Köşe Yazıları

Mutluluk nedir? Nerededir?

Birleşmiş Milletler, insanların mutluluğu anımsamaları ve kutlamaları amacıyla, 20 Mart’ı Dünya Mutluluk Günü ilan etti. Mutluluk Günü’nün ülkemiz için; kış mevsiminin bitip baharın kendini gösterdiği, çiçeklerin açtığı, kuşların cıvıldamalarını yeniden duyduğumuz, doğanın bir sanat eseri haline dönüştüğü ve kedilerin tüm yıl beklediği Mart Ayı’nda olması şahane olmuş.
Peki, mutluluk nedir? Nerededir?

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki mutluluk kesinlikle sıfır stres demek değildir. TDK mutluluğu “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık” olarak tanımlarken, ‘Bireyin yaşamını dolu, anlamlı ve huzur içinde algılama süreci’ olarak da tanımlanabilen mutluluk kavramına ait üç hususu vurgulamak isterim. İlki, bireyin yaşantısıyla ilgili yani öznel olması, ikincisi duygu ve algıyla ilgili olduğu için soyut olması, üçüncüsü ise bir süreci kapsamasıdır. Nerededir kısmına gelirsek, tanımdan da anlaşılacağı üzere bireyin kendisindedir, bütünüyle bizdedir.

Mutluluk bazen bir yaşama amacı, bazen de bir ihtiyaçtır. Fakat kişi kendiyle barışık değilse, kendi kusurlarını sevemiyor ve kapatamıyorsa, olumsuz bakış açısından kurtulamıyor ve etrafına da negatiflik saçıyorsa mutluluk ona sanıldığı kadar yakın değildir. Bu tür durumda psikolojik tedavi alması onu hayata bağlamada yardımcı olacaktır. Aksi takdirde mutluluğu bilerek kendi elleriyle uzaklaştırmış olacak, hayata karşı duruşunu ve kendini kompleks hale getirmeye başlayacak yaptığı şeylerden keyif almayacak ve buna devam edecektir.

Çağımızda mutluluk, görsellik ve maddiyatla çok ilişkilendirilir oldu. Çok para kazanmak, güzel yemekler, güzel arabalar, güzel ilişkiler, konforlu yaşam, her türlü imkâna sahip olmak ve benzeri unsurlar mutluluğun kaynağı gibi görülmektedir. Oysa bunlar mutlu eden değil, bizi mutluluğa götüren araçlardır. Bunlar elbette mutlulukta etkin paya sahiptir. Fakat bunlara ulaştıktan sonra mutlu kalacağımızın garantisi yoktur. Mutsuz olan birine araban, evin, maaşın ve benzeri imkânların var mutsuz olmak için bir sebebin yok diyemeyeceğimiz gibi bunun yanı sıra sınırlı geliri olan insanların da mutsuz olduğunu iddia edemeyiz.

İlgili Makaleler

Mutluluğun bileşenleri neler olabilir?

Herkesin mutluluk algısı farklıdır ama elbette önce sağlık geliyor. Hazır sağlıklıyken fırsat buldukça doğada zaman geçirmek ve olabildiği ölçüde sağlıklı beslenmek önemlidir. Sonraki bileşen sevgi bağlarına sahip olmak; bu açıdan bakıldığında şanslı bir ülke olduğumuz inkâr edilemez. Bir ilişkinizin olması, eşiniz, çocuklarınız, aile bağlarının kuvvetli olması, komşuluk, yakın arkadaşlar ve iyi bir sosyal çevre mutluluğun yapı taşlarındandır. Bir şeyler üretmek de çok önemli, kaç yaşında olursak olalım sevdiğimiz bir işe sahip olmak ya da yaptığımız işi olabildiğince severek yapmanın yollarını bulmak mutluluk için büyük önem arz eder. Mutluluk için, parayı da yok sayamayız.

Ama salatanın tek bileşeninin maydanoz olmadığı gibi, yaşamdaki tek mutluluk kaynağı da para değildir. Para tek başına, yaşamı tüm yönleriyle mutlu etmeye yetmez. Hobilerin de mutluluk üzerinde payı olduğu yadsınamaz; bir hobimiz mutlaka olmalı, eğer yoksa edinmeliyiz. Ayrıca güne güzel başlamak, enerjik uyanmak, bir köpek yavrusu görmek, dalından bir kiraz yemek, yoğun güne sıkıştırılmış bol köpüklü bir kahve içmek ya da uzaklarda bir yerlerde birilerine faydalı olabilmek için kan bağışı yapmak da mutluluğa dâhildir.

Yaşamınızı en anlamlı kılan kişi sizden başkası değildir. Bir sihirli değnek beklemek yerine sahip olduğunuz hayatın tadını çıkartın ve onu siz güzelleştirin. Çünkü o hayat sizin, siz kendi dünyanızın merkezindeyken güzel ya da çirkin. İçinizi dışınızdan daha çok süslediğiniz zaman mutluluk sizi çiçeklerle donatılmış bir çemberle kaplayacak. Yaşam denen çizginin hakkını vermek adına çemberdeki çiçekler bazen solacak ama unutmayın her güneş yeniden doğmak için batar ve her çiçek tekrar açar yeter ki siz mutluluk çemberinize iyi bakın.
Haftaya görüşmek dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu