GündemDünyadan HaberlerGörüntülü Haberler

‘MİMAR SİNAN VE TAKLİTLERİ’

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi 430.yılında Mimar Sinan’ı andı.

Yaklaşık 10 yıldır geleneksel hale getirilen Mimar Sinan’ı anma lokma hayrı etkinliği dün Altıeylül ilköğretim Okulu önünde yapıldı.

MİMAR SİNAN ANILIYOR

Mimarlar Odası Başkanı Ali Özerk MERHABA’ya yaptığı açıklamada, Mimarlar Odası olarak yaklaşık 10 yıldır Mimar Sinan’ı anıyor ve Lokma hayrı gerçekleştiriyoruz Mimar Sinan’ın ruhuna atfetmek üzere biz bunu yapıyoruz ancak şöyle bir durum var: Her dönem bakıyoruz ki Türkiye’de Mimarlık hala belli bir noktaya gelememiş. Mevcut iktidarlar eliyle de olsa Sinan’ın taklitlerini ve kötü taklitlerini yapmaya çalışıyoruz. Mimar Sinan bugün yaşıyor olsaydı eğer ‘Siz benim taklitlerimiz yapmaktan öte geçemediniz mi ‘diye Mimarlara büyük bir sitem ederdi.’ dedi.

YARATICI DEHASIN BAŞYAPITLARI

Balıkesir Mimarlar Odası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen lokma hayrı Mimar Sinan anısına bu yılda düzenlendi. Altıeylül İlköğretim Okul binası önünde yapılan hayırda Mimar Sinan anıldı. Mimarlar Odası konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘‘Mimar Sinan ölümünün 430.yılında Balıkesir’de Mimarlar Odası tarafından anıldı. Mimar Sinan Şehzadebaşı Külliyesi’nden İstanbul’un siluetini taçlandırdığı eserleri ile Balkanlardan Yakındoğu’ya tüm Osmanlı Coğrafyasına yayılan camileri, medreseleri, hamamları, hanları ile Osmanlı Kent Kültürünü yüceltmiş ve tüm imparatorluğa yaymıştır. Bugün bilim insanları Sinan’ın yapıtlarını çeşitli yönleriyle inceleyerek Osmanlı imparatorluğunun yarattığı yüksek kültürü anlamaya çalışmaktadır. Mimar Sinan’ın iki görkemli yapıtı Süleymaniye ve Selimiye UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınmış ve böylece bu mimarlığın ‘’insanın yaratıcı dehasının başyapıtları’ ’olarak üstün evrensel değer taşıdığı tüm Dünya tarafından kabul görmüştür.’’ dedi.

İLETİŞİMİN ÖZNESİ

Açıklamanın devamında unlar kaydedildi: ‘Sinan’ın mimarlığı kuşkusuz yoktan var olmamıştır yaşandığı coğrafyayı ve mekânı incelemiş, irdelemiş, Aya Sofya’yı anlamış ve onunla konuşmuştur. Süleymaniye Bizans’tan tasarım hem de kültürler arası bir iletişim öznesidir. Bu bağlamda yalnız Sinan’ın dehasını ortaya koyan eşsiz tasarımıyla değil bin yıllık bir geçmişin, birikimin değeriyle de anlam yüklenmiştir. Bu bağlamda Mimar Sinan’ın yarattığı camiler, mendereseler, hamamlar, hanlar, köprüler, her biri ayrı geçmişten süzülerek gelen çok duyarlı bir kültürün ürünü, farklı topluluklarının yarattığı mimarlıkların bir bileşkesidir. Mimar Sinan’ın yaşamının geçtiği Balkanlar’dan Yakındoğu’ya tüm bu geniş Coğrafyayı günümüzde ülkemiz ve komşuları temsil etmektedir. Bu topraklarda barışın ve demokrasinin sürekliliğinin sağlanmasında, kültürlerarası diyaloğu 16.yüzyılda çözmüş olan Koca Sinan bizlere ışık tutmaktadır. Mimarlar Odası Başkanı Ali Özerk, ‘Bu bağlamda Mimar Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anıyoruz. Başta karar vericiler olmak üzere herkes çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyete ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum’ dedi.

Sevda Kaygısız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu