GündemEğitimÖzel Haberler

‘’KAYIP NESİL’’

Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, liselere yerleştirme sonuçlarına göre Balıkesir’de yüzlerce öğrencinin mağdur olduğunu söylerken, MERHABA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

2002 Yılından itibaren 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte kayıp bir neslin yetiştiğini söyleyen Başkan Demiralp, bu dönemde de öğrencilerin büyük bir umutsuzluk içinde olduğunu belirtti.

İstedikleri liselere yerleşemeyen öğrencilerin Meslek Lisesi ya da İmam Hatip Liseleri’ne gitmeye mahkum edildiğini belirten Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, sadece İmam Hatip Liseleri’nin kontenjanlarının boş kaldığını belirtti.

‘’SORUN HALA DEVAM EDİYOR’’

Liseye girişte kontenjan sorunu olduğunu ve binlerce öğrencinin istedikleri yere yerleşemediklerini söyleyen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp; ‘’Anadolu Lisesi kontenjanlarında yetersizlik var. Bakanlık kontenjan arttırımına gideceğini söyledi ve bu kontenjanların arttırımı da yapıldı. Ama ihtiyacı karşılayacak düzeyde değil. Açıkta kalan diyelim 94 bin öğrenci var. Toplam kontenjan 24 bin yapıldı. Dolayısıyla ihtiyacı karşılamadı. Sorun hala devam ediyor. Öğrencilerin tercih dönemi de bitti. Artık iş komisyonlara geldi. Komisyonlar sisteme müdahale edemiyorlar. Sadece hiçbir yere yerleşmemiş olan öğrencileri yerleştirme görevine sahipler. Ama zorunlu 3 tür okul tercih etme durumundan dolayı tercihlerini yapıp istediği yere gidemeyen öğrencinin sorununu çözemiyorlar. Komisyon, hiçbir yere yerleşememiş olan öğrencileri için çözüm getirebiliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’İMAM HATİP DIŞINDA BOŞ KONTENJAN YOK’’

Kontenjan sıkıntısına da değinen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, ‘’Ne yazık ki tercih dönemi bitti ve İmam Hatip Liseleri dışında boş kontenjanı olan okul yok. Öğrenci ya İmam Hatip tercih edecek ya da ilk yerleştiği Meslek Lisesi’ni tercih etmek zorunda kalacak. Bu öğrencinin Anadolu Lisesi’ne geçiş imkanı yok. Çünkü Anadolu Liseleri’ne o bölgedeki okullarda uzun süre okuyan öğrenciler yerleştiği için not ortalamaları ne olursa olsun yerleştirme sonuçlarını etkilemiyor. Okul birincisi bile olsalar Anadolu Lisesi’ne yerleşemiyorlar’’ şeklinde konuştu.

‘’YA İMAM HATİP YA MESLEK LİSESİ’’

Diploma notu 100 olan öğrencinin bile istediği yere yerleşemediğini söyleyen Başkan Demiralp, ‘’Kontenjanlar yeterli olmadığı için nakil olacak öğrencileri de büyük problemler bekliyor. Yerel okul yani evin bitişiğindeki okula da yerleşemiyor öğrenci. İlk tercih dönemindeki zorunluluklar nedeniyle evi okula yakın olan öğrenci bile oraya yerleşemiyor. Mesela Yarış Ortaokulu’nda öğrencinin 4 yıl okuması lazım ama 2 yıl başka bir okulda okumuş. Diploma notu 100. Ama okulda bulunmuşluk süresi birinci kıstas olarak alındığı için öğrenci evinin bitişiğindeki 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’ne yerleşemedi. O öğrenci üç çeşit tercih yapma zorunluluğu olduğu için Meslek Lisesi ve ya İmam Hatip Lisesi’ni mecburen yazdı ve İmam Hatip Lisesi’ne istemediği halde yerleşti. Şu anda oradan da kımıldayamıyor’’ dedi.

‘’AİLELER ÇARESİZ’’

Ailelerin de çocukları için endişelendiklerini söyleyen Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp, ‘’Aileler bu süreçte gerçekten çaresiz. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bu sorun Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklamayla, tercih döneminin sonunda kurulacak olan komisyonlarla birlikte öğrencilerin mağdur edilmeyeceği söylendi. Fakat komisyonlar kuruldu ama sorunlar yine çözümsüz kaldı. Çünkü komisyonların yetkileri sınırlı. Yani istemediği bir yere yerleşen öğrencinin komisyona müraacatı kabul edilmiyor.

‘’KAYIP BİR NESİL VAR’’

Başkan Demiralp; ‘’Türkiye genelinde bu sorun büyük bir kargaşa yarattı. Öğrenciler istediği yere yerleşemedi. Komisyon eliyle de bu öğrencilerin sorunu çözülemeyecek çünkü komisyonun yetkileri de sınırlı. 2002 yılından sonraki süreçte 4+4+4 sisteminin gelmesinden itibaren kayıp bir nesil yetişti. Bu arada geçen 16 yıllık bir süreç içerisinde bir nesil 12 yıllık eğitim sürecini bitirdi. İkinci kayıp nesil de yolda geliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’BU SİSTEMİN BAŞINDAN BERİ KARŞISINDAYDIK’’

Şu anki uygulamaya konulan ‘’Çember Sistemi’’nin başından beri karşısında olduklarını söyleyen Başkan Demiralp; ‘’Biz bu sistemi duyduğumuz andan itibaren karşısındaydık. Doğru bir sistem olmadığını vurguladık. Tepkimizi koyduk. Kılavuz hakkında da dava açtık. Dava devam ediyor. Ama buradaki amaç yoksul ve açıkta kalan öğrencileri İmam Hatip Liselerine mahkum etmekti. Zengin aileler çocuklarını özel okula yazdırdı. Öğrenciler ise İmam Hatip ya da Meslek Lisesi arasında seçim yapmaya zorlandı.

‘’EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KAOS İLE BAŞLIYOR’’

Öğrenciler için de öğretmenler için de 2018-2019 eğitim ve öğretim yılının kaos ile başladığını belirten Eğitim-İş Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Demiralp; ‘’Öğrencilerin tercih dönemi sonrasında büyük bir kaos yaşanırken, öğrencilerin büyük bir bölümü mutsuz. Bu istikrarsız ve liyakatsız politikalar yüzünden vatandaşın devlete olan güveni de azalıyor. Bunun yanı sıra öğretmenler de mutsuz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedefleri doğrultusunda 2019 yılından itibaren bütün okulları tam gün eğitime geçirecekleri dile getirildi. Ama bu uzun bir süreçte bekleniyordu. Ortaöğretime geçiş sisteminden dolayı tam gün olan okulları ikili eğitim sistemine geçirmek zorunda kaldılar. Böylece kendi hedeflerinden şaştılar. Uygulamaya tabi olan okullarda ikili eğitimde olan okulları tam gün öğretime geçirdiler. Ama bunu öğretmenlere söylemediler. Öğretmenler il içi tayin dönemini filan da kaçırdılar. Bazı okullar 15 günlük hızlı bir çalışma ile tam gün eğitime geçtiler. Tayin dönemi de yok. Öğretmenlerimiz 3 Eylül’de norm kadroya düşeceklerini öğrendiler. Yani 2018-2019 eğitim ve öğretim yılı öğrenci için de öğretmen için de büyük bir endişe ile başlıyor. Nihan Merve Yılmaz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu