GündemKöşe Yazıları

RİSK ALMA ÖNLEM AL; ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ

Geçmişten günümüze dünyada iş kazaları sebebiyle birçok insan hayatını kaybetti ve halen daha kaybetmekte. Günümüzde gelinen noktada iş güvenliği önlemleri arttırıldı ve bu durum bizlere biraz umut oldu. Ancak yine de kimi zaman ihmal ve dikkatsizlik sebebiyle haberlerde işbaşında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın haberleriyle karşılaşıyoruz.

Bu konuya dikkat çekmek ve insanları bu konuda daha duyarlı bir hale getirmek amacıyla 4-10 tarihleri arasında her yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olarak çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Bilindiği gibi, ülkemiz kaza konusunda “Dünya Birinciliği”ni hiçbir ülkeye kaptırmamaktadır. İşyeri ziyaretlerinde gerek işveren temsilcilerine gerekse çalışan işçilere; “İşyerinde işçinin sağlığına olumsuz etki edebilecek olumsuzluklar var mıdır ?” sorusuna; genellikle “hayır hiçbir sorun yoktur, bütün sağlık ve güvenlik önlemleri alınmıştır” şeklinde yanıtlar verilmiştir. Böyle iddialı bir yaklaşım hiçbir işyerinde olamaz, bütün önlemlerin alınmış olması yetmez sürekli iyileştirmeler ve yenilikler olmalıdır. Ama vatandaşlarımız işini kaybetme korkusundan gerçekleri ne yazık ki dile getiremiyor çoğu zamanda bu durum yaralanmalarına ya da hayatlarını kaybetmelerine sebep oluyor.

Ülkemizde iş hayatında oldukça yüksek kaza oranlarının olmasına rağmen, bir çoğumuz iş sağlığı ve güvenliği nedir tam olarak bilmiyoruz. Bu konuda işçi ve işverenlere tavsiyelerim olacak. Öncelikle tüm çalışanların sağlıklı ve güvenle çalışacağı ortamların hazırlanması çok önemli. İş yerlerinde kural koymak tabai ki önemlidir ama kuralcı olmaktan ziyade iş kazalarını önleyici önlemler almak bir işverenin görevi olmalı. İş yerlerini tehlike durumlarına göre sınıflandırıp önlemleri bu paralelde almak fayda sağlayabilir düşüncesindeyim.Her iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmanın önemli olduğunu düşünüyorum. İşyerleri için ortak sağlık ve güvenlik birimi oluşturmak hem işverenin hem de işçinin çalışmalarını rahatlatacaktır. Küçük işletmelere devlet desteği mutlak ama mutlak yapılmalıdır. İşverenler, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi için risk değerlendirmesi yaptırmalıdırlar. Çalışanların hassasiyetlerin saptanması ve riskli durumların belirlenebilmesi amacıyla tüm çalışanlar sağlık taramasından geçirilmelidirler. Tüm işverenler; ilkyardım, yangınla mücadele, kişilerin tahliyesi, ciddi ve yakın tehlikeyle karşılaşılması gibi durumlar için önceden acil durum planı hazırlamalıdır. İş sağlığı ve güvenliğinde daha etkili bir sonuç alabilmek amacıyla yapılacak faaliyetlere çalışanların aktif katılımı sağlanmalıdır.Tüm çalışanlara İş sağlığı ve güvenliği eğitimi mutlaka verilmelidir.

Zorunlu hale gelen iş güvenliği eğitimiyle son zamanlarda her meslek dallarında eğitimler verilerek işçiler bilgilendirilmekte. Tabii bu eğitimi veren eğitimcilerimizin de her meslek dallarına göre iş güvenliği konusunda donanımlı olması gerekmektedir.Çoğu kez çalışanların, çalıştıkları ürünlerin sağlığa zararları konusunda bilgisiz olduğu gözlenmektedir. Eğiticilerin, önce kendileri kapsamlı bir eğitimden geçirilmeli, sonra öğrendiklerini çalışanlara öğretmelidirler.

İnsan yaşamının ve kalitesinin paradan daha önemli olduğu ve işçilerimizin tüm haklarının korunduğu bir ülkede barış içinde yaşamak dileğimle sevgiyle kalın dostlar.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu