GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Matematik ve dil bilgisi azalıyor: Hava kirliliğinin zekâyı da etkilediği ortaya çıktı

Uzmanlar hava kirliliğinin fiziksel sağlığımıza verdiği zararlara ek olarak akıl sağlığımızı ve hatta zekâmızı da etkilediğini düşünüyor. Yapılan araştırmalar, havadaki partiküllere sürekli maruz kalan bireylerin dilbilgisi ve matematik bilgilerini ölçen testlerde, ortalamanın aşağısına düştüğünü bunun neredeyse bir yıllık eğitimi kaybetmekle eş olduğunu gösteriyor.

Çin’de yapılan araştırma 4 yıl boyunca sürmüş ve 20 bin kişinin verileri toplanmış. Farklı yaşlardan oluşan bireylerde, hava kirliliğinden en çok etkilenenler ise daha ileri yaştaki bireyler olmuş. Bu yüzden araştırma, hava kirliliğinin Alzheimer ve diğer bunama hastalıklarının riskini artırdığını savunmakta. Özellikle eğitim seviyesi düşük ve erkek bireyler en çok etkilenen grubu oluşturmakta.

Uzmanlar, ileri yaştaki bireylerin günlük hayatını devam ettirme ve önemli karar verme yetilerinin gücünü kaybettiği düşünülünce ortaya çok büyük bir sağlık ve ekonomi faturası çıktığını açıklıyor. Yapılan testler, bireylerin en çok dil bilgisinin etkilendiğini gösteriyor. Uzmanlar bu yüzden hava kirliliğinin özellikle beynin dil bilgisini yöneten kısmını etkilediğini düşünmekte.

Çevre ve hava kirliliği küresel olarak her yıl 7 milyon erken ölüme yol açmakta. Hava kirliliği felç, kronik akciğer hastalıkları, akciğer kanseri gibi hastalık risklerinin artmasına yol açıyor. Uzmanlara göre  hava kirliliği Türkiye’de her yıl 32.000 erken ölüm vakasına sebep oluyor. Türk Toraks Derneği tarafından yapılan güncel analize göre ise, Artvin dışında kalan tüm illerin havası Dünya Sağlık Örgütü referans değerlerine göre kirli.

Kaynak: The Independent

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu