GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

KARESİ MÜFTÜLÜĞÜ RAMAZANA HAZIR

Bilindiği gibi Ramazan ayı manevi dinamikleri, toplumdaki tezahürleri ve Müslümanların ruh dünyasındaki etkileri bakımından çok verimli değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimidir.

Ramazan ayı, dini duygu ve coşkunun yoğunlaştığı, fert ve toplum hayatında zihin ve gönül dünyasının yenilenme fırsatı bulunduğu bir dönemdir. Müslüman Türk halkının bu coşkuyu idraki ve yaşantısı her türlü takdirin üzerindedir. Bu anlayışla hareket eden Müftülüğümüz Karesi İlçemiz genelinde Ramazan Ayında yapılacak hizmetleri planlayarak gerekli hazırlıkları yapmıştır. Bunları özetlersek;

1- İl Müftü Yardımcılarımız, Kadın-Erkek vaizlerimiz, Şube Müdürümüz, Din Hizmetleri Uzmanımız, Murakıplarımız, Kur’an Kursları Öğreticilerimiz, Din Görevlilerimiz,  İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Millî Eğitim Müdürlüğü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri, emekli müftü ve vaizlerimizden oluşan irşat ekibiyle Ramazan ayı boyunca cemaatimize hizmet vermeye çalışılacaktır. Oluşturulan bu irşat ekibi, camilerimizde kadın ve erkeklere vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaklar, mukabeleler okuyacaklardır.

2-Başkanlığımız, 2018 yılı Ramazan ayı temasını “İsraf Olmasın” olarak belirlemiştir. “Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi 31. Ayet) Gerçek şu ki, israf, sahip olduğumuz nimet ve imkânları ölçüsüzce kullanmaktır. Har vurup, harman savurmaktır. Hiç tükenmeyecek gibi bilinçsizce harcamaktır. Allah Teâlâ’nın bahşettiği nimetlere karşı bir nankörlüktür. Ve israf, sadece sofralarımıza hasredilemeyecek kadar kapsamlı bir kavramdır. Mesela akıl nimetini iman ve hikmetle buluşturamaması, insan için en büyük israftır. Şu kısacık ömrümüzün dünya ve ahiretimize faydası olmayan beyhude meşgalelerle heba edilmesi, zamanın israfıdır. Zararlı alışkanlıklarla zihnin ve bedenin tehlikeye atılması, sağlığın israfıdır. Sahip olduğumuz ilmi ve tecrübeyi insanlığın hayrına kullanmamak, bilginin israfıdır.

Kendisinden yaratılıp beslendiğimiz toprağın, hayat kaynağımız olan suyun, her bir nefesimizde muhtaç olduğumuz havanın hoyratça kirletilmesi israftır. Gelecek nesillere mamur ve yaşanılır bir çevre bırakmamız gerekirken, bize emanet edilen yeryüzünü kötülüklerin esiri haline getirmek, yaşadığımız kâinatın israfıdır. Her türlü israftan sakınmalıyız.

3- Tüm camilerimizde Din görevlilerimiz ve Kur’an Kursu Öğreticilerimiz tarafından mukabele okunacaktır. Bayan öğreticilerimiz bayanlara mukabele okumaktadırlar.

4- İlçemiz merkez Yıldırım Camisi ile Maltepe Camisinde teravih namazı hatimle kılınacaktır.

5- İlçemiz genelinde Ramazan ayının son on gününde Yıldırım Camisi, Zağnos Paşa Camisi, Hasköy Camisi, Çaypınar Mahallesi Aşağı Camisi ve Paşaalanı Camileri olmak üzere 5 camide itikâfa girilebilecektir.

6- Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde (imsak saatinde) okunacağı için, vatandaşlarımızın ezan başlar başlamaz yeme içmeyi bırakıp oruca başlamaları gerekmektedir. Akşam ezanı vakti girdikten sonra iftar etmelidirler.

7- Bu yıl, Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığımızca en az 19,00TL (On dokuz lira)  olarak tespit edilmiştir. Ancak fitre verirken bir kişinin sahur ve iftarda kendi yediği iki öğünlük yemek bedelini fakire vermesi daha uygun olur. Diğer bir deyişle herkes kendi hayat standardını dikkate alarak fitresini vermelidir.

8- Sakal-ı Şerif bulunan camilerde ziyaret tertipleneceği gün cemaate önceden duyurulacaktır.

9- Minarelerdeki kandiller ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir.

10- Ramazan öncesi her cami ve çevresinin genel temizliği yapılacak, elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek, merkezi sistemin açık olduğu camilerde, sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacaktır. Ayrıca camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecektir.

11- Camilerde bayanlara mahsus mekânların daha geniş, aydınlık ve sağlıklı olması için çaba gösterilecek ve bayanların camilere devam etmeleri teşvik edilecektir.

12- Çocukların camiye ve cemaate katılmaları teşvik edilerek, yaşının gereği davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin devamı ve pekiştirilmesi hedeflenecek özellikle Kadir Gecesi ve Bayram Namazlarına katılmaları  sağlanmaya çalışılacaktır.

13- Engelli vatandaşlarımızın camilere girebilmeleri ve cemaate katılabilmelerini kolaylaştırmak için cami içinde ve dışında gerekli tedbirler alınacaktır.

14- Ramazan Ayı boyunca Şube Müdürümüz, vaizimiz, Din Hizmetleri Uzmanımız ve diğer görevlilerimizce hastane, cezaevi, çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseler ile ilgilenilecektir.

15- Ramazan Bayramı 15 Haziran 2018 Cuma günüdür. İlimiz Merkezinde Bayram Namazı saat 06.25’te kılınacaktır.

16- Cami görevlileri ve Kur’ân Kursu Öğreticileri geçmişten günümüze Cami ve Kur’ân Kursu hizmetlerinde maddi/manevi desteklerini esirgemeyen ve ahirete irtihal eden hayır sahiplerinin ruhlarına ithâfen hatimler okuyacaklardır.

17- Ramazan Ayı ile ilgili diğer program ve bilgiler web sayfamızdan ilan edilecektir. Bu vesile ile Aziz Milletimizin, Karesi Halkımızın ve bütün din görevlilerimizin Ramazan ayını tebrik eder, bu ayın; vatanımız, milletimiz İslâm âlemi ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder, Birlik ve Beraberliğimizin daim olmasını dilerim . Muhterem halkımızın ve Kamuoyumuzun bilgisine sunulur.

11/05/2018
Fahri SAĞLIK / Karesi Müftüsü

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu