GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

SAÇLARIMI NASIL GÜÇLENDİREBİLİRİM?

Geçen hafta size saç zayıflığı ve dökülmesinin nedenlerini anlatmıştım. Bu haftada saçlarımızı nasıl güçlendirebiliriz onu anlatacağım.

Elbette ilk olarak saçlarımız neden zayıf onu araştırıp nedene yönelik tedavinize mutlaka başlanmalı. Ardından da bu tedaviye destek amacıyla saçımıza ilave neler yapabiliriz, nasıl güçlendirebiliriz onu araştırmaya başlayabiliriz.

İlk olarak saçınızı lütfen tanıyın; kuru mu, yağlı mı, kırılgan mı gibi. Saçınızı çok sık yıkamayın. Hem saç için gerekli yağları temizliyorsunuz hem de saçınızı şampuan gibi bir kimyasalla sık sık buluşturuyorsunuz. O nedenle yağlı bir saç için gün aşırı, kuru saçları da üç günde bir yıkamak uygun olacaktır. Elbette yıkama işleminde saçınıza uygun ürünler kullanmanız önemli. Zayıf, hassas saçlar için, proteini, amino asitleri ve diğer kuvvetlendirici özellikleri infüze ederek saçı güçlendirecek şampuan, saç kremi ve şekillendirme ürünleri kullanın. Saçları kurutacak bir şampuan kullanmayın ve takviye edici bir saç kremi kullanırken daha çok köklerden başlayın ama ağırlıklı olarak saç uçlarına doğru uygulayın.

Yine hekim önerisiyle saçınıza uygulayacağınız protein maskesi ya da derin bir iyileştirme tedavisi, güçlerini kaybeden saçlarda faydalı olabilir. Aşırı işlem saçları zayıflatabilir. Boyama, düzleştirme veya kalıcı düzleştirme yoluyla güçlü kimyasalların sürekli kullanımı saç tellerine zarar verebilir ve saçları zayıflatabilir. Çok sık kullanıldığında veya çok güçlü bir dozda kullanıldığında, bu kimyasallar kalıcı hasara neden olabilir, zayıf saçları kuru ve kıvırcık hale getirebilir, bölünmüş uçları ve sonucu bozabilir. Hasarlı saçlar ve yoğun bakım uygulamaları için bir şampuan ve saç kremi kullanarak kimyasal savaşları önleyin.

Şiddetli zayıflamış saçlar için hekiminizin önerdiği bir protein tedavisini haftada bir kez kullanın. Tabii unutmayın ki bu uygulamalar bir gecede sonuç vermez. Mutlaka bunları düzenli olarak uzun bir süre kullanmanız gerekecektir.

Önemli noktalardan biri de saç derinizin sağlıklı olması. Saçlı deride bulunan pullanmalar, kuruluklar zayıf saçlara neden olur. O yüzden böyle bir sorununuz varsa mutlaka tedavi ettirin.

Elbette bunlar yanında mutlaka sağlıklı beslenme saçın güçlenmesi için çok önemlidir. Güçlü saçlar için; yağsız et, balık, az yağlı peynirler, yumurta akı, ıspanak, somon, havuç, yulaf, pirinç, salatalık, kuşkonmaz, lahana, ayçiçeği çekirdeği, sardalya ve soya tüketin. Gündüz ve akşam boyunca bol su içmek en iyisidir.

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu