GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Ruh iyileştirici Anti Stres Bitki ve Besinler

Yaz tatilinin sona ermesi, yeni eğitim–öğretim yılının başlaması, iş temposunun yoğunlaşmasıyla yine strese kapımıza dayandı. Hayatımızı zorlaştıran stresi, herhangi bir ilaç almadan yenmemiz mümkün mü?

İnsan, beden ve ruh ikilisinden meydana geldiğine göre, yediğimiz besinlerin bedenimizin biyolojik yapısı üzerindeki etkisinin yanında psikolojik yapısı üzerinde de etkisinin olması gayet doğaldır. Beslenme uzmanı Mauro Todisco bu konuda: “Bütün besinler beyin ve psikolojimiz üzerinde etkilidir” demektedir. Bu nedenle stresi azaltmak biraz da bizim elimizde. ‘Bir şey yiyerek stres azalır mı?’ demeyin. Çünkü bize mutluluk veren, uyku düzenimize yardımcı olan besinler olduğu gibi stresi azaltan besinler de var. Bu nedenle, stresi azaltmaya yardımcı olan besinleri tüketmek çok önemli.

Depresyonla mücadelede önemli bir yeri olan serotonin, iştahı ve ruh halini direkt etkiliyor. Vücutta serotonin seviyesi düştükçe depresyon, yorgunluk, uykusuzluk, sinirlilik gibi hoş olmayan duygular açığa çıkabiliyor. Bu nedenle, depresyonla mücadelede serotonin düzeyini artıran aşağıdaki besinlerden destek alabiliriz.

Balık, yağlı tohumlar, keten tohumu, zeytinyağı, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kakao, kabak çekirdeği, tam tahıl ürünleri, yulaf, hindi, muz, avokado, ıspanak, melisa, sarı kantaron, ıhlamur, papatya ve kuşburnu çayı stresinizi azaltarak bizi mutlu etmektedir.

B12 vitamini ve folik asit (folat), çinko, magnezyum ve antioksidan içeren her tür besin, stresi yenmemizde bize yardımcı olmaktadır.

B12 vitamini ve folik asit, santral sinir sistemi hastalıklarını, duygu durum bozukluklarını ve demansı önlemeye yardımcıdır. B12 vitamini et, balık, tavuk ve süt ürünlerinde, folik asit ise; yeşil yapraklı sebzelerle kuru baklagillerde bulunur. Ayrıca, vücudun sakinleşmesini sağlayan dopamin hormonunun salgılanmasını sağlayan folat ve kasların gevşemesini sağlayıp yatışmayı sağlayan magnezyum minerali; yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır.
-Nar: Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından zengin olan nar, vücuda enerji verir, yorgunluğu giderir.

-Portakal: Başta C vitamini olmak üzere B ve E vitaminleri açısından zengindir. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir.

-Yaban Mersini: Güçlü bir antioksidandır. İçerisinde bulunan C vitamini stresin azalmasına yardımcı olur.

-Pancar: A, B, C vitamini ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum mineralleri içerir. Sinirleri yatıştırır ve yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
-Badem: B ve E vitaminleri ile zengindir. Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.

-Yoğurt: Düzenli probiyotik yoğurt yemek stresin negatif etkilerini ortadan kaldırmaktadır.

Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar var: 2013 yılında University of Otago’da yapılmış olan bir araştırmanın sonucuna göre; bol miktarda taze meyve ve sebze tüketen kişilerin daha sakin, mutlu ve enerjik oldukları saptanmıştır. Özellikle C vitamin içeriği olan meyveler kandaki kortizol seviyesinin düşmesini sağlayarak stresin azalmasına yardımcı olmaktadır. Almanya’da yapılan bir araştırmada bol miktarda C vitamini alan kişilerin stresli bir durumdan daha kolay bir şekilde kurtuldukları tespit edilmiştir. Bu yüzden stresli olduğunuz zamanlarda portakal, greyfurt, mango, çilek, yaban mersini gibi C vitamini yüksek meyveleri tercih edebilirsiniz.

Başka bir araştırmaya göre, tam tahıllı yiyecekler de strese faydalıdırlar. Bu tür besinlerde bol miktarda magnezyum bulunur. Bilindiği gibi, magnezyum eksikliği, stres ve sıkıntıya yol açan sebeplerdendir. Ayrıca, tam tahıllı besinlerde triptofan adında bir aminoasit bulunur. Bu aminoasit te, vücudumuzda rahatlatıcı bir etkiye sahip olan serotonine dönüştürülür.

Fakat kendimizi iyi hissetmek istiyorsak, endişemizi arttıran ve strese katkıda bulunan; kızartılmış yiyecekler, glisemik indeksi yüksek olan karbonhidrat türü besinler, rafine şeker ve alkollü içeceklerden de uzak durmak gerekir.
Ruhunuzun daralmadığı, stressiz ve huzurlu günler dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu