GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KIKIRDAKLARIM ERİMESİN DİYE NE YAPMALIYIM?

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

Geçen hafta sizlere kıkırdak erimesinden yani kireçlenmenin başlangıcından bahsetmiştim. Bu haftada sizlere bu hastalığın tedavisinden ve nasıl korunmamız gerektiğinden söz etmek istiyorum.

Öncelikle kıkırdak erimesinden korunmak için neler yapabiliriz onu konuşalım. Kıkırdak erimesi genetik bir zemine dayanmakla birlikte elbette hastalarımıza her zaman onu koruyacak bazı önerilerimiz oluyor. Bunların başında hiç kuşkusuz kilo almamak veya kiloluysak vermek geliyor. Yine nasıl oturacağız, kalkacağız, yatacağız, ağır kaldıracağız; bunları bilmemiz gerekiyor. Örneğin uzun süreli bağdaş kurmak, yer sofrası gibi pozisyonlarda oturmak, gün içinde çok fazla merdiven inip-çıkmak eklemlere zarar verebilecek pozisyonlardır. Yani eklemlerimizi korumak, onlara nasıl davranacağımızı bilmek burada oldukça önemli.

Peki kıkırdakları korumak için besin veya ilaç takviyesi alalım mı derseniz işte cevabım. Tabii ki beslenme her hastalıkta olduğu gibi kıkırdak hasarından korunmalarda da önemlidir. Kıkırdak güçlendiren glukozamin kondroitin gibi takviyeler eklemlere destek olmaktadır ancak uzun süreli kullanımları bazı sorunlara neden olabileceğinden doktor önerisi ile alınması gereken takviyelerdendir. Yine kıkırdak dostu olan omega-3 balık yağı, kalsiyum, D ve C vitaminlerini de unutmamak lazım.

Burada olmazsa olmazların başında egzersiz geliyor. Hekim önerisi ile yapılacak lokal egzersizler yanında yürüyüş, yüzme, tenis gibi yapılacak aerobik egzersizler oldukça faydalı olacaktır. Ancak şunu hemen belirtmek isterim ki egzersizin aşırı yapılması da kıkırdaklara zarar verir. Örneğin yürüyüş yaparken bel, diz, kalça veya ayaklarınızda ağrı oldu hemen durup dinlenin ağrının üzerine gitmeyin.

Hepinize sağlıklı ve enerjik bir hasta dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu