GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

RAMAZAN AYI: SAĞLIK AYI!

Ramazan ayı dini görevlerimizden biri olmanın yanında bana göre sağlıksız beslenenler içinde beslenme alışkanlıklarını yoluna sokmanın çok güzel bir fırsatıdır. Kurallara uygun bir şekilde tutulan oruç sizi hem dinlendirebilir hem de daha sağlıklı bir hale getirebilir. Peki bu nasıl olacak derseniz işte cevabı.

İlk olarak size önerim lütfen sahursuz oruç tutmayın, mutlaka sahur yapın. Ve de iftar-sahur arasında bol su tüketmeyi unutmayın. İftarı sakin ve yavaş yiyerek açın lütfen. Gerek iftarda gerekse sahurda mutlaka yoğurt, peynir gibi yiyeceklere yer verin. Öte yandan özellikle sahurda olmak üzere tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmaya çalışın. Hatta içimiz ferahlatır diye düşündüğümüz hafif soğuk hoşafları da çok tercih etmeyin. Menüde peki sıklıkla neleri tercih edelim derseniz işte cevabımız. Öncelikle yoğurt, yumurta, mercimek gibi posalı çorbalar, baklagiller, tuzsuz ayran, etli yemekler, pirinç yerine bulgurlu gıdalar tercihiniz olmalıdır. Elbette kuruyemişleri de unutmayalım. Özellikle fındık, badem, ceviz sahur için çok uygun olabilecek yemişlerdir. Aşırı şekerli olmayan meyveler özellikle yoğurtla birlikte tüketilebilir. Hurma tabii ki vazgeçilmezlerden olmalıdır. Hem tok tutucu özelliği hem de şeker ihtiyacı noktasında çok güzel bir besindir hurma. Bunun yanında şeker sorunu olanlarda özellikle canım çok tatlı istiyor diyenlere önerim tarçını yoğurtla birlikte tüketmeleri olacaktır. Tarçın vücut şeker dengemiz için çok güzel besindir.

Elbette bunların yanında tekrar altını çizmek istediğim husus özellikle sahurda çok fazla tuz ve şeker tüketmekten kaçınmanız ve bol bol sahurun son dakikalarına kadar su içmenizdir.

Hepinize huzurlu ve sağlıklı bir ramazan ayı dilerim.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu