GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

OMEGA 3-BALIK YAĞININ FAYDALARINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Balık yağıyla ilk olarak çocuklarımızı buluşturur olduk, ardından da yaşlılarımızı. Peki bu balık yağının faydaları nedir ve kimler bunun tüketimine önem vermelidir?

Öncelikle balık yağı nedir diyerek sorumuzu yanıtlamaya başlayalım. Balık yağı özellikle deniz ürünlerinde bulunan %30 omega-3, %70’ de diğer karışık yağların meydana getirdiği bir yağdır. Bitkilerde de balık yağı bulunmaktadır ancak bunların içeriği farklıdır. Yani deniz ürünleri ile bitkilerde bulunan balık yağları birbirinden biraz farklıdır. Ancak sonuç olarak balık yağı almak tüm bireyler için önemlidir. İyi de neden önemli, ne işe yarıyor bu balık yağı derseniz işte cevabı.

İlk olarak belirtilmesi gereken yararı sanırım kalp üzerine olan olumlu etkisi olacaktır. Çalışmalar, çok fazla balık tüketen insanların daha düşük kalp hastalığı oranlarına sahip olduklarını göstermiştir. Kalp hastalığı için bir dizi risk faktörü vardır ve bunların birçoğu balık veya balık yağı tüketimi ile azalmış gibi görünmektedir. Örneğin yüksek kolesterolü ve tansiyonu düşürmek, çarpıntıyı azaltmak en önemli etkilerindendir. Balık yağı takviyesi, kalp hastalıkları için risk faktörlerinin çoğunu geliştirebilmesine rağmen, kalp krizlerini veya felçlerini önleyebileceğine dair net bir kanıt yoktur. Bir diğer olumlu etkisi kemikleri güçlendirmesi ve kemik erimesini azaltması üzerinedir. Yine ilginç bir etkisi de alerjik astım üzerinedir. Balık yağı tüketen hastalarda astım atağının daha az olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Hepimizin çocuklarımıza özellikle beyin gelişimini olumlu etkilediği için verdiğimiz balık yağı ayrıca çağımızın sıkıntılı hastalığı olan bunama-Alzheimer hastalığına da iyi gelmektedir. Yine çocuklar demişken hiperaktif çocuklarda da etkinliği olan bir besin desteğidir.

Benim de çok fazla hastalarıma önerdiğim iltahaplı romatizmal hastalıklarda da balık yağı iltahap değerini düşürmede diğer kullanılan ilaçlara destek sağlayabilir.

Yine kilo kontrolünde, depresyonda, keskin ve net görmede, güzel ve canlı bir cilt elde etmede de balık yağı tüketiminin olumlu etkileri vardır.

Haftaya da size nelerde balık yağı var onları anlatacağım. Hepinize sağlıklı bir hafta dilerim…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu