Gündem

KURBANLIK SEÇİMİNE DE KESİMİNE DE DİKKAT!

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık seçimlerinden, kesimine kadar yapılması gerekenleri anlattı. Başkan Yetkin, vatandaşları kurbanlık seçimleri ve kesimi hakkında uyardı.

Kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan  Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel  Yetkin, ‘Her yıl Kurban Bayramı nedeniyle ülkemizde yaklaşık 3- 3,5 milyon hayvan kurban ediliyor. Bu da ülkemizde yapılan yıllık kesimin yaklaşık yüzde 25-30’una tekabül etmektedir. Kurban edilecek hayvanlar genellikle ülkemizin doğu ve güneydoğusundan ve bazen de kaçak olarak Kuzey Irak’tan getiriliyorlar. Bu kurbanlıkların getirildikleri bölgelerden kontrollü şekilde getirilmesi gerekir.  Sevk edildikleri bölgede bu kurbanlıkların karantinaya alınmaları ve de veteriner hekimler tarafından kontrolleri yapılmalıdır. Bu arada besicilik yapan üreticilerimizin de en az 1 ay öncesinden kurbanlık için besledikleri hayvanlara kalıntı bırakacak ilaç yapmamaları gerekiyor. Çünkü ette kalıntı bırakan bu ilaçlar halk sağlığı açısından zararlıdır’ ifadelerini kullandı.

Hayvan Seçimine Dikkat!

Hayvan seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Başkan Yetkin, ‘Kurbanlık hayvan seçiminde hayvanın besi durumu iyi olmalı, yeni doğum yapmış olmamalı. Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük, küçükbaş hayvanlar 1 yaşından küçük olmamalı. Hastalık belirtisi sayılan yüksek ateşi olmamalı. Tüyleri karışık ve mat olmamalı. Bakışları ve dış görünüşü cansız olmamalı. Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili ve ya duyarsız olmamalı. Vücudun çeşitli yerlerinde şişlik olmamalı. İştahının iyi olması. Yem ve suyu yemesi gerekmekte. Hayvanda topallık olmamalı’ şeklinde konuştu.

Kesim Yerleri Temiz Olmalı

Kurbanlıkların kesileceği yerde temizliğin esas olduğunu söyleyen Başkan Yetkin, ‘Kurbanlık hayvanların kesimi için öncelikle tercihimizin veteriner hekim kontrolü yapılan, hijyen şartları çok iyi olan, bakanlıktan ruhsat almış mezbaha, kombina ve ya geçici kesim yerleri olarak düzenlenmiş kesim alanları olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz, serin olmalı. Ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi özellikle askıya alarak yapılmalıdır. Bu şekilde etlerin kontamine olması engellenmiş  olur’ dedi.

Kan Pıhtılaşmadıysa Dikkat!

Hayvanın kesildikten sonra kanının pıhtılaşmamasının anormal bir durum olduğunu söyleyen Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yüksel Yetkin, ‘Hayvan kurban edecek kimselerin ehil kimseler olması gerekiyor. Kullanılacak bıçakların ise dezenfekte edilmiş olması gerekiyor. Hastalıklı dokuların ve organların kesimlerinden sonra bıçakların yeniden dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hayvan yatırılma ve dezenfekte edilmesi sırasında hayvanın refahı kurallarına dikkat edilmeli, hayvana acı ve eziyet çektirilmemelidir. İç organlar kesim sırasında etten çabucak uzaklaştırılmalıdır. Ete bulaşan kanlar; bulaşmayı önlemek için bol suyla yıkanmalı veya silinmelidir. Kesim sırasında anormal bir durum gözlenmesinde; 3-5 dakika içerisinde kanın pıhtılaşmaması halinde, kanın renginin çok koyu olması halinde, iç organlarda görülen anormal büyümeler, irinli yapılaşmalar hallerinde bir veteriner hekime etlerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir’ ifadelerini kullandı. Nihan Merve Yılmaz

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu