Gündemİlçe HaberleriSpor

KURTDERE UNESCO’YA ADAY

Balıkesir’in merkez Karesi ilçesi kırsal Kurtdere Mahallesi’nde bu haftasonu 59’uncusu düzenlenecek olan Kurtdereli Yağlı Güreşleri, UNESCO Dünya mirası listesi için aday gösterildi.

 

10-12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek güreşlere 80’i başpehlivan olmak üzere bin 500’e yakın pehlivan ve binlerce davetlinin katılması bekleniyor. Kurtdere güreşleri tanıtım toplantısı Kurtdere Mahallesinde bulunan er meydanında yapıldı. Kurtdereli Yağlı Güreşleri Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına; AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Partili Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Güreş Federasyonu As Başkanı Mehmet Ayan, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, güreş ağaları ve komite üyeleri katıldı.

İLKİ 1959 YILINDA YAPILDI

Açılış konuşmasını yapan Karesi Belediye Başkanı Yılmaz, Kurtdere güreşlerinin 1959 yılında ilk defa yapıldığını ve yapılan araştırmayla devletin resmi kayıtlarından ortaya çıkardıklarını belirtti. Güreşlerin UNESCO Dünya mirası listesine alınması için başvuruda bulunduklarını söyleyen Yılmaz, “Kurtdere güreşleri için dünya mirası olarak kaydedilmesi için UNESCO’ya başvurduk. Ayrıca güreşlerin gelişmesi için çalıştaylar düzenledik. Cazgırlar, hakemler, güreş müzisyenleri, güreşçiler için çalışmalar yaptık. Hedefimiz Balıkesir’i güreşin merkezi haline nasıl getirebiliriz? Daha kaliteli hale nasıl getirebiliriz? Gelecek nesillere soyut kültürel mirasımızı nasıl aktarabiliriz? Bunun sonucunda Balıkesir’de Yağlı Güreşler Kentler Birliğini kurduk. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız bu birliğin başkanı. Kurtdere güreş meydanımız en güzel er meydanı. Adına güreş düzenlenen pehlivanın naaşının yanında bir güreş sahası olduğu için.” dedi.

KAPALI GÜREŞ SALONU VE YAĞLI GÜREŞ MÜZESİ KURULACAK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Belediyeler Birliği Başkanı Zekai Kafaoğlu ise Balıkesir’in başpehlivanlar yetiştiren bir il olduğunu belirtti. Bu yıl 59’uncu düzenlenecek olan güreşlere büyük katılım olacağını söyleyen Kafaoğlu, “Kurtdere güreşleri yağlı güreşlerinin Kırkpınar güreşlerinden bir eksiği kalmamıştır. Kurtdere güreşleri marka bir güreş alanı olmuştur. Kurtdere güreşlerine 80 Başpehlivanın katılacağı ve toplam bin 500 güreşçinin katılacaktır. Bu yıl ilk defa uzun yıllar sonrası bir Balıkesirli Başpehlivanın olacağını ve bu sayıyı arttırmak istiyoruz. Birde hedefimiz Yağlı güreş müsabakalarının yapılacağı kapalı güreş salonu yapmak ve yanına Yağlı güreş müzesi kurmak için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Toplantıda Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu ve TGF Yağlı Güreş Asbaşkanı Mehmet Ayan’da konuşma yaparak, çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Toplantı sonrası protokol üyeleri ve davetliler Kurtdere güreş alanını ziyaret ettiler. Balıkesir Büyükşehir Belediyesispor adına güreşecek olan sporcular davul, zurna eşliğinde temsili olarak güreş müsabakası yaptılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu