Özel HaberlerGündem

Müzik Hastanesi Hastalarını İyileştiriyor

 

28 yıllık tecrübe ile oto müzik sistemleri tamir ve montajını yapan Tuncay Özdemir bu hafta “Söz sanayinin” köşemizin konuğu oldu.

 New Power  Music’in sahibi Tuncay  Özdemir, yılların verdiği tecrübe ile yaptığı işin inceliklerini anlattı.

 

” Multimedya cihazı herkes takar ama ayar başka bir şey “diyen Özdemir, hastanesine gelen cihazları titizlikle tamir ediyor.  Kendisinin de bir zamanlar çırak olarak yetiştiği sanayide çırak yetiştirmenin önemine değinen Özdemir, “Çırak yetiştirmek de önemli. Bir usta olarak onun karşısında sakıncalı hareketler yaparsam o da ileride aynı şeyleri yapar. Beni takip eder.  Ustam ile biz her Cuma cumaya giderdik. Ramazanlarda ister oruç tutalım, ister tutmayalım o havayı bize yaşatırdı. Biz ondan böyle gördük, bu şekilde yetiştik. Bizim toplumumuzda bizim de böyle yetiştirmemiz gerekiyor. Üzüm üzüme baka baka kararır” dedi.

 

“Çıraklıktan geldim”

New Power  Music  sahibi Tuncay Özdemir, “2006 yılında burada hizmet vermeye başladık. İşe başlama yılım 1987. Çıraklıktan geldim. Mustafa Göktepe ustamdı. O yıldan bu güne çalışmaya halen devam ediyorum. Burada oto müzik sistemleri, görüntü ve ses sistemleri tamir, bakım ve montajını yapıyorum” dedi.

 

“Mesleğimiz ölmek üzere”

Tamir yapan kişilerin azaldığını söyleyen Özdemir, “Multimedya cihazı herkes takar ama ayar başka bir şey. Tamir ile bizim kadar ilgilenen yok. En son yetişen nesil biziz sanırım.  Şu andakilerin yapmış olduğu sistem montaj. Ama montajda ne kadar başarılı olunuyor onu bilmiyoruz tabi. Bu işin özü tamir. Tamir olmadıktan sonra montaj hikaye bence. İşin özü ve ana mesleğimiz olduğu için öncelikli tamir konusuna önem veriyoruz. Hatta elemanımız var Alihan.  O’nu da o şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Diyorum ki ‘yeni yetişen nesil hepsi montaj üzerine yetişiyor. Ama sen hem tamir hem de montaj üzerine yetiş. Yetiş ki bizim mesleğimizin devamı gelsin’.  Yoksa artık mesleğimiz ölmek üzere. Zaten çıraklık eğitim olayı bitti. 18 yaşından sonra birini alıp da yetiştiremezsin ki . O yüzden tam yetişme çağında müdahale etmek gerekiyor bence.  18 yaşındaki bir gence müdahale edemiyorsun. Ailesi müdahale edemiyor en başta ki ettiği zaman da ters tepki alınıyor” dedi.

 

“Bilgi birikimiz ve tecrübemiz var”

İşlerinin iyi olduğunu dile getiren Özdemir, “İşlerimiz iyi Allah’a şükür. Ama dediğim gibi bizim işin ana sebebi tamir ağırlıklı. Tamirde meslek ölmez. Şimdilerde normal montaj yapılıyor. İnternet üzerinden herhangi bir vatandaş kendi alıp montajını yapabilir, ama tamirini yapamaz. Montajını yaparken bile arıza yaptığında tamirini yapmak zorundasın. Bilmediğinde başka bir ürüne yönelmek zorunda kalıyorlar.  Tamirde ne kadar bilgin iyiyse, ne kadar bilgiliysen işin devam eder. Bizim de uzun yıllardır süre gelen bilgi birikimiz ve tecrübemiz var. Ondan dolayı işlerimizi temiz ve titizlikle yapıp sorunsuz bir şekilde teslim ediyoruz. Bu da bizi işinin uzmanı ve güvenilir yapıyor” dedi.

 

“Rekabet olayı çok oluyor”

Rekabet olayına da değinen Özdemir, “Sanayide  benim sıkıntılı olarak gördüğüm tek nokta rekabet.  Burada rekabet olayı var.  Bizim grupta rekabet olayı çok oluyor. Ben bunu dile getiriyorum dernek başkanlarına ama onlarda serbest piyasa olduğu için yapılacak bir şeyin olmadığını söylüyor. Toplanıp buradaki arkadaşlarla konuşmaya çalışıyoruz. 11 tane kişi varsa buradan bunun 2 tanesi uyumlu çıkıyor. Geri kalan uyumsuz olduğu için onda anlaşmak zor oluyor. Onun haricinde başka sıkıntılarımız yok” dedi.

 

“İçeride terlemeye neden oluyor”

Araç sahiplerine tavsiyelerde bulunan Özdemir, “Araç sahipleri yağmurlu ve karlı havalarda genelde branda çekiyorlar. Bu da içeride terlemeye neden oluyor. O da elektronik cihazların bozulma şansı da yüksek oluyor. Ona dikkat etmeleri gerekiyor. Çoğunlukla karşılaştığımız arızalar o şekilde geliyor. Geçenlerde yağan karda en az 10 tane bakım yaptık. Cihaz su teması yapıyor ve çalışmıyor. Vatandaş dikkat ederse daha uzun ömürlü kullanabilir. En önemlisi yeni çıkan USBli cihazlarda bizim insanımız telefon şarj etmeye çalışıyorlar. O da cihazlarda arızaya yol açıyor. İçerden kısa devre yaptırabiliyor” dedi.

 

“Üzüm üzüme baka baka kararır”

Tamirin aranılan meslekler üzerinde olduğunu söyleyen Özdemir, “Artık bizim meslek bitmek üzere belki de Alihan son eleman olabilir. İlerleyen zamanlara ne olur,  yetişir mi yetişmez mi bilemem. Tamir aranan meslekler üzerinde. Çırağım Alihan’ın  meslek aşkı  olduğu için bazı durumları çabuk kapabiliyor. Bir kere göstermen yeterli oluyor. Ben onu biraz da serbest bırakıyorum. Ben o şekilde yetiştim çünkü. Gözlemleyerek. Kendisini yalnız bıraktığımda yapabiliyor. Güveniyorum. Herhangi yanlış bir durum yaptığında  bile ‘ben senin arkandayım’ dediğim zaman bu adam yol alır. Ama ben desem ki her şeyi ben yapacağım sen yapamazsın  işte o zaman bu adam geride kalır. Çırak yetiştirmenin de bir alternatifi var. Bir yere gittiğim zaman hoparlör, teyp, amfi bağlayıp ince ayarlarını yapmaya çalışıyor. Ben olmasam bile müşteriye hizmet sunabiliyor. Bir senede bunu yapabilmesi bence büyük başarı. Kendi başarısı sadece  bizim de katkımız var.   Ben de bu mesleği kendim seçtim ve başarılı olduğuma inanıyorum. 28 seneden beri Allah’a şükür kimsende bir şikayet görmedim. Alihan’ı bana babası verirken eti senin kemiği benim demişti. Beni de rahmetli babam ustamın yanına verirken bu şekilde demişti. Bu şekilde yetişirse insan gibi insan yetişir. Bir usta olarak onun karşısında sakıncalı hareketler yaparsam o da ileride aynı şeyleri yapar. Beni takip eder.  Ustam ile biz her Cuma cumaya giderdik. Ramazanlarda da öyle şekilde ister oruç tutsun, ister tutmasın,  biz bu şekilde yetiştik. Toplumumuzda bizim böyle yetiştirmemiz gerekiyor. Biz görüyoruz bakıyoruz. Nasıl  görürse o şekilde yetişir. Üzüm üzüme baka baka kararır” dedi.

 

Çırak Alihan Demir: “1 senedir buradayım. Bana göre bir sıkıntısı yok. Sıkıntısı şöyle oluyor. Mesleğe ilk başlama anları. Yaptığım yanlış bir şey cihaza zarar verebiliyor. 17 yaşındayım.  Ustam yanımda olmasa tamir yapabilirim. Benim gibi arkadaşlarıma buraya gelmelerini tavsiye edebilirim. Herkes sevdiği bir mesleği öğrenebilir. Meraklı olduğu bir mesleği tercih edebilirler. Benim daha önceki meslek grubum bayan kuaförüydü. Ama onu sevmiyordum. O yüzden sevdiğim bir meslek olduğu için buraya geldim. Burada yol alıyorum. Kendilerini denesinler hangi meslekte başarılı iseler onun yönünde ilerlesinler. Kendi seçimleri olsun”

 

Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu