GündemEkonomiGörüntülü Haberler

ŞEKER FABRİKALARI YEREL MECLİSE TAŞINDI

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı önceki gün meclis salonunda yapıldı. Toplantıda ihtisas komisyonlarından gelen raporlar, gündem maddeleri ve meclise verilecek bilgilerin sunumu yapıldı.

Yerel mecliste şeker fabrikalarının özelleştirilmesi de ele alındı. CHP’li meclis üyesi Selim Panç elindeki şeker pancarını kürsüye taşıdı ve meclis üyelerine seslendi. ’özelleştirilmeden vazgeçilmeli’ dedi. AK Parti grup Başkan vekili İsmail Cankul ise Panç’a hükumetin bu çalışmasının nedenlerini anlattı.

‘İÇERİĞİNDE NE VAR NE YOK BİLMEDEN OLMAZ’

Meclis Başkan vekili Ekrem Pehlivan, ‘ Mart ayı itibariyle meclis üyelerinin doğum günleri bundan sonra hatırlanacak’ diyerek meclis toplantısını açtı.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste, İmar planları vb konular yer aldı. Öte yandan Balıkesir Büyükşehir Belediyesince yürütülecek her türlü Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansı, Merkezi Finans ihale Birimi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, İŞKUR, KOSGEB, Sosyal Sorumluluk projeleri ve benzeri ilgili kurumlardan alınacak fonlarla gerçekleştirilecek olan ulusal ve uluslararası projelerin belgelerini imzalama hususunda yetki verilmesi de gündem maddeleri arasındaydı.

Bu konuda CHP Grup Başkanı Serkan Sarı’ içeriğinde ne var ne yok bilmeden neler planlanmış bu konuda ayrıntılı bir sunum yapılmadan meclisten topyekün yetki alınması doğru değil. Proje bazlı olarak meclise gelip meclisin onayını alıp başkanımız tarafından uygulanmasını talep ettiklerini dile getirdi. Topyekün yöntem doğru değil. ’ifadelerine yer verdi. Bu karar CHP’li meclis üyelerinin red oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

MECLİS ÜYELERİ DOĞUM GÜNLERİNDE HATIRLANACAK

Büyükşehir Belediye Meclisinde Meclis Başkan vekili Ekrem Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun tüm meclis üyelerinin doğum günlerinde, onlara özel küçük bir hediye ile hatırlanacağını ve kendilerine takdim edileceğini belirtti. Başkan Kafaoğlu’nun yabancı konukları ağırladığı için mecliste bulunamadığını belirten Pehlivan, Mart ayında yapılan mecliste Ak Partili meclis üyesi Resul Bintepe ve Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi Recep Eren’e ilk hediyeleri verdi.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ PANÇ ‘SORUNLAR ARTAR‘

CHP Meclis üyesi Selim Panç mecliste gündem dışı söz aldı. Panç şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu: ‘ Şeker pancarı Türkiye’nin stratejik bir ürünü. Bildiğiniz gibi Balıkesir Türkiye’nin en önemli tarım ve hayvancılık merkezlerindendir. Susurluk şeker Fabrikasını da içinde bulunduruyor. Bu anlamda özelleştirilmesi gündemde olan 14 şirket fabrikası ülkemizi olduğu gibi Balıkesir’i de yakından ilgilendiriyor. Şeker pancarı sadece sanayici için bir hammadde değil besi hayvancılığı için bir küspe yem fabrikaları içinse hammaddedir. Şeker pancarı tarım ve sanayisinde 10 milyon insanımız geçimini sağlamaktadır. Bunun 2 milyon kadarı da şeker pancarı ile geçimini sağlayan tarımla ilgilenen ailelerdir. Kamu şeker fabrikalarında çalışan sayımız 8bin 65dir.

Geçmiş yıllarda özelleştirilen Et ve Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu, Tekel ve yem sanayi işletmelerinin özelleştirilmeden sonra üretim garantisi verilmesine karşılık tek tek kapandığını biliyoruz. Susurluk şeker fabrikasının özelleştirilmesini de kapatılmasını da istemiyoruz. Özelleştirilmesi gündemde olan Susurluk şeker fabrikasının kapatıldıktan sonra yeniden üretime başladığını yatırım yapılarak yeniden istihdam sağlandığını ve karlı bir şirket haline getirildiğini biliyoruz. Özelleştirilmesi düşünülen şeker fabrikalarının yeniden gözden geçirilmesini istiyor ve bekliyoruz. Özelleştirilen şeker fabrikalarının zaman içinde kapanacağını biliyoruz. Bu durumda nişasta bazlı şeker üretimi çok artacaktır.

Nişasta bazlı şeker üretimi için bir hekim olarak şunu söyleyeyim. Şeker pancarı glikoz içerir. Nişasta bazlı mısır şurubu da frukoz içerir. Aradaki fark glikoz vücutta tüketilmesi için hücrenin kullanılabilmesi için insüline ihtiyaç duyar. Frukoz ise insüline ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla kullanılmayan insülinler kanda artar. Sonraki aşamalarda ise obezite, obez vb hastalıklardır. Nişasta bazlı şekerin kullanımı sorunu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu mesele Toplum sağlığı ve gelecek neslin korunması meselesidir.%100 yerli ve milli olan Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi gayri millidir.

AK PARTİ GRUP BAŞKANV EKİLİ CANKUL ‘YAPIYORSAK NEDENİ VAR!’

Ak Parti grup Başkan Vekili İsmail Cankul Panç’ın sözlerine karşılık, hükumetin şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili kararının nedenlerini açıkladı. Cankul şöyle konuştu:’ Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili hükumetimizin aldığı kararla ilgili burada yerel mecliste meclis üyeleride konuyu dile getirdi. Aslında yeri burası değil ancak gündeme gelince bir cevapta vermek gerekiyor. Şeker Fabrikaları ülkemizde 25 tanesi Devlete 8 tanesi de pancar kooperatiflerine ait. 33 tane şeker fabrikası var. Daha önce özelleştirilip kooperatiflere devredilen fabrikaların bir tanesi dünya çapında markaya dönüşen Torku.

Anadolu’daki sanayicilerin bir araya gelerek pancar kooperatifinden alıp şeker fabrikasını getirdikleri nokta.25 şeker fabrikasının bir kısmı atıl ve çalışmıyor. Pancar üretimi de düştü. Balıkesir’de Susurluk şeker Fabrikası da yoğundu ancak, bölge daha çok hayvancılığa dönünce mısır ve buğday ürünleri ekmeye başladı. Susurluk şeker fabrikası da birkaç yıldır çalıştırılamaz hale gelmişti. Kütahya’dan, Eskişehir’den, Sakarya’dan buraya pancar taşınarak çalıştırılıyordu bu yılda yine bu şekilde çalıştırılmaya çalışıldı. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinin tek sebebi daha uzun süreli çalışsın ve şekerin yanında başka ürünlerde yetiştirilsin ve yatırım yapılsın diye özelleştirilsin deniliyor.

Bunların bir kısmına Tarım Bakanlığı kendisi talip. Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile alıp onları daha rantabl çalışsın diye çalışılıyor ve Dünya ile rekabet edebilir ve daha ucuza mal edebilmek için bu çalışmalar yapılıyor. Zaten özelleştirilme maddelerinin içinde 5 yıl mecburi çalıştırma gibi bir şartta var. Özelleştirildikten sonra firma zaten 5 yıl çalıştıracaksa bir yatırım yapmak zorundadır. Yatırım yaptıktan sonra üretim devam edecektir. Kotayı kullanmayan firma ise geriye devredecektir.

Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu