İlçe HaberleriDünyadan Haberler

Kazdağları’nı yaşatan müze

Edremit’te, iki kardeşin eski yağhaneyi restore ettirerek, kurduğu Sarıkız Kazdağı Etnografya Müzesi, büyük ilgi görüyor ve ziyaretçi akınına uğruyor.

Edremit’in Güre Mahallesi’nde, Murat ve Uğur Bostancıoğlu kardeşler tarafından açılan müzede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Edremit’e geldiğinde kendisine tahsis edilen faytondan, Sabahattin Ali ve Tuncel Kurtiz’in balmumu heykellerine, Büyük İskender, Afrodit ve Nemesis’in slikondan yapılmış birebir kopya büstlerine kadar birçok eser bulunuyor.

‘GALERİNİN KÂR AMACI YOK’

Etnografya Galerisi için özellikle asırlık zeytinyağı fabrikasını seçtiklerini belirten Murat Bostancıoğlu, galerinin 350 metrekarelik kapalı alan ile 12 bölümden oluştuğunu söyledi. Bu bölümlerde mitolojiden başlanıp, yolu Kazdağları’ndan geçmiş önemli kişilere yer verdiklerini kaydeden Bostancıoğlu, “Galerinin bir kâr amacı yok. Kendi masrafını çıkaracak şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Galerimizde Kazdağları’nın mitolojisi, endemik bitkileri, florası, faunası, eski Edremit’i, Sabahattin Ali’yi, Tuncel Kurtiz’i anlattık” diye konuştu.

ATATÜRK’ÜN FAYTONU VE İLK BASKI NUTUK

Galeride, 1927 yılından ilk baskı ‘Nutuk’ ile Mustafa Kemal Atatürk’ün Edremit’e geldiğinde kullandığı fayton da sergileniyor. Atatürk’ün Edremit’e geldiğinde kendisine tahsis edilen fayton hakkında bilgi veren Bostancıoğlu, “Atatürk’ün Edremit’e 13 Nisan 1934’te ikinci defa gelişinde, Edremit eşrafından Arkök ailesi, Atatürk’e Fransız Rothschild et Fils- Paris marka faytonu tahsis ediyor. Atatürk’ün Edremit’i gezdiği bu faytonu bizim için en değerli eserlerden biri. Galerimiz bahçesindeki camekanlı bölmede koruma altına alarak sergiliyoruz” dedi.

KURTİZ’İN EL YAZISI NOTLARI

Murat Bostancıoğlu, galeride en çok ilgi çeken diğer bölümün ise 2013 yılında yaşamını yitiren sinema oyuncusu Tuncel Kurtiz ile Türk edebiyatının unutulmazları arasında yer alan Sabahattin Ali’nin balmumu heykelleri olduğunu belirtti. Bostancığlu, “Tuncel Kurtiz’in kendisine ait çalışma masası ve ‘Ezel’ diziyle ilgili olarak kendi el yazısı ile aldığı notlar ve eski fotoğrafları bu bölümde sergilenmekte. Edremit’te çekilmiş orijinal fotoğrafları ve kitapları da bu bölümde bulunuyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu