Özel HaberlerGündem

MASRAFSIZ YOLCULUK

Söz Sanayi’nin Emin Dizel işletmecisi Emin Arslan kaliteli yakıtla az masraflı yolculuğun keyifli sürüşü hakkında neler söyledi?

 

Araç sürücülerinin yolculuğa çıkmadan önce araç bakımlarını yaptırmış olmaları ve yolculuğa çıkmadan önce araç için kullanılacak yakıt, motor yağı v.b işlerin sağlıklı ve güvenli yapılmasının önemi kaçınılmaz. MERHABA okurları için araştırılan bu konuda Sanayi’nin sesi bakalım neler söylüyor.

 

Söz Sanayi’de köşemizde bu haftaki konuğumuz Emin Dizel işletmecisi Emin Arslan.

Dizel araçların yakıt sistemi sorunlarına, yıllarını vermiş olduğu tecrübe ve bilgi birikimi ile dizel enjektör ayarları ve enjeksiyon sistemleri koruma yöntemleri hakkında bilgiler veren Arslan, “Alacağınız en kaliteli yakıt sizi en az masrafa sokacak yakıt olacaktır” dedi.

 

“Bizim zamanımızda çıraklık hüsrandı”

 

Emin Dizel işletmecisi Emin Arslan, “Sanayide 1997 yılından beri hizmet veriyorum. Daha öncesi çıraklık dönemim oldu. Çocukluk dönemimiz sanayide çırak olarak geçti. Bizim zamanımızda çıraklık hüsrandı. Şimdi ise şartlar çok kolay ama çırak bulmak zor. Ama gene de kendi kendimize yetiyoruz. İşlerimiz Allaha şükürler olsun güzel. Burada dizel araçların yakıt sistem sorunlarına yılların vermiş olduğu tecrübe ve bilgi birikimimiz ile en doğru tespiti yaparak, en doğru çözümü sunuyoruz. Her zaman için müşterilerimize kalite öncelikli hizmet sunuyoruz.” dedi.

 

Yakıt ve zamanında bakım

 

Enjeksiyon sistemleri koruma yöntemleri hakkında bilgiler veren Arslan, “Dizel filtreleri, yabancı maddeleri ortadan kaldırmak ve dizel yakıtta bulunan suyu ayırmak üzere kullanılır. Enjeksiyon sistemlerinde vazgeçilemez koruma için yakıtta bulunan yabancı parçacık, su ve diğer kalıntılardan, enjeksiyon sistemini ve motoru korumak için de dizel filtreyi düzenli olarak araç üretici bilgisine göre değiştirilmesi gerekir. Eğer bu şekilde yapılmaz ise filtre tıkanır. Filtre tıkandığı zaman da motorun durmasına kadar varan motor performans kayıpları, yakıt beslemesinin kısıtlanması veya kesilmesi, kısa devreye varana dek yakıt pompası performansında kısıtlamalar, artan aşınma ve  motor bileşenlerinde iç korozyon gibi durumlar ortaya çıkar.

 

Sorunsuz bir yolculuk için dikkat!

 

Bunun yanında güç ve yakıt tüketiminde dalgalanmalar ile yetersiz filtreleme sonucu yaşanan yakıt beslemesi sorunu ve arızalar gibi  risklere karşı koruma sağlamak için yakıt filtresi araç üreticisi tarafından belirtilen aralıklarda değiştirilmelidir. Artık günümüz şartlarına uygun olarak ekonomik araçlar tavsiye ediliyor. Genel olarak da alınacak  aracın ilk akla gelen yakıt ve bakım masrafları olmakla beraber konforlu güçlü atak ve seri olması gibi seçenekler olduğunda karşımıza çıkan sonuç dizel araç oluyor. İşte burada en dikkat edeceğimiz durum alacağımız yakıt ve bakım zamanında değiştireceğimiz yakıt filtremizdir. Alacağınız en kaliteli yakıt sizi en az masrafa sokacak yakıt olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Arızalara dikkat

 

Araçlarda yaşanan belli başlı pompa enjektör arızalarını da anlatan Arslan, “Araç rölantide çalışırken sallantılı yada teklemeli çalışıyorsa bu bir enjektör problemidir. Araç ilk marşda bir kaç defa marş yaparak çalışıyorsa bu enjektörlerin tamir takım valf grubunun bozulması ile geri dönüşler de oluşan basınç kaybından dolayı geç çalışma arızasıdır. basit bir test ile araç üstünde geri dönüş kontrolleri ölçülerek arıza var mı yok mu görülebilir. Bunun yanında aşırı  siyah duman, yada rölanti esnasında çiğ yakıt dumanı bu genellikle beyaz olur ve gözleri yakar. Çekiş düşüklüğü ve motorda performans düşüklüğü hissediliyorsa buna bağlı olarak enjektörlerden motora püskürtülen olması gereken yakıt miktarının düşük olduğu durumlarda araç geç gaz yer ve performansı düşer. Araç boşta park halinde çalışırken motor sesinin ve rölanti devrinin kendi başına düşüp kalktığı gibi durumlarda ise yakıt hattındaki basınç ayarlayıcı valf arızalanmıştır. Tek çözümü de valfinin değiştirilmesidir” dedi. Serap Tetik Acar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu