GündemEkonomiÖzel Haberler

‘’NE PAHASINA OLURSA OLSUN ÜRETMELİYİZ’’

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, döviz kurlarının hızla yükselmesiyle birlikte üreticilerin çok zor durumda kaldığını söylerken, Balıkesir’de son dönemde yaşanan sağanak yağışların ve dolunun üreticiye etkilerini de MERHABA’ya değerlendirdi.

Üretimin hızla azaldığını söyleyen Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, devletin acil önlem planları oluşturması gerektiğini belirtti.Balıkesir’de son günlerdeki sağanak yağış ve dolunun ürünlere çok fazla zarar vermediğini belirten Başkan Sözat, kendilerine bu türlü bir sıkıntı ile gelen üretici olmadığını dile getirdi.

‘’ÜRETİMİ BIRAKIP TÜKETİCİ OLDUK’’

Türkiye’de üretimin bırakılıp hızla tüketim toplumu olunduğunu söyleyen Başkan Sözat, ‘’Ne pahasına olursa olsun üretmemiz lazım. Bugün içinde bulunduğumuz sıkıntının temelinde yatan neden üretime değer vermemiş olmamızdır. Biz tüketici toplumlardan olduk. Sürekli tüketim odaklıydık. Bunu her toplantıda söyledik. Defalarca anlatmaya çalıştık. Tüketici durumuna düştük. Türkiye üretmeyi bıraktı. Hazıra alıştı. Çiftçinin üretim sorunu yok. Çiftçinin üretirken teknik sorunu da yok. Yalnızca ekonomik sorunları mevcut. Girdi maliyetleri karşılanamıyor. Çiftçi üretimdeki maliyetlerini dahi karşılayamıyor. Ürettiğini değerinde satamıyor. Pazar payımız yok. Ne yazık ki kendi kaderimizle baş başa kalıyoruz. Yardım eden yok. Çiftçinin sıkıntısını bilen tüccar bundan istifade ediyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’Bİ NASIL TARIM ÜLKESİ ÜLKESİ OLACAĞIZ?’’

Başkan Sözat, ‘’Daha evvelinde 75-80 liraya sattığımız gübrenin fabrikadan alışı 158 lira oldu. Bunun getirmesi, inmesi, binmesi var. Kaça verecek bunu getiren bayi. O fiyata kaç çiftçi alabilecek? Bunlar korkunç rakamlar. Çiftçi bunun altından nasıl kalksın? Biz nasıl tarım ülkesi olacağız? Üretici nasıl üretim yapacak. Gübre olmazsa nasıl ekim yapılacak. Ekim alanlarında ciddi daralmalar vardı. Bu sene bu oran iyice artacak. Ekim alanları gittikçe daha çok daralacak’’ dedi.

‘’ÜRETİCİNİN DAYANAĞI YOK’’

Başkan Sözat, ‘’Bu sene merkezde en az bin tane çiftçinin borcu ertelendi. Eğer ertelenmeseydi bunların hepsi icralıktı. Bankalara bugün çiftçilerimizin borç durumu içler acısı. Eğer bankalar kredi mekanizmalarını kapatsınlar. Üretici, tarlasına girecek mazotu da hayvanına vereceği yemi de alamaz. Yem pahalandı. Süt fiyatları da belirsizliğini koruyor. Süt fiyatı sanayicinin vicdanına kalmış. Böyle bir ortamda üreticinin hiçbir dayanağı yok ama ‘Üret’ deniliyor. Nasıl üretecek çiftçi?’’ ifadelerini kullandı.

‘’TARIM POLİTİKALARI MİLLİ DEĞERLER TAŞIMALI’’

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, ‘’Ciddi ve sürdürülebilir bir tarım politikamız olmalı. Tarım politikamız milli değerler taşımalı. Bizim de en büyük sıkıntımız maliyetlerimiz çok yüksek. Maliyetler yükselmeye başladığında. Biz de bu maliyetlerin yüksekliğinden şikayet etmeye başladığımızda Türkiye’de 4 milyon hektar arazi ekim dışı kaldı. ‘Tarlalar boş kalıyor. Buna müdahale edin’ dediğimizde kimsenin umurunda olmadı. Dikkate de almadı kimse. Şimdi daha da artacak’’ şeklinde konuştu. Nihan Merve Yılmaz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu