GündemEkonomiÖzel Haberler

ŞEKER GİBİ ESNAF; ŞEKERCİ ORHAN.. ESNAFLIKTA 70 YILLIK TECRÜBE

Balıkesir’in ‘Şekerci Orhan’ı Orhan Günvaran, 70 yıllık esnaflık hayatını MERHABA’ya anlattı. Dünden bugüne esnaflık kültürünü anlatan Günvaran, esnaflıkta başarının sırrının dürüstlükte olduğunu vurguladı.

VESİKALI GÜNLERDEN BUGÜNE
Çıraklık hayatından çok şey öğrendiğini söyleyen Orhan Günvaran, çocukluğunda memlekette herşeyin vesikayla alındığını anlatırken duygulandı. Bugünlere tırnaklarıyla kazıyarak geldiğini kaydeden Şekerci Orhan, “Benim çocukluğumda ekmek, çay her şey vesikaylaydı. Balıkesir’de o günlerde 6 tane ilkokul vardı. Fakirlik, açlık çoktu. Altıeylül İlkokulunda sınıflar dolmazdı. Herkes çocuğunu okula göndermezdi. Ben ilkokulu 3 sene okudum. Tembel bir çocuktum. Çıraklığa başladığımda, iş hayatımda terbiye ve saygıyı öğrendim. Ustamın yanına gelen her büyükten adab-ı muaşereti öğendim. Çıraklık hayatım 16 sene sürdü. 1963 yılından itibaren kendi başıma dükkan açtım, o gün bugündür tırnaklarımla bugünlere geldim” dedi.

“EŞİNE SARILDIĞIN GİBİ İŞİNE SARIL”
İşini severek yapan herkesin başarıyı yakalayacağını ifade eden Orhan Günvaran, “Eşine sarıldığın gibi işine, işine sarıldığın gibi de eşine sarılmak lazım derim hep. Ev huzuru, iş huzurunu getirir. Yaptığın işi seveceksin. Ne yaparsan yap rızkını alıyorsan bereket ondadır. Şükretmesini bilmek lazım. İş hayatları, evlilik hayatları, çocuk yetiştirmek büyük bir ayrıcalık. Ciddiyet ve samimiyet ister. Esnaflık da bu kadar önemli. Büyüklerimiz şunu söylerlerdi; ‘Dünya malı ehli iken hep düşmanlar dost olur. Ehli bir şey kalmayınca dost bile düşman olur. Bedeli ödenilmez emilen sütün, kul hakkı Allah’ın hakkından üstündür’” diye nasihat etti.

“TEKNOLOJİ ESNAFLIĞI DA ETKİLEDİ”
Orhan Günvaran, teknolojinin gelişmesinden esnaflığın da etkilendiğini belirtti. Teknolojinin insanları işinden uzaklaştırdığını söyleyen Günvaran, “Eskiden dükkana girdiği vakit zengin de fakir de belliydi ama şimdi kimin ne olduğu belli değil. Bir çocuk yetiştirmek, çocuğa, eşe saygı, zenginlik bununla başlar. Zenginlik ya da fakirlik önemli değil. Her insandan ilham almak çok önemlidir. İnsanlar birbirini iyi yönde etkilemeli. Esnaflık da bunu en iyi gösteren aynadır. İşimiz gereği pek çok insanla karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TİCARET KADINA SÖYLENMEZ”
Esnafların işlerinde olup biteni eşine söylemesinin doğru olmadığını belirten Orhan Günvaran bunun bereket kaçıracağını dile getirdi. Günvaran tecrübesiyle tavsiyeler içeren sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Ben yeni nesil esnaflarda görüyorum. İşinde ne kadar kazanmış, ne kadar borcu var hepsini eşlerine söylüyorlar. Ticaret eşlere söylenmez. Bu bereketi kaçırır. Hem ayıp hem de günahtır. Evdeki kadın ev hanımlığını, adam da işini bilir. Her işin bereketi ve saygısı vardır. İşe saygı bunu gerektirir. Her esnafın sabah iş yerini açtığı, her akşam da kapattığı saat bellidir. Bu bir prensiptir. Alışveriş olsun ya da olmasın o dükkan o saatte açılır, o saatte de kapanır. İşin bereketi buradadır. Bu internet, telefon olayları ne uyku ne ev ne de iş ahlakı bıraktı.”

“ŞEKERİN LEZZETİ BİLE BAMBAŞKAYDI”
Şekercilik mesleğinde tam 70 yılı geride bırakan şehrin ünlü şekercisi Orhan Günvaran, “Ben şekercilik mesleğinde 70. yılımdayım. Draje şeker, çikolata vardı ama fiyatından dolayı herkes alamazdı. Akide, lokum, peynir şekeri ve en lüks badem şekeriydi. Çikolatanın adından söz edilmezdi. Tabi çikolatacılığın da artmasıyla ve talep görmesiyle ‘merdiven altı’ dediğimiz gıdalar da çoğaldı. Bunu alırken ve satarken bu çok önemli; sahte şekerlemeler ve gıda maddeleri üzerinde çok farklı şeyler dönüyor. Eskiden şekerin tadı bile bambaşkaydı” diye konuştu.

ŞEKERCİ ORHAN’DAN ÖĞÜTLER

”Çok para kazandıran işi değil, sevdiğin işi yap. Eğer işini severek yaparsan, nasıl olsa para kazanırsın.
*İş hayatındaki başarını, hangi işi yaptığınla ya da hangi mevkiye sahip olduğunla değil; yaptığın işi nasıl yaptığınla ve insanlara ne hissettirdiğinle ölç.
*Çeşme akarken kovayı oldurmaya bak. Bil ki çeşme devamlı akmaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu