Özel Haberler

Mavi At’ın izinden

MAVİ AT’IN İZİNDEN

 

Mavi At Kafe’de eğitim görenler  mutluluklarını MERHABA okurlarıyla paylaştılar.

 

Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Naim Erhan Özgüler , ‘Sadece tedavi amaçlı değil, meslek edindirmeden tutun topluma kendini kanıtlamaya kadar pek çok amacı ilke ediniyor.’

Mavi At Kafe’de şizofreni hastalarının tedavilerinin yanı sıra aldıkları eğitimle topluma kazandırıldıklarını da söyleyen Karesi Halk Eğitim Merkezi Öğretmenlerinden Büşra Elmas, kafede büyük bir aile olduklarını dile getirdi.

 

Eşine az rastlanan bir kafe ‘Mavi At’. Balıkesir Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi tarafından hastaların topluma uyum sağlaması hem üretip hem çalışabilmesi için  açılan Mavi At Kafe’ye dair detayları anlatan Psikiyatri Uzmanı Naim Erhan Özgüler, vatandaşlara önemli mesajlar verdi.

Trieste’de 1974 yılında bir Akıl Hastanesindeki bin 200 hastanın istediği zaman dışarı çıkmasına izin verilmesiyle birlikte hastalar özgürlüklerini, birlikte yaptıkları 2,5 metre yüksekliğindeki, ahşaptan mavi bir atla simgeleştirdiler. Özgürlüğün mavi bir ata yüklenen anlamı ifade ettiği günümüzde Balıkesir’de bulunan Mavi At Kafe, yaptığı çalışmalar nedeniyle ilgiliyle takip ediliyor. Balıkesir Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi Doktorlarından Umut Karasu öncülüğünde kurulan Mavi At Kafe, şizofreni hastalarının rehabilitasyon sürecine katkı sağladığı gibi topluma kazandırılmalarında da önemli rol oynuyor.

 

‘Tedavinin Çok Daha Ötesinde’

Mavi At Kafe’de tedavinin çok daha ötesinde çalışmalar yapıldığını söyleyen Psikiatri Uzmanı Naim Erhan Özgüler; ‘2006 yılından beri Balıkesir’deyim. Mavi At Cafe ile 1,5 senedir ilgileniyorum.  Mavi At Kafe tedavinin çok daha ötesinde farkındalık yaratan bir kurum. Çok daha farklı bir yaklaşım burası. Sadece tedavi amaçlı değil, meslek edindirmeden topluma kendini kanıtlamaya kadar pek çok amacı ilke ediniyor. Tamamen hastalarımızın iyileşmesine yönelik açılan hastaların rehabilitasyonu ve topluma geri kazandırılmasının yanı sıra toplumdaki stigmatizasyonunun  da ortadan kaldırılması için çabalayan bir kurumuz. Kişilerin, sosyal hayatlarına dönmeleri için tıbbi destek ve rehabilite olanaklarımızla hizmet veriyoruz’ ifadelerini kullandı.

 

Şizofreni nedir?

Şizofreni hastalığıyla ilgili bilinmeyenleri anlatan Psikiatri Uzmanı Naim Erhan Özgüler şu ifadeleri kullandı; ‘Şizofreni hastalığı, beynin tam olarak mekanizmaları bilinmesine rağmen, henüz her noktada tedavisinin keşfedilmediği bir hastalık. Kişinin yanlış algılar içinde olduğu bir sürecin içerisinde bulunma durumları. Hastalarımız gerçek dışı sesleri duyarak, yanılsamalar içerisine giriyorlar. Bazı kişilerin kendilerine zarar vereceklerini düşünüyorlar.  Bir taraftan sosyal ilişkilerinin bozulduğu ve yozlaştığı süreci yaşarken bir taraftan da kendilerine ait değerlendirmelerin de bozulduğunu fark etmemiz mümkün. Mesela banyo yapmama, makyajda aşırıya kaçma gibi bozulmalara da yol açan kompleks bir hastalık.’

 

Şizofreni Belirtileri Kendini Gösteriyor

Şizofreni hastalığının genellikle 20’li ve 30’lu yaşlarda kendini gösterdiğini söyleyen Özgüler, ‘Bu genelde 20’li ve 30’lu yaşlarda ortaya çıkmaya başlıyor. Tabi daha önce de başlayabilir ama temelde belirtilerin ortaya çıktığı yaşlar bu civarlar oluyor. Toplum içerisindeki davranışlardan kendini belli ediyor. Absürd davranışlar sergilenmeye başlıyorlar. Absürd düşüncelerini ifade ediyorlar. Öz bakımlarını yapmayı ihmal ediyorlar. Normalde yapmadıkları şeyleri yapmaya başlıyorlar’ dedi.

 

‘Toplumun İçinde Olmalılar’

Şizofreni hastalarının toplum tarafından kabul görmeleri gerektiğini söyleyen Özgüler, ‘Mavi At Kafe, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’ne bağlı çalışan, aslında tamamen şizofren hastalarının sorumluluğunda ve takibinde bizim de gözetimimizde olan bir kafe. Toplumun stigmatizasyonunu azaltmaya yönelik tam da toplumun içinde yer almalarını sağlamaya yönelik bir yer. Hastane, Belediye ve diğer kurumların destekleriyle ayakta kalmaya çalışıyoruz.Burada hastalarımız yaptıklarıyla aslında pek çok başarıyı elde edebileceklerini gösteriyorlar. Kurumumuz onların topluma kazandırılması ve toplumun içinde yer alması için belli bir aşama’ ifadelerini kullandı.

 

‘Pek Çok Eğitim Görüyorlar’

Karesi Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından hastalara eğitimler verildiğini söyleyen Özgüler, ‘Karesi Halk Eğitim Merkezi ile başarılı çalışmalar yapıyoruz. Bu eğitimlerle birlikte hastalarımıza yapma fırsatları olmayan ama yapmak istedikleri aktiviteleri yapma fırsatı veriyoruz. Mesela burada müzik eğitimi, cam eğitimi gibi pek çok yeni hobi edinirken, yemek yapmayı da öğreniyorlar. Bir taraftan da dışarıdan bakış açısını değiştirmeye yardımcı oluyoruz. Mesela bazen vatandaşlar tarafından yapılan hayırlar oluyor. Buradaki hastalarımız hayırlarda yardımda bulunuyorlar. Bu tür faaliyetlere katılıyorlar. En temel ihtiyaçlarını Mavi At Kafe’de yapabilme becerisi kazandırma için yardımcı oluyoruz. Çoğu bir yumurta bile kıramazken burada gördükleri derslerden sonra artık mucizevi lezzetler ortaya çıkarabiliyorlar’ ifadelerini kullandı.

 

Yılmaz ‘Biz Büyük Bir Aileyiz’

Karesi Halk Eğitim Merkezi Öğretmenlerinden Büşra Yılmaz Mavi At Kafe’de verdiği ‘Yemek Eğitimi’ derslerine ilginin oldukça yüksek olduğunu söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü; ‘Mavi At Kafe’de uzun yıldan beri görev yapıyorum. Burada görev yapmak ayrıcalık. Bir iki gün ailemizden ayrı kaldığımızda nasıl üzülüyorsak ben de burada hastalarımdan ayrı kaldığımda üzülüyorum. Burada farklı etkinliklerimiz var. Yemek dersimiz, müzik ve cam kurslarımız var. Çok iyi yerlere geldik onlarla. Bana sürpriz kek, kurabiye yapıyorlar. Onlarla çalışmak öyle güzel ki. Biz burada büyük bir aileyiz. Bize bu olanaklarını veren ve desteklerini hiç eksik etmeyen Karesi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Canseven’e çok teşekkür ediyorum. Dr. Umut Karasu ve pek çok kişinin destekleri ve önderlik etmeleriyle oluşan bu projede yer almaktan çok mutluyum’ ifadelerini kullandı.

 

‘Biz Çok Mutluyuz’

Mavi At Kafe’de eğitim görenler ise mutluluklarını MERHABA okurlarıyla paylaştılar. En çok yemek yapmayı sevdiğini söyleyen Erol şu ifadeleri kullandı; ‘Ben burada yemek yapmayı çok seviyorum. Kurabiyeler, kekler yapıyoruz. Ayrıca müzik eğitimi görüyoruz. Bunlar oldukça güzel.’ Mavi At Kafe’de çok mutlu olduğunu söyleyen İbrahim ise; ‘Biz Mavi At Kafe’yı çok seviyoruz. Burada vakit geçirmek, eğitim görmek bizleri çok mutlu ediyor. En çok yemek yapma derslerini seviyorum’ ifadelerini kullandı.

 

N. Merve Yılmaz

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu