Semra AMAN AKYÜREK

KURTDERE’DE MİLLET Mİ AĞA YOKSA EDİP UĞUR MU? PARAYI KİM VERDİ?

Edirne’de Kırpınar güreşleri sonrasında Balıkesir’imiz de de Yağlı Güreşler adını tüm Dünyaya duyuruyor. Şehrimiz ve ata sporumuz adına güzel şeyler oluyor.

Bu güzelliğin içinde Kurtdereli güreşlerinde ağalığı alan Edip Uğur’un hangi fiyata ağalığı aldığını sakın ola merak edip sormaya kalkmayın. Neden mi? … Anlatacağım.

Yağlı güreşlerin ağalığı programlara ayrı bir renk katar. İl’in varlıklı işadamları ağalık yarışına katılır ve cazgır bunu açıklar, rakamlarla adeta oynanır. Ağalık en yüksek rakamı verende kalır.

İlgili Makaleler

Balıkesir’de Kurtdereliyle başlayıp ilçe güreşleriyle sürüyor bu programlar. Kepsut ilçemizde Güreşler sırasında Pele Mehmet’e sordum; ‘Merhaba Pele Mehmet. Güreş ağalığı  nasıl seçiliyor ve Kurtdere’de Ağalık kaça gitti.?’

Pele Mehmet Önce durdu, buz kesildi, dondu. ‘ Hanımefendi ağa Edip Uğur. Buda benim ekmek param. Ağalık için birtek onun adı verildi bende açıkladım. Başka çıkan olmadı çünkü başkan ne derse o olur hem bu benim 40 yıllık ekmek param. Böyle şeyleri sakın yazmak için sormayın.’

Gayem, yazmak için sormak değildi. Bana soranlara bende bir cevap verebilirim diye düşünerek sormuştum ki; yazmamı ısrarla isteyen bir Edip Ağa yağcısı söze girdi. ’ Siz kim oluyorsunuz Edip Uğur’un kaç para verdiğini soracak. Gergin ve yüksek sesle üzerinde TV 100 tişörtü giymiş er meydanında bağırıyor… Adam güreş meydanında adeta saldıracak. Benim ‘‘beyefendi bu sorunun cevabını muhataplarına sormayı uygun buluyorum ve size sormadım.’’ diyorum. Daha da kızıyor ‘BALIKESİR’İN PARASI… sözleri çıkıveriyor ağzından.

Beyefendi isminiz nedir diyorum.’ Vermem!’ diyor.

Bende almam. Ben söyleyeyim Ben Semra Aman Akyürek. Ne sorduğunu, kime sorduğunu ve neden sorduğunu bilen kişi; diyerek Yağcı beyin söyledikleri bitmediği için Pele Mehmet’ten uzaklaşıyorum. Pele Mehmet huzursuz, gidip bir köşeye oturuyor.

Neden mi yazdım? Bu muhabbete bu kadar korku ve Ağayı savunmaya geçmişse birileri, bu normal değil diye düşünüyorum. Artık merak etmiyor değilim. Sormayacaksam da sorma gereği daha fazla duyuyorum.

Koca Balıkesir’in ağası Edip Uğur, Soramazsınız. Sormayın. Bu para Balıkesir’in parası…, ne demek?

Bu arada ben yerime geçip oturuyorken Pala Mehmet gözleriyle bana bakıyor yavaş yavaş yanıma kadar geliyor. ‘Var mı bir şey’ diyor. Birşeyler diyecekmiyim diye bana doğru eğiliyor. O sırada haber yazdığım için ‘Eyvallah’ diyorum yanımda birde pehlivan İsmail Balaban oturuyor. kısa bir selamlaşma yapıp hemen ayrılıyor yanımdan.

Yağcı kardeş gelmeden yarım kalan sohbetimizi tamamlamak için ben gidiyorum  Pele Mehmet’in yanına. Diyor ki ; ‘iyi niyetli olmayan çok kişi var’. ‘Doğru’ diyorum. Ama ben, tarihi Kırkpınar güreşleri ve güreş yapılan illerde güreş selamlamaları, güreşlerin heyecanı, güreş ağalığı nasıl yapılıyor haber hakimiyeti adına merak edip ve çoğu zaman soru soranlara da cevap verebilme adına, bilmediğim bir konuyu bir bilene sorarak doğrusunu öğrenme gayretinde olduğumu Pele Mehmet’e beyan ediyor ve böylesinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Ben bu konu Pele Mehmet’in bu sözleriyle kapandı diye düşünürken, ilçedeki güreş ağalığı seçimi yapılıyor. Bu sırada röportaj haberlerini yetiştirmek için ilçeden ayrılıyorum. Ağalık seçimini beklemiyorum. Açıkçası amacım, zaten ağalığı sorgulamak değil. Hem işim gereği, sorarak doğru bilgi peşinde olmamda gayet doğal diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum? Hele ki söz konusu Balıkesir ve Balıkesir’in ağalığı ise ilgim daha da artıyor. Ben Balıkesir’de yaşıyorum. Burası BALIKESİR ve Balıkesirli olmayanlarda bana Balıkesir’i , Ağalığı soramazsın diyemez. Kısacası Pele Mehmet ben sorarım. Niyet aramakta kimin işiyse o zevat o niyetiyle ilgilensin. Bende durmak yok! Niyet aramakta…

Derim ki; güzel bak, güzel gör, güzel düşün, mert ol. Bu sorular sizi rahatsız etmesin. Söylersin nasıl olduğunu olur biter. Bak zaten almış mikrofonu eline ne güzel anlatmışsın. Sormayın neyin nesi. Edirne’de sorulanlara gayet güzel cevaplar veriyorsun. Eee… Sormayın diye diye sorduramaz hale sokmayın bu milleti. Bir korkun varsa kendi korkunu millete salma. Alkışlamayan elleriniz utansın lafını sana millet adına aynen iletiyorum. Alkışlattıramadığın eller adına asıl sen utan eğerki Utanılacak bir durum varsa.

**

Güreşler sona erip Gazeteye geçince muhabirimiz dönüşte Pele sana cevap verdi. Niye soruyorsun Sormayacaktın bu konuyu dillendirme diyor. Allah Allah ne dedi diyorum ve ses kaydını uzatıyor. Dinliyorum: İlçenin varlıklı ağası ağalığa katılıyor ve Pele Mehmet saaatttım diyor.

Bu sözlerin ardından Pele Mehmet devam ediyor. Ağalık 5 kişi, 10 kişi bazen de ilde belediye başkanının belirlediği kişidir. Bize bazen soruluyor. Belli belirsiz kişiler bize bu soruları sormasın.’ diyerek kapatıyor konuşmasını.

Halbuki açıkça açıklama yaptın zaten daha neyin peşindesin? Herkesin bildiği bu ağalık sır mı ki?İlgimi dahada arttırıyorsun Peleee…

 ‘Görmedim, Duymadım, Bilmiyorum’ moduna geçin mi deniliyor dedirtiyorsun. Bu kadar şeffaf cevap verilebilecekken ve zaten vermişken, neden sormayın? Belli belirsizi bırak, sıradan güreş severler bile bu güzelliğin içinde farklı bir heyecan duymak için bunu merak ediyor; siz bunu biliyor musunuz? Er meydanında kulak tıkanmaz aksine açık tutulur. Şunuda belirteyim; Bilip bilmeden yorumlar yapıyor tıpkı birilerinin ağzından çıkıveren Balıkesir’in senin benim paramı ağalığa veremez diyor. Verecekse Ağa dediğin elini cebine atar verir cebinden ağa olur diyor. Doğru neyse aktaralım demek mi sorulmamalı?

Belediye tüm yükü sırtlanabilir. Gayet doğal. Tabi ki şehirde bu yükü kaldıracak işadamları yoksa diğer illerde örnekleri olduğu gibi Balıkesir’de de Belediyeler karşılayabilir. Karşılamalı. Ancaaak Ağa, Belediyenin kasasından Ağalık bedelini ödüyorsa Orada dur !

Dur! Dinle! Bak! Geçerken göz gezdir. Neden mi? Sen anonsunda ne diyorsun? Balıkesir’in ağası Edip Uğur güreşlerin bu yıl ki ağası. Buna bende memnun olurum. Doğrudur. Ancak Büyükşehir Belediyesi kasasından ağalığın parası veriliyorsa o anonsunu bi zahmet Ağa Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Edip Uğur deyiver de MİLLET ŞAHLANSIN. Ağamız, cebine el atıp verdiyse Ağalığın parasını eyvallah Başımızın üzerinde yeri var. Lakin durum böyle değilse AĞA MİLLET Pele Mehmet…

 

Ağa kimdir?

Ağa bol bol verir, gerçek ağanın eli açık olur. Toprak sahibi, saygın ve zengin kişilere ağa denir.

BİR ÖRNEK :  KIRK PINAR AĞASI GÜNÜMÜZDE NASIL SEÇİLİYOR?

Ağa Kırkpınar’a pehlivanları ve seyircileri çağıran yarışmaları düzenleyen, gelenleri ağırlayan ve güreşlerin usulüne uygun olarak yapılmasını sağlayan kişiydi. Geleneksel anlamda Türk’ün cömertliğinin, misafirperverliğinin, insanseverliliğinin bir simgesi.

Ancak güreşlerin belediye tarafından düzenlenmesinden sonra sembolik bir unvan haline gelmiş. Ağa olmak isteyenler bir önceki yılın güreşlerinde açık artırmaya çıkarılan koça en yüksek meblağı ödeyenler arasından seçilir ve en yüksek meblağı ödeyen ağa olarak ilan ediliyor. Aç Google teyzeye sor.

Ağa, Rumeli kıyafeti olarak bilinen bir biçimde giyinir. Başında serpuş, serpuşun ucunda bez sarılıdır. Şalvar giyen ağa, camadan adı verilen gömlek giyer. Gömleğin üzerinde yelek vardır. Giysiler işlemelidir. Elinde büyükçe bir tespih taşır. Otantik görünümü ile geçmişten geleceğe artık sembolik de olsa varlığını korur, güreşlerin renkli bir simasıdır. Ağalık seçimlerinde açık artırmada ödediği meblağ Kırkpınar’ın düzenlenmesinde kullanılır. Ayrıca başpehlivan ve diğer boylarda dereceye girenlere ödüller verir.

Ağalık için baş koyan tüm isimlere saygım sonsuz. Fiyat vermek bir gelenek ayrı bir renk ancak Belediye yükü sırtlıyorsa o yükü sırtlayanın kararıda saygı duyulacak bir mesele ancak saklamak niye?

Kırkpınardan sonra ciddi bir girişimi olan Balıkesir’in yağlı Güreş düzenleyen Belediyeler Birliğini kurması Kurtedere güreşleri ciddi adımlar peki Ağalığı merak etmeyelim mi hem de Kırkpınarı izleyip  657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ağası 1 milyon 522 bin TL rekor bedelle iş adamı Ahmet Çetin oldu deniyorken biz Balıkesir gibi şanlı şehrimizin Ağasını görmeyelim mi? 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu