Köşe YazılarıGündem

SELEBRAL PALSİ NEDİR?

Selebral Palsi (beyin felci) anne karnında, doğum esnasında, bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında meydana gelebilen vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen fakat ortaya çıktıktan sonra  ilerlemeyen (kötüleşmeyen) bir dizi nörolojik bozukluğun görüldüğü bir hastalıktır.

Selebral palsi vücuttaki kas, sinir gibi bölgelerden değil beynin kontrol merkezlerindeki anormalliklerden kaynaklanır.

Doğum öncesi; bazen bebeğin beynindeki hasar, bebek henüz anne karnındayken meydana gelir. Sebebi ise infeksiyon, annenin zarar gördüğü bir kaza, yüksek kan basıncı ya da diyabet gibi hastalıklar olabilir.

Doğum sırasında; bebeğin oksijen alamaması ya da doğumun zor olmasından dolayı bebeğin beyninde hasar oluşması gibi sebeplerden olabilir.

Doğum sonrası; Bebeğin aşırı erken doğması ( prematüre doğum) sebebiyle görülebilir.

Beyin doğumdan sonra da büyümeye devam ettiğinden dolayı zamanında ve sağlıklı doğan bebeklerde de ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar ve darbeler sebebiyle beyin felci oluşabilir.

Selebral palsi tipleri vardır. Bunlar; spastk tip, atetoid tip, ataksik tip ve karma tiptir.

Spastik tip: Selebral palsi tipleri arasında en sık rastlanan tiptir. Spastisite kas sertliğidir. Bu çocuklarda kaslarda sertlik ve pasif harekete direnç vardır. Etkilenen vücut kısmına göre adlandırılır.

Hemiparezi: Vücudun bir tarafındaki kol,gövde ve bacak etkilenir.

Diparezi: Her iki bacak da spastisite kollara göre daha belirgindir.

   Tetraparezi: Tüm vücut etkilenmiştir.

Atetoid tip: Kontrolsüz harekettir. İstem dışı bacak,kol ve yüz hareketleri görülür.

Kaslar çok sert ve çok gevşek durumlarında değişiklik gösterir.

Ataksik tip: Dengeyi korumada zorluk görülür. Gelişim yavaştır. Yürüme geç elde edilir.

  Karma tip: Kas sertliği bazı kaslarda çok sert bazı kaslarda çok gevşektir.

 

Kas sertlikleri dışında etkilenen bölümlerde farklılık gösterir. Bunun sebebi beynin hangi bölümünün etkilenmiş olması ve hasarın boyutu ile ilgilidir.

Ayrıca dil-konuşma bozuklukları, mental reterdasyon (zeka geriliği), duyusal bozukluklar, öğrenme güçlüğü, gözlerde kayma, titreme, davranış bozuklukları gibi problemlerde görülebilir.

 

Selebral palsi tedavisi

 

Selebral palsinin tamamen iyileşmesi mümkün değildir ve kalıcı bir hastalıktır. Fakat tedavi ile eksikler giderilerek normal bir bireye yakın bir hayat sürmeleri mümkündür. Üniversite mezunu mesleğini idame ettiren, aile kuran birçok selebral palsi hastası vardır. Selebral palsi tedavisi bir ekip işidir. Bu ekipte mutlaka çocuk doktoru, çocuk nöroloğu, fizyoterapist, özel eğitim öğretmeni, konuşma terapisti ve psikolog olmalıdır. Gelişim ve beslenme problemleri söz konusu ise bu ekibe diyetisyen de dahil olmalıdır.

 

Önümüzdeki hafta tedavi süreci hakkında bir yazı ile görüşmek üzere.

 

 

Soru ve önerileriniz için mail adresim;

sinemgirgindemir@gmail.com

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu