Gündem

Kalin Kamalin Kakalin Kamaya          

Başlığı okuyunca kafanızda o şarkı çalmaya başladıysa anlamışsınızdır artık . Evet ! Bugün Rusya’yı anlatıyorum . Tarih boyunca iki ezeli düşman , kimi zaman da  düşmana karşı ittifak oluşturup dost olduğumuz bu büyük ülkeyle  , ortak geçmişimiz bir hayli eskilere dayanıyor. Hal böyle olunca da gittiğiniz bir müzede karşınıza ‘’ Sarıkamış Harekatı ’’nı canlandıran bir tablo çıkması şaşırtmıyor. Son yıllarda ekonomik ilişkilerimizin tekrar güçlenmesiyle beraber nasıl tatil beldelerinde yeniden Rus turistlere rastlamaya başladıysak  , bir resmi veya dini bayramımızda Rusya’ya gittiğimizde de görüyoruz ki pek çok Türk de artık tercihini Rusya’dan yana yapıyor.

MOSKOVA

Rus İmparatorluğu’nun son hakimi Çar II. Nikolay ‘ın kızı Anastasiya Nikolayevna Romanova’nın hayatını anlatan ‘’Anastasia’’ kitabı , okumayı söker sökmez okuduğum ilk kitap olmuştu . ( Kitapta üstünde çok durulan , Romanovların sonunu getiren ve Rusya’nın Şeytanı olarak bilinen  , 80 lere damgasını vuran ‘’ Ra Ra Rasputin ,Lover of the Russian Queen ‘’ şarkısına konu olmuş ,dokuz canlı  Rasputin Rusya tarihine damgasını vurmuş enteresan bir zattır. Meraklılara duyurulur ) Bu kitabı okuduğumdan beri Rusya diyince aklımda hep  buz tutmuş bir tren , kürk mantolu, kürk şapkalı yolcular ve çok ama çok soğuk bir hava canlanırdı . Tüm bunların aksine Moskova ılık bir bahar havasıyla karşıladı bizleri. İkinci şaşkınlığımı da Kızıl Meydan ’a gittiğimde yaşadım . Meydanın ortasında GUM adında kocaman lüks bir alışveriş merkezi var. Ee bu Kızıl Meydan komünizmin kalesi değil miydi ? Alışveriş merkezi kapitalist bir yaklaşım olmamış mı biraz sevgili Rusya ? Onun dışında herşey beklendiği gibi. Masallardan çıkmış gibi duran Aziz Vasil Katedrali , Kremlin Sarayı  , şehrin ortasından geçen Moskova Nehri , geniş caddeler , komünist blokları , her biri ayrı sanat eseri niteliğinde metro durakları (bir de keşke levhalar ve durak isimleri sadece kiril alfabesiyle yazılmış olmasa.. ) , Lenin Mozolesi (devrimci komünist lider) , Bolşoy Tiyatrosu ( Fındıkkıran ve Kuğu Gölü Balesi Rus menşeilidir ya hani ) , bizdeki İstiklal’in eline su dökemez bir Arbat Caddesi , her yerde matruşka hediyelikler , üstünde Putin resmi basılı zibilyon tane obje , vodka vodka daha çok vodka. İşte size Rusya . Ülke çok büyük ve kalabalık tamam da yemek konusunda da geniş bir yelpaze sunmuyor maalesef. Ama gitmişken Beef Stroganoff (et soteden yapılan bir Rus yemeği ) denemeden dönmek olmaz. ( Nazım Hikmet , nam-ı diğer Mavi Gözlü Dev ‘in yattığı Novodeviçi Mezarlığı da Moskova ’ya gitmişken uğranması gereken yerlerden biri zatımca. Alışıldık mezarlıklardan çok farklı bir yer burası )

ST.PETERSBURG

Ve Aziz Petersburg ! 42 ada , 55 kanal ve 500 e yakın köprüsüyle ‘ Kuzeyin Venediki ’ diye adlandırılan , 200 yıl boyunca Çarlık Rusya ‘sına başkent olmuş bu harika şehir , çarlık Rusya’sına son vererek S.S.C.B ‘nin kurulumuna zemin hazırlayan Bolşevik Devrimi ‘nin (Ekim Devrimi) de ev sahibidir aynı zamanda .(  Şehir 1924–1991 yılları arasında yani Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak adlandırılmıştır ) Rusya’nın Avrupa’ya Açılan Kapısı ünvanından da anlaşılacağı gibi Avrupai bir havası var Petersburg’un . Açık hava müzesi tadındaki bu şehirde binaların her biri incelikle işlenmiş birer sanat eseri . Sokaklarsa cıvıl cıvıl . Yani Petersburg , Moskova’nın resmi ve soğuk  ruhuna taban tabana zıt bir imaj çiziyor. Nevski Bulvarı her daim kalabalık . Voskresenia Khristova Kilisesi (Kanlı Kilise) Moskova ’daki Aziz Vasil Katedrali ’ne benzer mimaride dizayn edilmiş .( Bu ikisinin önünde fotoğraf çekilmeyeni dövüyorlar ) Ermitaj Müzesi , Kışlık Saray , Rus Devlet Müzesi , Saint Isaac Katedrali , Kazan Katedrali , St. Michael Kalesi , Dostoyevsky’nin Evi Müzesi , Kunstkamera (Rusya’nın ilk müzesi ) ve daha nice saray , müze  ve kilise St. Petersburg’da ziyaretçilerini bekliyor.

Ünlü Ruslar : Ivan Pavlov (Pavlov’un Köpeği ) , Maxim Gorky , Fyodor Dostoevsky , Leo Tolstoy , Pyotr Ilyich Tchaikovsky

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu