GündemKöşe Yazıları

Kültür ve sanat merkezlerine ihtiyacımız var

Balıkesir’de dün güzel bir tesisin temelleri atıldı. Hasan Can Kültür Merkezi, Altıeylül ilçesinde 6 ay sonra hizmete girecek. Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Parti Milletvekili Kasım Bostan, Balıkesirli Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı ve daha bir çok ilçe belediye başkanı ve davetlilerin katılımı ile kültür merkezinin temelleri atıldı.

Tesis Balıkesir Barosu’nun arkasında, Öğretmenevinin ise yakınlarında kalıyor. Balıkesir’in gelişime açık bölgesinde yani. Balıkesir’de kültür merkezi yok. Bu ilk olacak. Sanat ve kültür toplumlar için vazgeçilmezdir. Hemşerimiz Hasan Can bir konuşma yaptı törende. Yol, bina, ve her şeyi yapabilirsiniz ama gençliği değerlerle buluşturmalıyız dedi. Vatan, devlet, millet sevgisinin öneminden bahsetti. Çok güzel konulara temasta bulundu.

Bunca yıldır Balıkesir’de bir kültür ve sanat merkezi olmaması büyük eksiklik. Bu eksiklikte her ne kadar Balıkesirli’de olsa İstanbul’da bir ilçe belediyesinin başkanı tamamlıyor. Bunca yıldır neden yapılmadı acaba diye sorası geliyor insanın. Spor alanı ve salonlarımız bile son birkaç yıldır yapılmaya başlandı. Ki Balıkesir başarılı sporcular yetiştiren ve bağrından çıkartan bir kent. Spor kadar önemli kültür ve sanat etkinlikleri.

Tolstoy, “İnsanın bir zamanlar yaşamış olduğu duyguyu, kendinde canlandırdıktan sonra, aynı duyguyu başkalarının da hissedebilmesi için hareket, ses, çizgi, renk veya kelimelerle belirlenen biçimlerle ifade etme ihtiyacından sanat ortaya çıkmıştı” der. İnsan, nasıl duymaya, düşünmeye başladığı andan itibaren kelimenin gerçek anlamıyla hayata girmiş olursa, insanlık da duygularını ve düşüncelerini sesler, çizgiler ve renklerle canlı ve cansız simgeler halinde şekillendirmeye başladığı andan itibaren, gerçekten tarih sahnesine çıkmış olur.

Sanatta güzeli, bilimde doğruyu arayan insan ruhu ve zekâsı, aslında kendini aramaktadır. Din, felsefe, bilim, sanat ve hatta teknik gibi alanlar, birbirine sıkı sıkıya bağlıdırlar. Her sanat eseri, var olan bir şey ile, bir nesne ile ilgilidir; belli bir varlığı anlatır, ondan bir kesit ortaya koyar. Bir resim, belli bir tabiat parçasının resmidir veya bir insan görüntüsüdür. Bir tiyatro oyunu, belli olayların simgelenmesidir. Bir şiir ya da müzik parçası, ya tabiattan ya da insan ruhundan, insan duygularından bir anlatımdır. Sanatçının gördüğü, kavradığı ve gerçeklik olarak belirlediği varlığın bilgisi, sanatın öz konusunu oluşturur.

Yani kültür ve sanat toplumların gelişimi için vazgeçilmezdir. Balıkesir’de kültür sanat etkinliklerine ve yatırımlarına daha fazla önem verilmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu