Gündem

KIZILAY 150 YAŞINDA

Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Türk Kızılayı 150. Yaşında. Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan güveni ve desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor.

11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti”ni kurdu.Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından kuruluşun adı da 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” olarak değişti. 1935 yılında kurumun ismi “Türkiye Kızılay Cemiyeti” oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi.

YÜZBİNLERİN YARDIMINA KOŞTU

Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu.

KAN HİZMETLERİNDE ÖNCÜ

1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılayı, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği. O günden bu güne kan bağışını katlayarak artıran Kızılay Kan Hizmetleri Ülke geneline yayılmış Kan Merkezi bünyesinde ki hizmet birimleri ile tüm personel ile hizmetlerini sürdüren Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan %90’nını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından karşılamaktadır.Kemik İliği bekleyen hastalara şifa olmak için kök hücre Projesi’ni hayata geçiren Türk Kızılayı, Kök Hücre donöre ulaşmada ihtiyaç sahibi hastaların karşılamada umut kaynağı oldu.Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı; sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor.

Yardımlar Dünyaya Uzanıyor
Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. 150 yıllık tarihinde 137 farklı ülkede ihtiyaç anında Türk Kızılayı vardı. Uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye’nin tanıtılmasına da kuşkusuz büyük katkı sağladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu