Özel HaberlerEkonomiGündem

SOĞANIN RENGİ ZATEN KIRMIZI UTANMAZ!

Soğan ve patates fiyatlarıyla ilgili son günlerdeki iniş çıkışları değerlendiren Balıkesir Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan, “Soğanın yüzü zaten kırmızıdır. iki kat yükselişte de, gerileme olurken de yüzünde değişim olmaz. hep kırmızıdır. utanmaz” dedi.

Baydan “Depodan kabzımallar ürünü çıkarmıyor… gibi. Bunlar doğru değil. Neden doğru değil taze soğan, taze patates ’in ömrü 20 gündür. Yeni mahsulü nasıl depolayacaksınız? Eski mahsul bitti yeni mahsul de yetişmedi. Bunun sebebi ise geciken yağmurla birlikte alınan verimin geç gelişiydi. Yeni mahsul gelince de haliyle zirve yaptı” dedi.

ARACILAR PARA KAZANMIYOR

Patates fiyatları 7 TL olunca herkes “aracılar kazanmak için patatesi saklıyor” demeye başladı. Öncelikle şunu belirteyim ki; aracı büyük paralar kazanmıyor. Eğer kazansaydı Balıkesir’den bir örnek vereyim.1991 yılında emniyet arkasında bulunan yerde 80 kabzımal olarak biz gittik.2017 yılında ise bu rakam 30’a düştü. Bu kadar senede 80 kabzımaldan 30 kabzımal kaldı. Niye? Hepsi battı. Aracılar çok para kazanıyor söylemi kesinlikle yanlış ve doğru değil. Kabzımal yani aracılar zaten yaş sebze meyveyi alırken ürünün bir kısmını çöpe atarak başlıyor. Sektör çok kazanç sağlayan bir sektör değil. Kazananlar var mı. Tabi ki ama nasıl. Kazananlar Balıkesir’de köklü geçmişi olan ve tutunabilenler.

90’LI YILLARDA DOMATESİN SUYU AKARDI

90 ‘lı yıllarda domatesin suyu akardı diyen Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Ayhan Baydan müşteri alışkanlığında değişiklik yaşandığını ve elma yer gibi bazı müşterilerin domates yemek istediğini belirtti. En ufak bir leke olsa müşteri almıyor. Haliyle üretim modelide buna göre şekilleniyor”dedi.

Başkan Baydan, “2017’ de Balıkesir’imizin hali taşındı. Türkiye’nin en güzel hallerinden bir tanesi. Ama burada 30 kabzımalımız vardı. Bu sayıda 20-25’ e düştü. Kabzımal kazanmıyor.10 tanesi’ de 2017- 2018 senesinde yani 1 yıllık bir sürede 10 arkadaşımız battı. Yaş sebze meyve apayrı bir iş. Gece 04.00’te kalkacaksın. Sosyal hayat diye bir şey olamaz. Malı karşılayacaksın. Bekletmeyeceksin.” dedi. Üretimin zorluğuna dikkat çeken Başkan Ayhan Baydan insanlarımızın hayat şartları yükseldi. Rahat bir yaşam var. Bu bizim işimize şöyle yansıyor:!Domates alınacaksa en ufak bir leke o domatesin alınmamasına neden oluyor. Birde domates taş gibi olsun. Ben ısırarak yemeyi seviyorum diyenler oluyor. Aslında domates bu elma değil.90’lı yıllarda domatesin suyu akardı.”

GÖKTEN ZEMBİLLE İNMİYOR HANİ EMEK VERENİN HAKKI?

Soğan’ın tohumu geçtiğimiz yıllarda 3,5 TL idi. Bu dönemde 1 TL olunca köylümüz almadı. Almadığı için ekim fazla yapılmadı. Haliyle bu durumda fiyata yansıdı. Üreteni de düşünmek gerekiyor. Satanı da. Soğanı satan arkadaşımız için hiç kolay değil. Düşünün 20-30 kiloluk soğanın bir çuvalını satıp 5.kata çıkarıyor. Aldığı para 20TL.Çekilen zahmete değmeyen rakamlardı geçen yıl bu rakamlar. Zahmet verenin hakkını da verebilmek gerekir. Tarladan pazara gökten zembille inmiyor. Bir emek var ve karşılığını almak istiyor” dedi.

ÜRETİM BOLSA REZİL KIT İSE VEZİR OLUYOR

Mazot yüksek, çapa yapılacak. Sulaması yapılacak. İşçiye toplatacak. Kesimi yapılacak. Depoya taşınacak. Tüccar arkadaşımız depoya giderek alacak. Aldığında hemen iş bitiyor mu? Elbette ki hayır pazara gelmesi için arabalara sarılacak. Balıkesir halinden alınıp pazaryerlerine getirilip tezgâhlara inecek. Bu anlatılanları yapanlar bu işin zahmetini biliyor. Düşünüyor ama tüketimini yapan bunu düşünmüyor.
Suni yükseliş yaşandı. Patates 4-5TL.’den şuan pazarda. Soğan 5TL’ye indi. Önümüzdeki haftalarda 4-3TL’ye kadar düşecektir.10 sene öncede soğan 7TL ye kadar çıkmıştı. Hatırlayanlar olacaktır.15 gün sonra gerileme yaşanmaya devam edecektir. Patates fiyatları da 5 kilosu 1TL idi. Üretim bol olsa rezil kıt ise vezir oluyor. Kiraz bunun bir örneği bu sene bol olduğu için toplaması 2,5 TL olan Kiraz 3,5 TL den satılıyor. Sabahtan akşama 50 kg. Toplanan kiraz için çalışacak yevmiyeli işçiyi bile bulmak zor oluyor. Fiyatlarda yaşanan durumlar bunlar.

MARKET GRAM HESABI YAPIYOR PAZARCININSA GÖNLÜ BOL

Marketten alınan ürün 1TL fazla alınıyor. Birde şu var;1kilo 150 gram geldiyse ürün onun parasını ödüyorsun. Pazardan aldığında durum böyle değil. Pazarcının gönlü boldur.2 kilo istense fazlasını koyar. Pazaryerlerinde 21 TL tutan bir ürün aslında 30 TL’lik alışveriş yapmış demektir. Markette marketçi, müşteriden keser ama pazarda bu para pazarcıdan kesilir müşteriden değil. Balıkesir’de pazarcılarımız Balıkesirli burada üretip kendi şehrinde para kazanarak yine kendi şehrinde para harcar ancak markette kim kazanıyor para nereye ve kime gidiyor?

YERLİ TARLA DOMATESİ

Burhaniye yerli domatesleri yeni yeni çıkmaya başladı.1,5TL’den alınmaya başlanır. Pembe domatesin fiyatı 5TL.Patlıcan 2-3TL.Gelen ürünler Burhaniye, Salihli civarından geliyor. Balıkesir’de Ayşe bacıda üretilen salatalıklar Bandırma pazarına gidiyor. Sahil kesimlerim de tüketiliyor. Salatalık 2-3TL arasında pazarda. Kabak 2TL.

Patates 3-4TL
Soğan 2TL geriledi 5TL
Kiraz ilk çıktığında 15 TL idi şuan 3,5
Armut 4-5TL
Erik 3TL
Kayısı 7TL(Malatya ve Iğdır kayısısı)
Kayısı 5 TL
Şeftali 3TL
Beyaz Akçay şeftalisi 4TL-7TL arası.

Marul 2TL
Atom Marul 4TL
Kaşık marulu Balıkesirli tercih etmiyor. Kıvırcık Marul Balıkesirlinin tercihi ve kıvırcık marulu tüketiyor.
Maydanoz ,Dereotu ,Roka 1 TL.
Kıl Biber 5TL (kırsal )
Üçburun cinsi Eylül ayına doğru çıkıyor 5TL
Börülce 10-15tl
Bamya 10 TL
Karpuz 1TL( Gölmarmara Ve Salihli’den geliyor)

870 PAZARCIMIZ 200 MÜSTAHSİLİMİZ VAR

“Kapalı pazaryerlerinin pazarcıları memnun ettiğini söyleyen Balıkesir Sebze ve Meyveciler Oda Başkanı Ayhan Baydan Balıkesir’de 870 pazarcı olduğunu söyledi. Balıkesir’in şansı pazarcıların Balıkesirli olması. Balıkesir’de üretip Balıkesir’de tüketen bir kesimin olması dedi. Balıkesir’de 600 Müstahsil cinin de olduğuna değindi. Bir örnek vermek gerekirse 400binin üzerinde 550 pazarcısı 200 müstahsili var. Enflasyon oranını da düşünürsek Balıkesir’de biz yükseğiz.”

ÖNCE BALIKESİRLİ BALIKESİR’DEN TÜKETSİN

“Balıkesirli tüketicilere seslenen Baydan Balıkesir pazarcısı Balıkesir’de yiyor .Balıkesir’de karnını doyuruyor. Balıkesir’de kazandığını Balıkesir’e harcıyor. Ama ya diğerleri? (marketler) Paraları alıypor ancak Balıkesir’e gitmiyor dışarıya o paralar gidiyor. Balıkesirliyi Balıkesir’in pazarlarına bekliyoruz” Fatma Kara’nın özel haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu