GündemGörüntülü Haberler

Protein değeriyle yumurta en ucuz gıda

BALIKESİR Ticaret Borsası Başkanı ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, Türkiye’de protein değeri olarak en ucuz gıdanın yumurta olduğunu söyledi. Kula, “Fiyatları artan kırmızı eti tüketemeyen vatandaşlara yumurta tüketmelerini öneriyoruz. Şuan ülkemizde en ucuz gıda yumurtadır. Protein değeri de yüksektir. İçtiğiniz çorbadan yumurtanın verdiği kadar protein alamazsınız” dedi.

Yediden yetmişe her yaşta bireyin günlük beslenmesinde mutlaka yer alması gereken yumurta, içerdiği vitamin ve minerallerce beyin gelişimine, göz sağlığına iyi geliyor, kansızlık gibi birçok rahatsızlığın önlenmesinde yardımcı oluyor. Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, Türkiye’de protein değeri olarak en ucuz gıdanın yumurta olduğunu söyledi.

Türkiye’de yumurta üretiminin ülke ihtiyacının ötesinde olduğunu belirten Kula, “Bu üretimin fazlası da başta Irak olmak üzere başka ülkelere ihraç edilmektedir. Ülkemizde çağdaş üretimler sayesinde, Avrupa kalitesinde verimlilik sayesinde Türkiye yumurta üretimin de belirli bir noktaya ulaştı. Yumurta ülkemizde bunların neticesinde en ucuz protein kaynağı olarak yer almaktadır. Yeni nesiller sağlıklı ve ucuz bir şekilde bu protein kaynakları ile beslenmektedir.” dedi.

7 LİRALIK CORBA FİYATINA YUMURTA İLE 4 KİŞİ DOYABİLİR

Girdilerin yükselmesine rağmen yumurtanın yine de en ucuz besin kaynağı olduğunu ifade eden Kula, artan maliyetlerin fiyatlara tam olarak yansıtılmadığını da belirtti. Türk toplumunun yumurtayı güven ve huzurla tüketebileceğini söyleyen Kula, “Ucuz protein kaynağından yeni nesilleri mahrum etmesinler. Çok ucuz olduğunu çeşitli kriterle de anlatabiliriz. Bugün bir çorba içtiğiniz zaman 7 lira civarı bir para verirsiniz. Protein değeri ise fazla değildir. Bugün 4 yumurta kırsanız yarım ekmek ile birlikte bedenen çalışan bir kişi fevkalade yemeğini tamamlamış olur. Yumurta üretimi ile hem ülke ihtiyacını karşılıyoruz hem de fazlasını ihraç ederek döviz girdisi sağlıyoruz.” diye konuştu.

‘YUMURTA EN UCUZ VE EN SAĞLIKLI PROTEİN KAYNAĞI’

Balıkesir’de yumurta üretimi yapılan bir tesiste Üretim Müdürü olarak görev yapan Veteriner Hekim Aytaç Duman yumurtanın besin değerine dikkat çekti. 6 ay ve üzerin insanların günde en az bir yumurta tüketmesi gerektiğini belirten Duman şöyle konuştu:

“Yumurta en sağlıklı ve en ucuz protein kaynaklarından biridir. Bugün baktığımızda 6’lı bir yumurta kolisi fiyatı 3 lira civarında. Bir kafeye gidip çay içtiğinizde de aynı parayı ödüyorsunuz. 6 yumurta bir ailenin bir öğününü karşılayabilir. Doyuruculuk anlamında da bir ailenin öğününü karşılayabilir. Bu bağlamda yumurtanın süte göre proteinden yararlanabilme özelliği yüzde 15 daha fazladır. Kırmızı ete göre ise yüzde 25 daha fazla ve yararlıdır.”

AİLELER ÇOCUKLARINA YUMURTA YEDİRİYOR

6 yaşında kız çocuğu sahibi olan Seyran Ergişi, çocuğuna her gün mutlaka bir yumurta yedirdiğini söyledi. Yumurtanın sağlık açısından önemine dikkat çeken Ergişi, “Kızıma hergün kahvaltıda yumurta yediriyorum. Kendisi de yumurtayı çok seviyor. Yumurta ucuz olmasının yanında önemli bir protein kaynağı. Biz de yetişkin olarak mutlaka yumurta tüketiyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu