GündemGörüntülü Haberler

Ramazan’da az tuzlu peynir ve zeytin tüketin uyarısı

Ramazan’da 17 saati bulan oruç süresinde iftar ve özellikle sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden olan peynir ve zeytinin az tuzlu tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar uzun oruç saatlerinde susuzluk ve halsizlik yaşamamak için iftarda normal tuzlu, sahurda ise az tuzlu ya da tuzsuz peynir ve zeytin tüketilmesi gerektiğini belirttiler.

 

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan peynir ve zeytin Ramazan soflarının da olmazsa olmazları arasında. Özellikle iftarda ana yemeklerin, sahurda ise kahvaltılıkların yanından eksik olmayan peynir ve zeytin için uzmanların önerisi ise az tuzlu tüketilmesi. 17 saati bulan oruç sürelerinde açlıktan çok oruç tutanları en çok etkileyen susuzluk. Tuzlu tüketilen peynir ve zeytinlerin günboyu susuzluğu tetikleyeceğini ifade eden Diyetisyen Mürşide Özener ve Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi Dahiliye Uzmanı Dr. İlyas Yıldıran, tuz kullanımı konusunda da uyarılarda bulundular.

‘SUSUZLUK ÇEKMEMEK İÇİN TUZU DAHA AZ TÜKETMELİYİZ”

Tuzun insan vücudu için gerekli olduğunu ve insanların sağlık için vücuduna ihtiyacı miktarda tuz alması gerektiğini söyleyen Özener, fazlasının ise sağlığa zararlı olduğunu belirtti. İnsanların vücutlarına tuzları sadece yedikleri yemeklerin yanında, Ramazan akşamlarında çokça tüketilen çerez gibi besinlerden de aldıklarını ifade eden Özener, “Ramazan’ın yaz günleri denk gelmesi sebebiyle çok uzun saatler boyunca susuz kaldığımızdan dolayı ve suya daha fazla ihtiyaç hissetmemek için tuzu daha dikkatli şekilde kullanmamız gerekiyor. Özellikle sahur zamanında yediğimiz yiyecekler arasında az tuzlu peynir ve tuzu belki hiç olmayan yeşil zeytin tüketilmeli. Yada zeytin yerine yağlı yemişleri tercih edebiliriz” dedi.

‘GÜNDE BİR ÇAY KAŞIĞINDAN FAZLA TUZ TÜKETİLMEMELİ’

Sağlık açısından gün içinde ihtiyaç duyulan tuzdan fazlasının alınmaması gerektiğini belirten Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi Dahiliye Uzmanı Dr. İlyas Yıldıran, insanların günde 2-2.5 litre su alması gerektiğini söyledi. Sıvının yanında vücudun ihtiyacı olan tuzunda tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yıldıran “Ne tuzu nede suyu çok alacağız. İnsan vücudunun günlük 5-6 gram tuza ihtiyacı vardır. Alacağımız tuzu ise iftarda almalıyız. Sahurda ise daha az tuzlu tüketmeliyiz ki, susuzluk ve halsizlik çekmeyelim oruç süresince”

RAMAZAN’DA AZ TUZLU PEYNİR VE ZEYTİN SATIŞI ARTTI

Kentte peynir üretimi yapan bir firmanın satış bölümünde çalışan Nihat Akyüz, Ramazan nedeniyle müşterilerine az tuzlu peynir ve zeytinler önerdiklerini söyledi. Müşterilerinde kendilerinden genelde susatmaması için az tuzlu ürünler istediklerini belirten Akyüz, “Az tuzlu Manyas inek peyniri öneriyoruz müşterilerimize. Ramazan’ a özgü bir peynirdir. Az tuzlu olduğu için Ramazan’da susatmaz. Tam yağlıdır ve tostu da güzel olur. Az tuzlu Havran Sepet Peynirimiz var birde. Buda Ramazan’a özgü bir peynirdir. Susatmaz. Az tuzlu İnek Tulumu’da aynı şekilde Ramazan’a özgüdür. Başka çeşitlerimizde var ama biz pek Ramazan’da bunları önermiyoruz. Yine bunların yanında Balıkesir Edremit ilçesinin zeytini olan Yuvarlama. Az tuzludur. Yine kırma yeşil zeytinimiz var. Bunlarda Ramazan’da susatmayan zeytin türleri” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu