GündemÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

KAR YAĞIŞINI ÖZLEDİK

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ‘Balıkesir’e kar gelecek’ dese de dün şehirde yazdan kalma günler yaşandı. Ocak ayında Nisan havası yaşayan Balıkesirliler, havaların bu seyrini MERHABA’ya değerlendirdiler. Vatandaşlardan çarpıcı açıklamalar…

Ocak ayının son günlerine doğru yaklaşırken, toprak kar görmedi. Bu yaz kış mevsiminin tam anlamıyla yaşanmadığını söyleyen Balıkesirliler, havaların bu denli değişmesini MERHABA’ya değerlendirdiler. ‘Giden günleri arar olduk’ diyen vatandaşların yanı sıra, ‘Küresel iklim değişikliğinin boyutlarını şimdi daha iyi hissettik’ ifadelerini kullananlar da vardı.

 

Erol Saydan: Bize göre iklim olarak güzel ama memleketimiz için kötü. Tarım, üretim açısından zor günler bizi bekliyor. Barajların dolması lazım. Yoksa büyük bir susuzluk sıkıntısı ile karşı karşıya kalırız. Ayrıca bu hava üreticiyi de etkileyecektir. Meteoroloji açıklamalarda bulunuyor. Kar geleceği söyleniyor ama merkeze kar gelmedi. İklim değişikliği var. Herkes sorumsuzca davranıyor ne yazık ki. Her yere arabayla gidiyorlar. En yakın mesafeye giderken bile araçlarına biniyorlar. Tek kişi ulaşım için özel araç kullanıyor. Haliyle bu durum bile iklim değişikliğine sebep oluyor. Bu doğayı, iklimi tehlikeye atıyor.

Kadir Erkekoğlu: Havalar eskisi gibi değil artık. Ocak ayının sonuna gelmemize rağmen kar gelmedi. Kış mevsimini tam anlamıyla yaşayamadık. Haliyle tabi bu durum yadırganıyor. En çok üretici etkiliyor. Üreticiler tarım ile hayvancılıkla uğraşıyor. Bu havalar en çok onları etkiliyor. İklim değişti. İnsanlar doğaya sahip çıkmıyor.

Cengiz Aydemir: Havaların böyle anormal gitmesini pek anlayamıyoruz. Tabi değişik görüşler var. Küresel ısınmanın en büyük etken düşünüyorum bende. Aşırı sanayileşme, aşırı tüketim ve aşırı şehirleşme nedeniyle küresel ısınmanın etkileri olduğunu düşünüyorum. Ben 50 yaşındayım iklimin kaydığını hissedebiliyorum. Bizim bu bölgemizin de bulunduğu kuşak tropikal iklim kuşağı olmadığı halde son on yıldır tropikal iklim kuşağı gibi göstergeler oluyor. Çok büyük fırtınalar çıkıyor. Bu fırtınalar, kamyonları uçuracak boyutlara ulaşıyor. Ben bunda küresel ısınma faktörü ve olumsuz iklim değişikliği olduğunu düşünüyorum. Meteoroloji kar gelecek diyor ama şu anda baktığımızda gelmiyor görünüyor. Kar yağması ülkemizin, insanımızın yararına. Şu mevsimde kar yağması gerekiyor.

Nazmi Parlak: Biz her manada dünleri arar olduk. Artık eskisi gibi değil zaman. Her anlamda öyle üstelik. Havalarda öye. Eskiden bu aylarda yerde 4 metre kar olurdu. Şimdi yazdan kalma günleri yaşıyoruz. Tabi böyle güzel gibi görünüyor aslında ama gerçekçi olduğumuzda ciddi sorun. Bu durum üretimi de etkileyecek. Yazın susuzluk çekeceğiz. Kuraklığın nedeni olacak.

Filiz Akgün: Ocak ayının sonlarında olmamıza rağmen Balıkesir’e kar yağmadı. Tabi bu durum bizleri korkutuyor. Küresel ısınmayı gözle görür şekilde hissediyoruz. Dünya alarm veriyor. Biraz daha böyle giderse ilerleyen zamanlarda çok zor günleri yaşayacağız. Barajlar dolmadı. Üreticiler zor durumda kalacak. Umarım bir an evvel kar gelir.Kar yağışını özler olduk.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu