GündemProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KAPLICA FAYDALI MI?

Geçen hafta sizlere kaplıca tedavisinin kimlere yapılabileceğini veya yapılmayacağını anlatmıştım. Bu hafta ise kaplıca tedavisinin etkilerini, nasıl yararlanılacağını anlatacağım. Öncelikle tekrar etmekte fayda olduğunu düşünüyorum ki; termal sular herkeste ve her hastalıkta uygulanabilen bir tedavi seçeneği değildir. Doğru hasta ve doğru hastalıkta ancak etkili olabilen bir tedavidir.

Kaplıca suları öncelikle içerdiği mineraller sayesinde başta kas ağrıları olmak üzere romatizmal hastalıklarda fayda sağlar. Kaplıca sayesinde ağrılarda azalma, fonksiyonlarda iyileşme ve çeşitli yaraların tedavisinde başarı sağlanabilmektedir. Bu faydalarını da özellikle bilinenin aksine iltahabı gidererek, kas ve eklemde gevşeme sağlayarak yapar. Tabii bu suya girerek elde edilen bir iyilik halidir. Bunun dışında termal suyu içme, nefes olarak alma şeklinde olan uygulamalarda bulunmaktadır.

Peki kaplıcaya gittiğimizde ne kadar süre ve kaç gün bundan yararlanmalıyız? Bu sorunun cevabı aslında çok bireyseldir yani her hasta ve hastalıkta farklıdır. Bir kere gireceğiniz kaplıca suyunun ısısı bile her hastalıklar arasında farklılık gösterebilir. Ancak kabaca bir öneride bulunacak olursa günde iki kez, 10-20dk arası, toplam 10-20 gün suya girmek ideal bir tedavi için önerilen süreleridir. Haftalık olarak ise her gün değil de gün aşırı tedavi almak daha uygun olacaktır. Tabii banyo sonrası da yapılması gerekenler vardır. Örneğin banyo sonrası mutlaka yarım saat dinlenmek, bu süreç boyunca doktorunuzun önerdiği şekilde beslenmek ve yine doktorunuzun önerdiği şekilde hafif egzersizler yapmak tedavinizin başarısını arttıracaktır.

Hepinize sıcak, sağlıklı bir hafta dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu