EkonomiGündem

“Örgütler arasında ayrım yapılmamalı”

Çiğ sütün doğrudan tüketiciye satılmasıyla ilgili son yapılan düzenlemelerle ilgili yazılı bir açıklamada bulunan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, Ari işletme belgesi alacak kişilerde aranan damızlık birliğe üye olma şartının kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in çiğ sütün doğrudan tüketiciye satılmasıyla ilgili yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarını hatırlatan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, gıda sektörünün stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

 

‘Kurallar Getiriliyor’

Sokakta satıla süte bir takım hijyen kuralları getirildiğini söyleyen HAYKOOP Başkanı Faruk Özen yaptığı yazılı açıklamada, ‘Süt halkımıza genellikle UHT olarak sunuluyor. Ancak ev hanımları sütü çiğ olarak alıp kendileri kaynatarak içmek ve yoğurt yapmak istiyor. Böyle düşünmen tüketici sayısı hiçte az değil. Sokak sütünden endişe ediyor ancak nasıl olsa kaynatıyorum diyerek yine de alıyor. Daha önceden defalarca kullanılmış kaplarla satışı yapılan bu sütlerin hijyen kuralları açısından güvenilirliği sürekli tartışmaya açık. Bu sebeple Bakanlık bu işi meslek olarak yapmak isteyenlere bir takım kurallar getiriyor’ ifadelerine yer verdi.

 

Ari işletmeler Geliyor

Getirilecek uygulama ile sütü çiğ olarak satacak olan üreticilere işletmelerine ari işletme belgesi almalarını şart koştuğunu söyleyen Başkan Faruk Özen, ‘Ari işletme belgesi hayvanlarında tüberküloz ve brusella gibi hastalığın olmadığını test ettiren işletme sahiplerine Tarım İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Ayrıca Devlet bu işletmelere ilave destekler vermektedir. Bu belgeyi almak suretiyle ve işletmesinde tek kullanımlık ambalaja doldurup 500 km. yarıçapında bir mesafede bu sütü satabilecektir. Bugün çiftçimizi ari işletmeye teşvik ederken gözden kaçırmamamız gereken bir konu var. Ari işletme belgesi alacak çiftçinin damızlık ıslah birliğine üye olma şartı kaldırılmalıdır. Çiftçi kooperatif ortağı ancak ari işletme belgesi alıp ürününü değerlendirmek istiyor. Ancak bu çiftçiyi damızlık birliğine üye olmaya mecbur kılıyorsunuz. Bu durum devletin bir birliğe taban oluşturması anlamına gelmektedir ki devlet bunu yapmamalı. Bu konuda Bakanlığımızdan üretici örgütleri arasında ayrım yapmadan dengeyi kurmasını talep ediyoruz’ ifadelerini kullandı.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu