GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

KURBANINI PAYLAŞ KARDEŞİNLE YAKINLAŞ

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu sene Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla 145 ülkede mazlumların sofrasına, bağışçılarının hisseleriyle kurban eti ulaştıracak.

Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek” demektir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur’an’da, ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama imkanını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur. Kişi kurban kestiğinde yüce Allah’ın emrine boyun eğmiş olur ve böylece kulluk bilincini ortaya koyar. Kurban, toplumsal dayanışma ve kardeşliğin en mühim yapı taşlarından bir tanesidir. Kurban, insanı kişisel çıkarlardan, ihtirastan, cimrilikten ve maddenin tutsağından uzaklaştırır. İnsana paylaşmanın ayrıca din kardeşini hatırlamanın mutluluğunu tattırır. Kurban insanlar arasındaki dayanışmayı sağlar. Kurban İbadeti, toplumsal bilincin canlanmasına, toplumda dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

Türkiye Diyanet Vakfı, Kurban Bayramı’nda dünyanın birçok noktasındaki mazlum coğrafyalara ulaşabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

Türk Diyanet Vakfı (TDV), 1993 yılından beri sürdürdüğü vekaletle kurban kesim organizasyonunu bu yıl “Kurbanını paylaş kardeşinle yakınlaş” sloganıyla yürütüyor.

“Vekaletle Kurban Kesin Programı” kapsamında, yurt içinde 280 merkezde, yurt dışında ise 145 ülkenin 436 bölgesinde TDV görevli ve gönüllüleri nezaretinde kesim ve dağıtım gerçekleştirilecektir.
Yurt içindeki merkezlerde ayrıca sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi de yapılacaktır.

Vekaletle kurban kesimi, Türkiye’de il ve ilçe müftülükleri, yurt dışında ise büyükelçilikler, müşavirlikler, ataşelikler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve ilgili ülkelerdeki dini idareler ve yerel kuruluşlarla iş birliği içerisinde yapılıyor. Kesilen kurbanlar yurt içinde ihtiyaç sahiplerine, sığınmacılara, Kur’an kurslarına ve öğrenci yurtlarına, yurt dışında kesilen kurbanlar ise öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Uzakdoğu’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan gönül coğrafyamızdaki mazlum kardeşlerimize dağıtılmaktadır.

TDV 43 yılı aşan tecrübesi ve güvencesiyle dünyanın dört bir yanındaki mazlum insanlara sizlerin kurbanlarını ulaştırırken kurbanların vekalet sahiplerinin isimleri tek tek okunmak suretiyle, bizzat Türkiye Diyanet Vakfı görevli ve gönüllüleri nezaretinde kesimini sağlamaktadır.

TDV 2017 yılında 257 bin 789 hisse kurbanı emanet alarak kestirmiş olup, bu bayramda da milletimizin destek ve teveccühüyle geçen yılki bağış rakamlarının üzerine çıkarak daha fazla ihtiyaç sahibine Türkiye’nin iyilik elini ulaştırmayı hedeflemektedir. Bir hisse bedeli yurt içinde 850, yurt dışında ise 625 lira olarak belirlemiştir.

Bağış yapmak isteyen vatandaşların ‘www.tdv.org’ ve ‘bagis.tdv.org’ adreslerinden online bağış yapabilecekler. Bunun yanı sıra il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, cami görevlileri, tüm PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da Türkiye Diyanet Vakfı kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebileceklerdir.

Kurbanlarımız yüce Allah’a yakınlığımıza vesile, kardeşlerimize ise umut olsun.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu