GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KEMİK ERİMESİ NEDİR?

Kemik erimesi kemiğin en yaygın hastalığı olan kemiğin kütlesinde ve kalitesinde azalma olması sonucu kemik kırılganlığının artması halidir.

Peki ne oluyor da kemiğimizin kalitesi bozuluyor derseniz işte özetle cevabı. Kemik doku 35 yaşına kadar gelişmeye ve sağlamlaşmaya devam ediyor. Daha sonra ise kadınlarda menapoz erkeklerde de özellikle 50 yaş sonrası bazı hormonların azalması nedeniyle zayıflamaya başlıyor. İşte bu zayıflama herkeste farklı oluyor.

Kemiklerimiz bazı insanlarda çok hızlı bazılarında neredeyse hiç diyebileceğimiz kadar zayıflıyor. Bunun nedenleri ise; genetik gücünüz, ailenizde kemik erimesi varlığı, tiroid ve şeker hastalığı, hormon bozuklukları, kötü beslenme, mide veya barsak ameliyatı olması, kortizol gibi bazı ilaçlar, çölyak veya kolit hastalıkları, iltahaplı romatizmalar, karaciğer ve böbrek hastalıkları sayılabilir.

Bu saydığımız hastalıklar siz de varsa mutlaka kemik erimesi taraması yaptırmalısınız. Tabii ki kemik erimesi taramasını menapoza giren her kadın da yaptırmalıdır.

Kemik erimesi bana ne yapar peki? Kemik erimesinin en önemli sıkıntısı kırık yapmasıdır. Kırıklar çoğunlukla bel ve sırt kemiklerinde, kendiliğinden yani bir düşme, çarpma olmadan olmaktadır. Sonrasında da ağrıyla hekimle başvurup tanı koyulmaktadır. Tabii bu kırıklar kişilerin zamanla boyunun kısalmasına da yol açmaktadır. Bu durum ise uzun dönemde yaygın ağrı, uyku bozukluğu, kabızlık gibi başka sorunlarında beraberinde getirmektedir.

İlk olarak şunun altını çizmek isterim ki kemik erimesinin hem tanısı hem de tedavisi için sadece kemik ölçümü testi yeterli değildi. Mutlaka bazı kan değerleri ve idrar testi de gereklidir. Bunları yaptırdıktan sonra eğer kemik erimesi varsa tedaviye önce altta yatan bir neden varsa onu tamir ederek başlamalı. Örneğin tiroid hastalığı, kalsiyum ve D vitamini azlığı gibi. Ardından da kemik erimesi için gerekli olan haftalık, aylık, yıllık olarak ağızdan veya iğne şeklinde alınan farklı ilaçları tedaviye eklemek uygun olacaktır.

Ama burada önemli bir nokta var ki o da bu ilaçların kan kalsiyumunu düşürdüğüdür. O nedenle mutlaka bu ilaçların yanında kalsiyum ve D vitamini takviyesi yapmak gerekmektedir. Tek başına kalsiyum almak biraz sıkıntı yaratabilir. Kişilerde kalp hastalığı, damar daralması gibi durumlar görülebilir. Bu nedenle lütfen kalsiyum alımlarınızı hekim önerisi olmadan yapmayın, aksi taktirde ciddi bir kalp sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Elbette kemik erimesi sadece ilaçlarla tedavi edilmez. Beslenmemiz de çok önemlidir. Mutlaka her gün yoğurt, peynir, süt, bol yeşillik tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca aşırı tuz, kahve, alkol ve protein tüketiminden de kaçınmalısınız.

Olmazsa olmaz bir tedavi basamağı da egzersizlerdir. Egzersizler sizin kamburunuzun çıkmasını engelleyip, ağrılarınızı azaltacak ve kemiklerinizi güçlendirecektir.
Mutlu, sağlam kemiklerinizin olduğu, sağlıklı günler dilerim…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu