GündemGörüntülü HaberlerÖzel Haberler

KREDİ KARTIYLA KURBAN ALINIR MI?

Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, kurbanlıkların kredi kartıyla da alınabileceğini söylerken, vatandaşları bir konuda uyardı. Kurbanlıkları kredi kartıyla alanları tehlikeye düşürecek durumu Topcan, MERHABA okurlarıyla paylaştı.

‘’KURBAN MALİ VE SOSYAL İÇERİKLİ BİR İBADETTİR’’

Kurban Bayramı’nın mali ve sosyal içerikli bir ibadetle taçlandığını söyleyen Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, ‘’Kurban, mali ve sosyal içerikli bir ibadettir. Cemiyet hayatında sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı güçlendiren bir ibadettir. Aslı, esası Hz. Adem’e kadar dayanan çok eski bir ibadettir. Hz. Peygamberimizin hadisleri olsun, Kur’an-ı Kerim’de olsun emredilen bir ibadettir. Bunun çerçevesi peygamber efendimiz tarafından çizilmiştir. Gerek kurbanın özellikleri gerekse kurban kesmekle yükümlü olan bir müminin hangi özellikleri barındırmakla mükellef olmasıyla ilgili bütün bu çerçeve Peygamber efendimiz tarafından bize beyan edilmiştir.’ İfadelerini kullandı.

‘’HER HAYVAN KURBAN OLMAZ’’

Kurbanlık seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, ‘’Kurbanlık seçiminde çok dikkat edilmeli. Çünkü her hayvan kurban olmaz. Bir hayvanın kurban olabilmesi için Büyükbaş diye tabir edilen sığır cinsi hayvanlardan olması gerekir. Bu yeterli değil. Aynı zamanda iki yaşını bitirmiş ve üçünden gün alması lazım. En önemli özelliklerinden biri bu. İkinci olarak fiyatını etkileyen, etini etkileyen ayıp ve kusurlardan uzak olması lazım. Mesela iki gözü aama olan, bir ve ya iki boynuzu kırılmış olan hayvan kurban olmaz. Yürüyeceği yere kadar gidemeyecek aciz ve hastalıklı bir hayvan da kurban olmaz. Kurbanın en güzellerinden olması isteniyor. Kur’an-ın emri bize öyledir. İbadetimizi en güzel şekilde yerine getirmeliyiz. Kusurlarından arındırılmış bir hayvanın kurban edilmesidir bize önerilen’ dedi.

‘’MÜMİN OLMAK YETERLİ DEĞİL’’

Kurban kesmek için gerekli olan yeterliliklerden de bahseden Topcan, ‘’Kurban kesen açısından da mümin olmak yeterli değildir. Her mümine kurban ibadeti mükellef tutulmuyor. Bir müminin kurban ibadetiyle mükellef tutulması için ana şart ekonomik güce sahip olmasıdır. Parası olmayan, bugünü yarına zor ulaştıran adam mali bir ibadet olan kurban ile mükellef değildir. Kurban ibadetinden mesul tutulabilmek için ekonomik güce sahip olmak lazım. Şimdi ekonomik güce sahip olan bir insandır kurban kesmekle mükellef olan’’ ifadelerini kullandı.

‘’BALIKESİR’DEKİ O UYGULAMA YANLIŞ’’

Eşlerin sırayla kurban kesmesinin yanlış olduğunu belirten Ramazan Topcan, ‘’Balıkesir’de sıklıkla yapılan yanlışlardan biri de şu ; ‘Bir sene eşim kesiyor, bir sene ben kesiyorum’ diye bir uygulama yapılıyor. Bu doğru ve dini değildir. Çünkü kurban ibadetiyle mükellef tutulabilmek için dinen zengin sayılmak lazım. Dolayısıyla dinen zengin sayılan kim ise, bu ister evin annesi ister babası olsun o kurban kesmekle mükelleftir. Ancak denilirse, evin annesinin de babasının da mali gücü varsa hem kadın hem de erkek kurban kesecek. Yani bir tanesi ‘Ben kurban kesiyorum, diğerinin kurban kesmesine gerek yok’ diyemez. Çünkü biz müstakil, ayrı ayrı fertleriz. Evin annesi de babası da ayrı bir ferttir. Eğer ikisi de ayrı ayrı bir güce sahiplerse ikisinin de kurban kesmesi gerekir. Ancak ayrı ayrı ikisi de bir çatı altında bulundukları halde babanın gücü var, evladının da gücü olsa dahi. Evlat kazandığı parayı babasına veriyorsa bu müstesnadır. Kazandığı üzerine tasavvuf yetkisine sahip değildir. Babasının rızasına muhtaçtır. Bu nedenle babasından onay alması gerekir. Burada kurban kesmeyebilir’ dedi.

‘’KREDİ KARTIYLA KURBAN ALINABİLİR’’

Kredi kartıyla kurban alınabileceğini söyleyen Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, ‘’Günümüzde kredi kartı hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi. En çok sorulan sorulardan biri de bu. Kurbanlıkları vatandaşlarımız elbette kredi kartlarıyla alabilirler. Zaruri ihtiyaçları kredi kartı ile almak nasıl mübah ise kurbanlıkları almak da öyle caizdir. Satma konusunda da kredi kartını kullanabiliriz. Bunda dinen bir sakınca yok. Ancak altını çizerek söylüyorum. Buradaki teknik şart; zamanında ödemek kaydıyla. Zamanında ödenmezse ve faize düşerse bu bir tehlikedir. Temiz olana kirletmektir. Kirli bir şey ibadet olmaz. Zamanında ödemek kaydıyla kredi kartıyla alınan hayvan kurban edilebilir’’ dedi.

‘’ET AMBARLARDA STOK EDİLMESİN DAĞITILSIN’’

Kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının önemine değinen Balıkesir İl Müftüsü Ramazan Topcan, ‘’Kurban ibadeti toplumda dayanışmayı sağlayan en önemli vesiledir. Dolayısıyla kurban kesimi yapıldıktan sonra hissemize düşen etin, yıllık ihtiyacımızı karşılaması için ambarlara stok etme yerine ihtiyaç sahibi kişilere dağıtarak onların da evlerine et girmesini sağlamalıyız’ ifadelerini kullandı. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu