GündemSiyasetTürkiye Gündemi

SANDIK SONUÇLARI PAYLAŞIM SİSTEMİ

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde oy verme süresi sonunda yapacağı sonuç paylaşımlarına ilişkin genelgesi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Genelge, oy verme süresi sonunda, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne (SKGM) çevrimiçi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, siyasi parti genel merkezleri ile cumhurbaşkanı adayı/temsilcisi veya vekili tarafından eş zamanlı olarak izlenebilmesine ve saklanabilmesine imkân sağlayan, Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’nin (SSPS) kullanım usul ve esaslarını kapsıyor.

Buna göre, sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olup, itiraza gerekçe oluşturacak bir niteliğe sahip olmamakla birlikte, SSPS web sitesine ve web servisine erişim, seçime katılan siyasi partilere ve cumhurbaşkanı kesin aday listesinde ilan edilen cumhurbaşkanı adayı/temsilcisi veya vekiline, oy verme günü saat 17.00 itibarıyla, diğer partilere ise yayın yasaklarının kalktığı andan itibaren sağlanacak.

Cumhurbaşkanı adayı ve siyasi partiler, YSK tarafından belirlenen süre bitimine kadar sonuçları üçüncü şahıslarla ve kamuoyuyla paylaşamayacak.

BİRER TEMSİLCİ OLACAK

Seçim günü siyasi parti ve cumhurbaşkanı adayı/temsilcisi veya vekili, sandık sonuçlarını SSPS web sitesi kullanıcısı ve SSPS web servis kullanıcısı aracılığıyla bilgisayarına kaydetme olanağına sahip olacak. YSK’dan edinilen bilgiye göre, Ayrıca talep halinde imzalı tutanaklar SKGM tarafından belirlenecek yöntemle de verilebilecek. Bu şekilde temin edilen verilerin gizliliği ve güvenliğinden ilgili siyasi partiler ve cumhurbaşkanı adayı/temsilcisi veya vekili sorumlu olacak.

SANDIK SONUÇLARININ SAKLANMASI VE GÖRÜNTÜLENMESİ

Oy verme günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca SEÇSİS’e işlenen sandık sonuçları verileri ile taranmış imzalı tutanaklar, YSK portalına aktarılacak ve siyasi partiler ile cumhurbaşkanı adayı veya vekili, SSPS ile bu verilere erişebilecek.Buna göre, sandık sonuçları, sandık türü, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilecek ve aynı formatta saklanabilecek. YSK portalına aktarılan imzalı tutanaklar, seçim çevresi, ilçe seçim kurulu, mahalle/köy ve sandık aralığı kriterlerine göre görüntülenebilecek ve “png” formatında saklanabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu