Hüseyin Yıldırım

Misvak Kullanmak ve Ağız Temizliği

Peygamberimiz Efendimiz sav  ağız ve diş bakımına  çok önem verirdi.O günün şartlarında misvakla dişlerini fırçalamışlar, ümmetine bu konuda tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Misvak sıcak bölgelerde yetişen “erak” ağacının kökleridir. Lifli bir yapısı vardır. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır.

Misvak ağız için temizliktir ve Aziz ve Celil olan Allah’ın rızasına sebeptir.Misvakta on özellik olduğu ifade edilir. Ağzı temizler, diş etlerim güçlendirir, göze cila verir, balgamı söktürür, dişin çürümesini önler, sünnete uygun olur, melaikeyi sevindirir, Rabbi razı eder, hasenatı artırır, mideye sıhhat verir.
Misvak kullanımı Peygamberimiz Efendimiz sav tarafından bizzat tavsiye edilmiş ve  misvak ağzı temizleyen ve Rabbin rızasını kazandıran bir alettir buyrulmuştur. Yine bir defasında Peygamberimiz sav yanında olan sahabelere hitaben, Niçin sararmış dişleriniz ile huzuruma geliyorsunuz? Misvak kullanınız,demişlerdir.

Peygamberimiz Efendimiz sav şu dört  şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Sünnet olmak, koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek,demişlerdir.Başka bir hadislerin de misvak ve Cuma günü yıkanmak her Müslüman için gereklidir, buyurarak temizliğe ve nezafete verilen önemi ifade etmişlerdir.

İlgili Makaleler

Peygamberimiz Efendimiz sav‘i anlatan eşleri misvak kullanmadan uyumazdı. Uyudukları zaman misvak başuçun da bulunurdu. Uyandıkları zaman da ilkönce misvak kullanırlardı, diyerek Kainatın Efendisinin sav ağız temizliğine gösterdiği itinayı anlatmaktadırlar.Yine Hz. Aişe rhe şöyle demiştir: “Peygamberimiz  sav hane-i saadetine  geldiği  zaman ilk yaptığı iş, misvak ile dişlerini temizlemek olurdu” .Sahabe’ den  Ebu Musa r.h. “Ben Peygamberimiz’in sav huzuruna girdim, misvağın bir ucu dilinin üzerinde bulunuyordu.” Demektedir. Rasulullah Efendimiz sav geceleyin teheccüd namazı kılmak için kalktığı zaman ağzını misvak ile ovalardı ve aynı zamanda hiçbir namaza misvak

kullanmadan başlamazdı.

Abdullah ibni Abbas  rh şöyle anlatmıştır:Bir gece Peygamberimiz sav yanında kaldım. Peygamberimiz sav gecenin sonuna doğru kalkıp dışarı çıktı, semaya baktı, sonra Al-i imran süresinin şu ayetlerini okudu:”Hakikat, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbirleri ardınca gelişinde temiz akıl sahipleri için ibret verici deliller vardır. Onlar ayakta iken, oturur iken, yanları üstünde yatar iken hep Allah’ı hatırlayıp anarlar ve göklerin, yerin yaratılışı hakkında inceden inceye düşünürler. Şöyle derler: Ey Rabbimiz, sen bunları boşuna yaratmadın. Sen pak ve münezzehsin. Bizi ateşin azabından koru.” Ali İmran,191

   Sonra eve döndü, misvakla dişlerini temizledi ve abdest aldı. Sonra kalkıp namaz kıldı, sonra yattı. Sonra kalkıp tekrar dışarı çıktı ve semaya nazar etti. Yine bu ayetleri okudu. Sonra döndü, tekrar misvaklandı ve abdest aldı. Sonra kalkıp sabah namazını kıldı.

Bir defasın da Resulullah Efendimiz sav misvakla ilgili ümmetimi meşakkate düşürmiyecek olsaydım, onlara her namazın önünde misvakı emrederdim.Sizden biri gece namaz kılmak için kalktığında misvak kullansın.Sizin ağızlarınız Kur’an için yollardır. Onları misvakla temizleyin.Misvak kullanınız çünkü  misvak ağzı temizleyen ve rabbi razı eden bir alettir. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti. Öyle ki, bana ve ümrnetime farz kılacağından korktum. Ümmetime zorluk vereceğinden korkmamış olsaydım misvak kullanmalarını farz kılardım. Ben o kadar çok misvak kullanırdım ki, dudaklarıma iz yapmasından ve dişlerimin aşınacağından korkardım.Tavsiyelerinde bulunur.Hatta bana misvak kullanmak o derece emredildi ki, bu konuda bana bir vahiy gönderileceğini sandım, demişlerdir.

Peygamberimiz Efendimiz sav yine sahabeye hitaben  misvak kullanarak kıldığım iki rekat namazı, misvak kullanmadan kıldığım yetmiş rekat namaza tercih ederim.Misvak bulamadığınız zaman parmaklarınız ile dişleri temizlemeği tavsiye etmişlerdir.

 

Peygamberimiz sav ahirete intihal etmeden önce Hz. Aişe rhe odasında iken misvak alır ve dişlerini misvaklar, Aişe rhe “Rabbime temiz bir ağızla kavuşmak istiyorum” buyururlar.

Bu da bize gösteriyor ki önemli olan misvak, fırça veya bir şey ile ağzın temizlenmelidir.

Allah cc  biz ümmete sünnete uymayı nasip eylesin.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu