GündemÖzel Haberler

NE ÇEKTİYSEK ÇENE’DEN

Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Uzman çene cerrahı ve  ortodonti uzmanı yok.

Başhekim Ali Başaran, ‘Ortodonti ve çene uzmanlarımız hastanemize geldiler ancak onları hastanemizde tutamadık. Kısa zamanda istifa edip gittiler’ dedi.

UZMAN DOKTOR ARANIYOR

**Uzman Doktorlar, hayal ettikleri rakamları Devlet Hastanelerinde bulamayınca özel muayenehane açıyor. Balıkesir’de çene ve ortodonti alanında görülen bu eksiklik, özellikle Ağız ve Diş Sağlığı noktasında önemli bir yere sahip olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini de akla getiriyor. Konuyla ilgili sorduğumuz soruya Başhekim Ali Başaran ‘Hekim arkadaşlarımızın Balıkesir’e tayin istemeleri lazım. Umuyorum ki uzman sayımız arttıkça Balıkesir’imize de uzman gelecek bekliyoruz.’ dedi.

HASTA SAYISI BİN 400

**Balıkesir Ağız ve Diş Hastanesi Başhekimi Ali Başaran, Diş Hastanesinde tedavi gören hastaların sayısının binin altına düşmediğini belirterek Diş Sağlığının önemine vurgu yaptı. Bahçelievler Mahallesinde 9 bin 947 metrekare içerisinde, 56 poliklinik,  1 acil hizmetler polikliniği,1 mahkum polikliniği, 1 genel ve 2 lokal ameliyathanesi, ile hasta muayene ve tedavi hizmeti veren Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Uzman çene cerrahı ve ortodonti uzmanına ihtiyaç var.

——————————————————————————————————————————

ASRIN SORUNU 20’LİK DİŞLER

Balıkesir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi  Ali Başaran Diş Sağlığına dikkat çekti ve 20’lik dişler konusunda yaygın olan diş problemlerine değindi.

20’lik dişler çenenizi bozmasın! Beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu çene yapısı giderek küçüldüğünden, 20’lik dişler çıkarken ağızda kendilerine yer bulmakta zorlanıyor.  20’lik dişlerin çıkması için en uygun zaman 18-30 yaşları arası. 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise  20 yaş dişleri çıkabiliyor.

BALIKESİR’İN DİŞ HASTANESİ KAZANIMI

Başhekim Başaran, ‘Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin Balıkesir’e kazandırılması aşamasında Zekai Bey’in (Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğu) emeği çok. Sıfırdan sağolsun adeta bir şantiye şefi gibi çalıştı. Diş Hastanesini Balıkesir’e kazandırdı. Hastaneye ilk gelenler özel hastane sanıyorlar burayı. Günlük Bin hastanın altına düşmüyor.Bin100-bin 400 hastaya ulaştığımız zamanlarda var. Bin 200 dediğimizde Bandırma Devlet hastanesinin tamamı kadar. Hastalarımızdan dönem dönem şikâyetler gelebiliyor fakat genel manada. Bu da doğal’ dedi.

İSTİFA EDİP GİTTİLER

‘Ortodonti ve çene uzmanlarımız hastanemize geldiler ancak onları hastanemizde tutamadık. Kısa zamanda istifa edip gittiler. Ortodonti yamuk dişlerde tel tedavisi oluyor. Tel tedavisi 12-20 arasında ağırlıkla yapılıyor ancak günümüzde 30 yaşa kadar yaptırtanda var. Balıkesir’de ortodonti uzmanı 5-6 sene önce hiç yoktu. Çene cerrahı da yoktu. Balıkesir’de hastaneyi bırakın özelide yoktu. Çene cerrahı olarak 1 tane çene cerrahımız var şuan özelde. ‘

ERKEN DİŞ KAYBINA YER TUTUCU ÖNLEM

‘Hastanemizde 3 tane protez uzmanımız var.1 tane diş eti hastalıkları uzmanımız var. Restoratif dediğimiz estetik amaçlı yani ön dişlerin diş kaybında o kaybı değişik yöntemlerle ince çivilerle tutuculuğu sağlayarak diş kaybını çekme yada kaplamaya gerek kalmadan özel malzemelerle estetik bir görünüm kazandırıyorlar. Bu hizmet sağlanıyor. Erken süt dişi kayıpları oluyor. Süt dişleri belli bir yaşa kadar ağızda durmak zorunda. Biz buna yer tutucu diyoruz. Alttan gelecek olan daimi dişin yerini koruyor. Süt dişlerinin tam zamanında ve yerinde kaybının olması lazım. Erken kayıp olursa arkadaki daimi diş gelemiyor ve yamuk dişler oluyor. Erken diş kaybı olduğunda alttaki dişi korumak için yerine takılıyor ve alttaki daimi diş yerinde kalmaya devam ediyor.  Bunun adı koruyucu hekimlik.’

‘UZMAN BEKLİYORUZ İNŞALLAH GELECEK’

Başaran, ‘Hekim arkadaşlarımızın Balıkesir’e tayin istemeleri lazım. Mevcuttaki arkadaşlarımız Balıkesir Devlet Hastanesi bünyesinde hayal ettikleri rakamları bulamayınca bunu piyasada bulacağını düşünüp muayenehane açıyor. Günde 50-60 hasta bakan doktorlarımız var. Hekim arkadaşımız yoğunluktan hastada ağrısından gerginleşebiliyor. Her türlü dolgu, kanal tedavisi, sabit köprü protezler, hareketli protezler yapılıyor. Uzman çene cerrahı ve uzman ortodonti uzmanı yok. Umuyorum ki uzman sayımız arttıkça Balıkesir’imize de uzman gelecek bekliyoruz.’ dedi.

ASRIN SORUNU 20’LİK DİŞLER

Başaran, ‘Çene cerrahına ihtiyacımızın en önemli sebebi, Suni hormonlu beslenme nedeni ile çocukların gelişme döneminde kemik yapısı şifrede yazıldığı gibi büyümediği için, alttan gelecek olan dişler yer bulamıyor. Oda ne yapıyor öndeki dişleri sıkıştırıyor. Burada çene cerrahı büyük önem taşıyor çünkü onları alması lazım biran önce. Hem bozukluğu önlemek hem de iltihaplaşmasını önlemek için. Ortodonti ise erken süt dişi kayıplarında yamulma ve çapraşıklaşma olduğu ve ileriye doğru daha çok diş kayıpları olduğu için  teller ile koruyucu hekimlik adına alttan gelecek daimi dişin yerini tutması açısından dişler ne kadar yamuk olursa diş eti sağlığı da o kadar zor oluyor. Ortodontik tedavide artık lüks olmaktan çıkmış durumda. Koruyucu hekimlik adına elzem bir konu.’ Dedi.Semra Aman Akyürek’in haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu