GündemEkonomiÖzel HaberlerTeknoloji

PAZARDA POS CİHAZI OLSUN MU?

Pazarların marketlerle rekabet edemediğini söyleyen pazarcılardan bazıları ‘Madem rekabet edemiyoruz, biz de pos cihazı isteriz’ dediler. MERHABA pazarın nabzını tutarken bu soruya da cevap aradı. Pazarda pos cihazı olmalı mı?
Pazartesi pazarındaki esnaf soğuk havaya aldırmadan tezgahını açmaya devam ediyor. Domatesin kilosu 2,5 lirayı bulmuşken salatalık 4 liradan satılıyor. Soğukların, sebze ve meyveyi vurduğunu, üretimin az olduğunu söyleyen pazarcılar ise pazardaki son durumu MERHABA’ya değerlendirdiler.
Dumlupınar Mahallesi’ndeki açık Pazar yerinde ürettikleri ürünleri getiren pazarcılar tezgahlarını açıyorlar. Kışın, sebze ve meyve üretiminin azaldığını söyleyen pazarcılar fiyatların yükseldiğini söylediler. Kredi kartı kullanıldığı için vatandaşların marketleri tercih ettiğini söyleyen pazarcıların bir de şaşırtan bir istekleri oldu. Marketlerde kredi kartı kullanıldığı için vatandaşlar tarafından tercih edildiğini söyleyen pazarcılar, pazarda pos cihazı kullanılmasını istediler.
Elif Çelik: Ben kendi üretimim olan bal, kestane, ıhlamur ve cevizi satıyorum. Balın kavanozu 20 lira. Kestane çeşidine ve boyutuna göre 8 liradan başlıyor 15 liraya kadar çıkıyor. Cevizin kilosu da 15 lira. Pazarda fiyatlarımız çok uygun ama vatandaşımızın alım gücü pek fazla yok. İnsanlar eskiden kilolarca alırlardı ama artık çok az miktarda alınıyor. Kışın kestane çok tüketiliyor. Kış denildiğinde akla gelen hep kestane olur. Kestane satışımız da artıyor.
Sema Tilki: Satışlarımız biraz daha düştü. Fiyatlar yüksek. Sebze ve meyve alamıyorlar fiyatlar yüksek geliyor. Çeri domates 4 lira, salatalık 4 lira, kabak ve havuç da 2 lira. Kış sezonunda fiyatlar yüksek olur. Biz de tam o dönemdeyiz. Yine çok pahalı değil ama milletin alım gücü yok. Eskiden kilolarla alınırdı. Ama şimdi yarım kilo, 250 gram alınıyor. Poşet 9 lira oldu. Bizim giderlere de zam geliyor. Bir de marketlerde kredi kartları kullanılıyor diye vatandaş hep marketten alışveriş yapıyor. Olan da biz pazarcı esnafına oluyor. O nedenle ben pazarda da pos kullanılmasını istiyorum. Bize de versinler pos cihazı, biz de marketlerle yarışalım o zaman.
Fatma Bozkurt: Ben kendi bahçemde ürettiğim sebze ve meyveleri pazarda satıyorum. Dalından yeni koparılmış taptaze maydanoz, ıspanak, roka, pırasa, marul, ayvalar var. Karnabaharı 3 liradan veriyoruz. Brokoli 4 lira, maydanoz, kuzukulağı, dereotunun demeti 50 kuruş, havucun kilosu 1,5 lira, beyaz turp 1,5 lira. Aslında fiyatlarımız da normal. Çok şükür satışımızı yapıp evimize dönüyoruz. Bu halimize çok şükür diyoruz.
Hüseyin Gülmez: Portakal, mandalina, muz ve elma satıyorum. Hep kış meyvelerimiz var. Portakal ve mandalinanın kilosu 2 lira. Elmanın kilosu da 2 lira. Ama elma markette 2,5 liraya, portakal da 3,5 liraya satılıyor. Ona rağmen vatandaş da gidip oradan satın alıyor. Hem dondurucuda günlerce bekliyor hem de pahalı. Ama sırf kredi kartı geçiyor diye vatandaşımız marketlerden gidip satın alıyor. Bu çok kötü. Bizim Pazar kültürümüz de unutturulmaya çalışılıyor ama biz unutturmayız. Çünkü Balıkesir bu konuda çok iyi. Bu kadar çok semt pazarı başka bir memlekette yok. Ali Osman Ata

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu