri yetişmenin önemini vurgulayan Uzanç,” şu an itibari ile sık sık görüşmelerimiz, birlikte olmamız, eğitim camiasıyla birlikte olmamız, onlarla sohbet etmemiz, sadece formel bir şekilde değil gayet informel bir şekilde yani birlikte sohbet havasında fikir alışverişi yaparak onların gönüllerine de ulaşmaya çalıştık. Çünkü kalbini feth etmediğin bir insanın beynine hükmedemezsin derler. Biz ilk önce kalpten başlayalım dedik” ifadelerine yer verdi.

 

Balya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Uzanç, ‘Bu sene itibariyle ilçemizde İmam hatip Ortaokulu’nu müstakil binasına kavuşturduk. Daha bir sene önce eğitim öğretime açılmış olan binada 5 öğrenci ancak kayıt yapabilmiş, müstakil binası tabelası bile olmadığı için halk gözünde  ve eğitim camiasında olumsuz görülmüştü. Bunun üzerine ilk yaptığımız şey kendine ait bir bina tahsis etmekti. Atatürk çok programlı Anadolu Lisesi’nin tamamını İmam Hatip Ortaokulu’na tahsis ettik. Tabelamızı Allah’ın izniyle astık’ ifadelerini kullandı.

 

‘Komisyonumuzla Tüm Köyleri Gezdik’

Okula öğrenci kaydıyla ilgili komisyon kurup köyleri gezdiklerini söyleyen Mustafa Uzanç, ‘Bununla ilgili olarak bir komisyon kurduk. Velinin okula ilgisini kazandırmak adına. Bütün köylerimizi komisyon olarak gezdik. Velilerimizden, çocukları  4ten 5e geçenlerin hepsine ulaştık. Şu anda 30 tane kayıtlı öğrencimiz olmuş oldu. 6 kat artmış oldu. Bunu daha da önemsedik. Bunun üzerine ilçe müftülüğümüzle bir görüşme yaptık.  Bunun üzerine İlçe müftülüğümüz her iki dönem ayda 50 lira olmak üzere bütün öğrencilere burs sağladı. Ayrıca öğrencilerimize kıyafet belirledik. Bu kıyafetlerin tamamının da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından ücreti karşılandı. Bütün öğrencilerimizi giydirdik. Bunun yanı sıra öğrencilerin, spor kıyafetleri ve spor ayakkabıları Büyükşehir  Belediyesi tarafından karşılanmış oldu. Sağ olsun bize bu desteği sağladılar’ dedi.

 

‘Sosyal Aktivite Alanlarımız Çok Kısıtlı’

Bayla’daki sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı alanların kısıtlı olduğunu söyleyen Mustafa Uzanç, ‘İlçemizde sosyal alanlarımız çok kısıtlı. Çocuklarımızın ders dışı geçirebilecekleri alanlarımız çok kısırtlı. İlçemizde Zübeyde Hanım Yatılı bölge Ortaokulumuz var. Bunun pansiyon binasının bahçesi normal futbol sahası standart dışı ve basket potalarımız vardı ama bu bize yeterli değildi. Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı ile irtibata geçerek, Başkan, Edip Uğur’un da onayını alarak YİBO’muzun bahçesine bir spor alanı kazandırdık. Standartları ölçüsünde, kapalı tel örgüsüyle basket, voleybol sahası yapacağız.  Zemin ise yumuşak olacak şekilde planlandı. Ayrıca bahçesinin de çevre düzenlemesini sağladık. İlçemizde Şamile Altıntaş İlkokulumuz var. Fiziksel anlamda çok güzel bir okul. Fakat çocukların oyun alanı olmadığı için oraya da oyun alanı yine Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından bir oyun parkı sağladık’ dedi.

 

 ‘Köy Okullarında Eksikler Vardı’

Köy okullarındaki eksikleri gidermek için çalıştıklarını da söyleyen Mustafa Uzanç, ‘Köy okullarımızı da gezdik. Köy okullarımızın fiziksel şartlarda bir çok eksiğimiz vardı. Sıralarımız hala eski düzendeydi. Biz bununla ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile  bir görüşme yaparak yeni sıralara yüzde 70’ini kavuşturduk. Şamile Altıntaş Okulumuz halen 10- 15 senelik tahta sıraları kullanıyor ve ilçenin tek İlkokulu durumunda.  İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de destekleriyle okulun  tamamına  yakınını yeni sıralara çevirdik. İmam Hatip’in  bu anlamda donatımını tamamen sağlamış olduk. En sonunda da YİBO’nun da  yüzde 40’ını yeniledik. Temmuz’da başladıktan sonra gerçekleştirdik” dedi.

 

‘Sahayı Boş Bırakmadık’

Çalışmalarına özenle devam ettiklerini söyleyen Mustafa Uzanç, ‘Sahayı boş bırakmadık. Bütün okullarımıza tek tek ziyarette bulunduk. Velilerimizi ile bir araya geldik. Özellikle mahalle muhtarlarımızla toplantı yaptık. Toplantı, Balya Kaymakamı öncülüğünde gerçekleşti. Muhtarlarımızın da taleplerini dinledik. Köydeki ihtiyaçlarını, okuldaki şartları dinledik eğitime dair bunları değerlendirdik. Arkadaşlardan özellikle çocukları eğitim noktasında aileler ile çok daha sıkı irtibatta olmaları konusunda telkinlerde bulunduk’ ifadelerini kullandı.

 

‘Okula Bakış Açıları Değişti’

Ailelerin okula bakış açılarının değiştiğini söyleyen Mustafa Uzanç, ‘Ailelerin okula bakış açıları değişmeye başladı. Kitap okuma özellikle vurguladığımız önemli bir konuydu. Bunu bir proje kapsamında söylemek belki yanlış olur ama gönülden yapma duygusunu biz arkadaşlar ile çok paylaştık. Şu anda birkaç köyümüzdeki öğrencilerimiz akşam aileleri ile anne ve babası ile okumadan yatağa girmiyorlar ve bunu veliler özellikle söylüyor’ ifadelerini kullandı.

 

‘Nicelikten Ziyade Nitelik’

Okulda materyal eksikleri olduğunu söyleyen Mustafa Uzanç, ‘TEOG, DYK kursları YGS kurslarında öğrenci yetiştirme noktasında materyal eksiğimiz var gibi bir düşüncemiz hiç olmadı. Ben hiçbir zaman bunu kabul etmedim. Bununla ilgili bakanlık genel bütçesinde biraz pay alabildik ve bütün okullarımızın bir senelik kırtasiye ihtiyaçlarını sağladık. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bütün okulların kırtasiye ihtiyaçlarının tamamını karşıladık. Hiçbir mazeret istemedim bu konuda. Bu sorumluluk, yükümlülük bana ait bir kuruş dahi veliden bu konuda talep edilmeyecek dedik. DYK kurs başvurusunda Balıkesir ilçeleri arasında yüzdelik oranı olarak yüzde 91 ile ikinciyiz. Tabi biz bunu nicelikten ziyade nitelik noktasına daha çok baktık’ ifadelerini kullandı.

 

‘Puan Artışı Sağladık’

İl genelinde Balya olarak yükseliş kaydettiklerini söyleyen Mustafa Uzanç, ‘ TEOG birinci değerlendirmede Balıkesir genelinde 20 ilçe içerisinde kendi ölçeğinde kendi içerisinde 48,07 puan artışıyla ikinci artış gösteren ilçe Balya oldu. Bu bakanlık istatistiğinde  değerlendirme sonuçları.  Biz 48,07 olarak bir önceki yıla göre puan artışı sağlamışız. Ortalama bazda düşünürsek yaklaşık olarak yanılmıyorsam Balıkesir 3,5 puan gibi düşüş sağlarken il genelinde biz balya olarak ortalama 2,5 puan yükseliş kaydetmişiz. Bu da bizim kendi ölçeğimizde yaptığımız çalışmaların olumlu dönüşü olduğunu düşünüyoruz. Projelere önem veriyoruz. Özellikle doğaçlama projeler diyoruz biz buna. Proje mantığı kasvetinden ziyade en ufak bir şeyi bile değerlendirip bunun böyle ölçeklendirme adı altında sürdürmeyi çok sağlıyoruz. Kitap toplama gibi bir kampanyamız var kendi ölçeğimizde kitaplarımızı zenginleştirme noktasında’ dedi.

 

‘Z Kütüphaneler Oldu’

Z kütüphanelerin önemine değinen Uzanç, ‘İlçemizde hiç Z kütüphanesi olan okulumuz yok. Bununla ilgili olarak girişimde bulunduk. Üç tane okulumuz Z kütüphane kapsamına bakanlık tarafından alındı bilgisi geldi. Çünkü bu bizim için ciddi bir eksiklik. Okullarda bu kültürü yaygınlaştırmak için özellikle bunu istedik  ve üzerinde duruyoruz. Arkadaşlara sürekli bu konuda da yaklaşıyoruz. Çünkü biz biliyorsunuz bir 15 Temmuz gibi çok ciddi sorun yaşayan bir ülkeyiz. Bu süreç bizi ciddi yaraladı. Burada eğitimciler olarak bizlere oldukça fazla sorumluluk düşüyor. Bunu bilinçli bir şekilde yapmak istiyoruz biz ve arkadaşlarla sürekli toplanıp, bu çocukların sürekli  bilinçlenmesi sorgulayabilmesi, okuyabilmesi noktasında normal dersin haricinde daha da önem verilmesi gerektiğini vurguladık. Aileleri de içine katalım dedik. Hatta bunun için milli kültürel değerlerimize yönelik ailelerimize de bir gezi planlaması yapıyoruz şu an. Mart ayın yaklaşıyor, Çanakkale’den başlayabiliriz’ ifadelerini kullandı.

 

‘Bengi Projesi Kapsamında Çalışmalar Yapıyoruz’

Bengi projesine de değinen Uzanç, ‘Bengi projesi ile ilgili biz de Bengi projesi ile ilgili bir çalışma yapıldı. Bengi projesi Kasım ayından beri alt çalışmaları sürdürülen bir proje. Bununla ilgili olarak biz ilçemiz adına ilçe yürütme komisyonu ilk başta bir oluşturduk. Bütün okullarımıza resmi yazı göndererek herkesin kendi okulunun  fotoğrafını çekmesini istedik. Değerlerimiz şu anda mevcut yapımız ne durumda bunun ön bilgilerini aldık bu komisyon aracılığıyla okullarımızın gerçek, reel değerlerini bir göz önünde tuttuk. Bu yönelik olarak kendi ölçeğimizde ne yapabiliriz bunun planlamasını yaptık. Hatta bununla ilgili bugün tüm balya ilçesindeki bütün öğretmenler ile toplantı yaptık. Biz şunu istedik. Benginin özünde olan yarış içinde olmayacağız. Kimse kimseyi birbiri ile kıyaslamayacağız. Okulun bulunduğu şartlara göre değerlendirme yapacağız. Ama mutlaka kendi içimizde bir ivme kazanacağız. Niteliği arttıracağız. Bununla ilgili olarak planlamalarımızı hepsini yaptık, kurul kararımızı da öğretmen arkadaşlarımıza madde madde tebliğ ettik. Yapabilecekler noktasında bu ikinci dönem faaliyete geçtik zaten. Aslında özüne bakarsanız yaptığımız buna yönelik işlerdi zaten ama şimdi bir sistem dahiline dönmüş oldu. Sistematik bir yapıya bürünmüş oldu. Bunun da güzel olacağına inanıyorum ben’ ifadelerini kullandı.

 

‘Çocuklarımız Söz Sahibi Olacak’

Mustafa Uzanç, ‘Çünkü bu nesiller yarının geleceği olan nesiller. Bu ülkede söz sahibi olacak, Bu ülkenin yönetimine dahil olacaklar. Bunları boşlamak, ihmal etmek gibi bir şansımız kesinlikle olamaz. Biz bu bilinçteyiz. Bütün ekip arkadaşlarımız ile birlikte bu noktada hareket ediyoruz. Bununla ilgili olarak sadece görevimizin adı altında değil gönülden bu işi yaptığımıza inanıyoruz. Arkadaşlarım da bu noktada benimle birlikte oldular. Bu da benim açımdan memnuniyet verici. O ışığı ilk başlarda biraz tereddütlü bakılmıştı o da şu açıdan yeni bir kişi olarak görevimize başladık. Ama şu an itibari ile sık sık görüşmelerimiz, birlikte olmamız, eğitim camiasıyla birlikte olmamız, onlarla sohbet etmemiz, sadece formel bir şekilde değil gayet informel bir şekilde yani birlikte sohbet havasında fikir alışverişi yaparak onların gönüllerine de ulaşmaya çalıştık. Çünkü kalbini fetih etmediğin bir insanın beynine hükmedemezsin derler. Biz ilk önce kalpten başlayalım dedik. Arkadaşlarımız tamamen bu noktada dahil etmeye başladık. Çok güzel dönükler alıyoruz. İleride şu noktaya da getireceğiz. Bunu vatandaşlarımız, öğrencilerimiz bir işi yapmak adına değil hakikaten bir şeyler katmak adına bu memleket için bunun için düşündük biz ve bunun için yapıyoruz. İnşallah devam edeceğiz. Muvaffak oluruz’ dedi.

 

Özel Haber Kamil Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu