Köşe YazılarıHüseyin Yıldırım

Şehitler…. Dün Çanakkale’de… Bugün Aferin’ de…

“Allah yolunda öldürülenlere “ölüdür” demeyin. Aslında onlar diridirler fakat siz farkında değilsiniz.” Bakara Suresi,154
Şehid, kelimesi kuranda elliden fazla ayette geçmektedir. Kelimenin çoğulu olarak Şüheda kullanılır. Şehid kelimesi Allah’ın isim sıfatlarından olan Şehid olarak da Kuran-ı Kerimde birçok ayette geçmektedir.

Şehidin kelime manası: Şahit, tanık, bir şeyin aslını ortaya koymada kendisine başvurulandır.
Şehitlik, malıyla ve canıyla Allah’ın varlığını ve birliğini ispat için çalışan ve onun dinini yüceltmek için gayret eden kimselere, Allah’ın verdiği bir ünvandır. İslam’da bütün varlığını Allah yolunda tüketen kimselere Allah, şehitlik makamını layık görmüş ve şöyle buyurmuştur:

“Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz, Allah’ın bağışlaması ve rahmeti onların topladıklarından daha iyidir.” Al-i İmran Suresi,157
Her millet, inancı, vatanı, malı ve çıkarları için her şeyi göze alır ve bunlar için savaşır, ölür veya öldürür. Burada Müslümanın farklı olan yönü, bunların tümünü Allah için ve Allah’ın istediği gibi yapmış olmasıdır.

“Sakın Allah yolunda öldürülenleri ölü sanma, aksine onlar diridirler. Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar.Onlar, Allah’ın kendilerine verdiği nimetten dolayı sevinç içinde olup, arkalarından henüz kendilerine katılmamış bulunanlar için de korku olmadığına, onların da üzülmeyeceklerine sevinirler.” Al-i İmran Suresi,169-170
“Öyleyse, dünya hayatına karşılık ahireti satın alanlar, Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşırsa ister ölsün ister galip gelsin. Biz ona büyük bir ödül vereceğiz.”Nisa Suresi,74
“Onlar yaralandıktan sonra da Allah ve elçisinin çağrısına uymuşlardı. Onlardan güzel davranan ve Allah’a saygılı olanlara büyük bir ödül vardır.” Al-i İmra Suresi,172
Şehitlik kolay değildir. Uhud Savaşı’nda yaşanan Kuzman olayı, buna ibretli bir misaldir. Şöyle ki: Kuzman, cesur biridir. Savaşta çok yararlılık gösterir. Resulullah, daha önceden onun cehennem ehli olduğunu söylemiştir. Kuzman, ağır yaralı bir hâlde iken, biri der:”Vallahi, bugün büyük cesaret gösterdin. Müjdeler olsun sana.”
Kuzman der: “Ne müjdesi? Ben ancak kavmimin şerefi için savaştım. Yoksa savaşmazdım.”

İlgili Makaleler

Daha sonra, yarası şiddetlenince, acıya dayanamaz, kendini öldürür.”Buhari. Cihad,77;İbni Hişam,III,93-94
Gerçekten de kahramanca savaşır ve ölür. Ancak gururu için savaştığından ve müslüman da olmadığından İslam’ın şehidi olamamıştır.

Bir başka örnekte ise,bir muharebe esnasında Peygamberimiz sav’e demir zırh ile yüzü örtülü bir kişi geldi de: “Ya Rasulallah! Hemen harp edeyim de sonra müslüman mı olayım?” diye sordu. Rasulullah sav “Müslüman ol, sonra cihad et.” buyurdu. O da hemen müslüman oldu, sonra vuruştu. Nihayet şehit edildi. Bunun üzerine Rasulullah Efendimiz sav “Az işledi, fakat çok mükafat kazandı.” Buyurmuşlardır. Peygamberimiz sav şehitliğin derecesiyle ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

‘Hiç kimse cennete girdikten sonra – bütün dünya’ya sahip olsa bile tekrar dünya’ya dönmek istemez. Yalnız şehitler, keramet (ve erdikleri nimetler) sebebiyle dünya’ya dönüp on defa şehit olmayı arzu ederler.’Bizzat Peygamberimiz sav, bir defa değil birkaç defa şehit olmayı istemiş ve şöyle buyurmuştur: ‘Ruhumu kudret elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp öldürülmemi, sonra tekrar dirilip savaşarak tekrar öldürülmemi, yine dirilip savaşta öldürülmemi arzu ederim’ buyurmuşlardır.

Şehitler kanlı elbiseleri ile defnedilirler. Dirilme gününde de aynı hal ile dirilecekleri ifade edilmektedir.Peygamberimiz Efendimiz sav Uhud’da şehid sahabeleri elbiseleri ile defnettirmiştir. Onun sünneti de budur. Bu nedenle şehitleri bulundukları hal ile defnetmek Sünnet-i Rasulullah’tır.

Hz. Allah cc bizlere şehitliği veya mükafatını nasip eylesin ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu