GündemKöşe Yazıları

Özel mesajlarınız güvende mi?

Bilgi ve iletişim çağındayız. Hemen hemen tüm işlemlerimizi, görüşmelerimizi internet üzerinden çeşitli sosyal medyaaraçları ve programları ile yapıyoruz. Peki bu özel görüşme veriler güvende mi? Hemen hemen hepinizin hayır dediğini düşünüyorum.

Kimliği belirsiz bilgisayar korsanları, ellerinde 120 milyon Facebook kullanıcısının bilgileri olduğunu iddia ederek 81 bin hesaba ait özel mesajları internette yayımladı. Bunun üzerine Facebook, platformlarına sızılmadığını fakat daha fazla hesabın etkilenmemesi için ilave önlemler aldıklarını açıkladı.

BBC’nin ulaştığı bilgilere göre, özel mesajları ele geçirilen Facebook kullanıcılarının çoğunluğu Rus ve Ukraynalı kullanıcılardan oluşuyor. Ancak bilgileri ele geçirilen kullanıcılar arasında ABD, İngiltere, Brezilya ve başka ülkelerden bazı kullanıcılar da bulunuyor.

Bilgisayar korsanlarının, bu bilgilere zararlı tarayıcı uzantılarıyla ulaştığı tahmin ediliyor. Korsanlar, ellerindeki her bir Facebook hesabının 10 sent’e satılık olduğuna dair internette bir ilan yayımlamıştı ancak bu ilan bir süre sonra kaldırıldı.

Yani hiçbirimiz güvende değiliz. İletişim çağında herşer her an ortaya çıkabilir..

* * * * *

Yapay ‘vatandaş’

Yapay zeka teknolojisi ilerledikçe, onlara ‘insan’ gibi davranma eğilimi de gelişiyor. Belki reklam amaçlı ama bu ileride yaşanabilecekleri de gösteriyor.

Malta Dijital Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Silvio Schembri, yapay zeka alanında ülkesinin ulusal stratejisini tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Schembri, Malta’nın yapay zekalı robotlara vatandaşlık vermeyi planladığını ve ülkesinin ulusal yapay zeka stratejisinde dünyada ilk 10’a girmeyi hedeflediğini söyledi. Çalışmaların 2019’da başlatılacağını söyleyen Schembri, yapay zekanın araştırılması, kullanımı ve geliştirilmesi için merkez kurmayı planladıklarını belirtti.

Çalışmalar kapsamında bir pilot projeyi hayata geçireceklerini belirten Malta Yapay Zeka Görev Gücünün Başkanı Wayne Grixti, projede SingularityNET platformuyla yapay zeka robotlarına vatandaşlık verileceğini ifade etti. Geçtiğimiz yıl da Hong Kong merkezli Hanson Robotics firması tarafından üretilen insansı robot Sophia’ya, Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu