Özel Haberler

Mükemmel çay demlemenin püf noktaları

MÜKEMMEL ÇAY DEMLEMENİN PÜF NOKTALARI

 

Mükemmel çay demlemek istiyorum ve bir çay ocağı açmak istiyorum diyorsanız bu yazı size göre. Çay ocağı işletmek, çok uzun bir geçmişe sahip olan ve hemen hemen her kesimden insanın yapabileceği bir esnaflıktır. Neredeyse her köşe başında, dar sokak aralarında, pasaj içlerinde rastlamak mümkün. Bunun yanında park, pazar yeri gibi yerlerde de seyyar olarak da bu işi yapmak mümkün.

Zaman içeresinde şehirde yaşayan ve çalışan insanların büyük bir çoğunluğu ev dışında vakit geçirmek zorunda oldukları için yeme-içme gibi ihtiyaçlarını dışarıda karşılamak zorunda kalmıştır. En çok tüketilen çay, yine insanlar için vazgeçilmezler listesinin en başında bulunuyor. Genel olarak çay ihtiyacını ev dışında da oldukça çok tüketiyoruz. Konuyla ilgili olarak  sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar dışarıda olan insanların  çay ihtiyacını karşılayanlar ile görüştük. Kasaplar Mahallesi Uzun Döşeme Sokak’ta bulunan Emre Kafe sahibi Ahmet Kılıç 20 yıllık tecrübesi ile yaptığı işi ve çay demleme tekniklerini MERHABA okurları ile paylaştı.

 

“En önemli malzeme  çay kazanı ve bardaktır”

Çay ocağı açmak isteyenler için çay ocağı malzemelerinin neler olduğu konusunda bilgi veren Kılıç,Çay ocağı açmak çok kolay olmamakla birlikte çok da zor bir iş değildir.  Bu işte en önemli malzeme  çay kazanı ve bardaktır. Bardaktan ziyade kullanılan çay kazanının kaliteli ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında küçük ebatlı masa, sandalye ve  tabureler de kullanılır” dedi.

 

“Birden çok gelir kaynağı mevcut”

Çay ocağı işinin karlı olup olmadığı konusunda da konuşan Emre Kafe sahibi Ahmet Kılıç, “Çay ocağı açıp işletmek oldukça karlı bir iştir. Çünkü çayın maliyeti düşük. Şu anda, çay ocaklarındaki satışı 50 kuruş ile 1 lira arasında değişmektedir. Ben normal müşteriye 50 kuruştan, esnafa da 40 kuruştan veriyorum.  Ayrıca sadece çay değil bir çok soğuk ve sıcak içecek satmak da mümkün. Bunların yanında  bazı çay ocaklarında tost, sandviç gibi aperatif yiyecekler de yapılıp satılıyor. Yine simit, poğaça gibi yiyecekler de oluyor. Bu bakımdan düşünürseniz  bir çay ocağında birden çok gelir kaynağı mevcut. Sonuç olarak karlı bir iş” dedi.

 

“7 kişi ile mücadele ediyorum”

Mesleğinin zorluklarından da bahseden Kılıç, “Mesleğimizin zorlukları elbette  var. Taşıması, getirmesi, götürmesi. Ben Sabah 6:30’da açıyorum akşam da 20:30’a kadar buradayım. Tatilimiz yok. Kendimize ayırdığımız bir günümüz yok. Sadece bayramlarda kendimize bir en fazla 2 gün ayırabiliyoruz. O da ramazan ve kurban bayramlarında. Onun haricinde her köşe başında bir çay ocağı var. Ben bile  burada 7 kişi ile mücadele ediyorum. Hatta artık 8 kişi olduk. 500 Metrelik yerde 8 tane çay ocağı var. Son zamanlardaki ekonomik duruma göre de  eskisi gibi para kazanamıyoruz” dedi.

 

Demlenmiş çayın kalitesi 

Mükemmel çay demleme tekniği hakkında da ip uçları veren Kılıç, “Çay bizim olmazsa olmazımızdır. Ben bile çay içmeden duramıyorum.  Bunun yanında çaysız bir kahvaltı da asla düşünemem.  Bu tadı yakalayabilmek için tabi çayın güzel olması gerekiyor.  Çay kötü olduğunda  içmek istemezsiniz. Demlenmiş çayın kalitesi  önemli.  Öncelikli olarak suyunun kireçsiz, klorsuz, temiz ve içilebiliyor olması gerekiyor. Çay demlenmek adı üstünde zaman isteyen bir iştir.  Yani çay yaprakları ile suyun birlikte geçireceği zaman önemli ve o sınırı tutturabilirseniz  çayınız o kadar güzel olur. Demlemeden önce çay yapraklarını yıkamalıyız.

Ayrıca kaynayan suyu direk demliğe dökmek çayı yakar. Demliğin bir kenarından yavaş yavaş dökmek gerekir.  Kimileri çayın üst demliğini demledikten sonra ocağın üzerine koyuyor bu çok yanlıştır. Daha doğrusu çayın ölümü demektir.  Demlenen çay yaprakları demliğin dibine inmiş ise  mükemmel çayınız hazır demektir. Güzel bir çay içmek için bunları yapmak gerekir” dedi.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu