Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

KULAKLARIM ÇINLIYOR!

 

Kulak çınlaması ne kadar yaygın bir durum haline geldi. Bu durum hastalar tarafından genellikle kulağımda sürekli bir uğultu, su gürültüsü veya cızırtı var diye ifade edilir. Bu şikayetler çoğu hastamızda aralıklı olurken bazılarında ise sürekli bir hal almaktadır. Tabii sürekli kulak çınlamasının ne kadar kötü olduğunu çoğunuz tahmin edebilirsiniz. Bu sıkıcı durum maalesef toplumda az da görülmüyor. Neredeyse her 5 kişinin 1’ inde bu şikayetler olabilmektedir. Peki bu şikayet neden ve kimlerde görülebilir derseniz işte cevabı. İlk olarak şunu söyleyebilirim ki kulak çınlaması evet rahatsız edicidir ancak çoğunlukla altında çok ciddi bir şey yatmamaktadır. Kulak çınlamasının altında sıklıkla kulak kiri, kulak enfeksiyonları, sinüzit, yaşa bağlı gelişen duyma kaybı, aşırı gürültülü bir ortamda kalma, çene hastalıkları, baş-boyun yaralanması, damar tıkanıklıkları, baş-boyun tümörleri, yüksek tansiyon gibi nedenler yatmaktadır.

Bu nedenler yanında kulak çınlamasını kolaylaştıran bazı nedenlerde yok değildir. Bunlar arasında özellikle gürültülü bir ortamda çalışmak, yaşlılık, sigara içmek, yüksek tansiyon, damar kireçlenmesi gibi kalp-damar problemleri sayılabilir.

Kulak çınlaması gerçekten de hastalarda yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyen bir durumdur. Hatta çoğu hastada kulak çınlaması sonucunda yorgunluk, stres, uyku problemleri, konsantrasyon güçlüğü, hafıza sorunları, depresyon, huzursuzluk gibi başka problemlerde görülebilir.

Haftaya da sizlerle kulak çınlamasının tedavisini paylaşacağım. Kulaklarınızın iyilikle çınlaması dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu