GündemEkonomiÖzel Haberler

SEMT PAZARLARI VAZGEÇİLMEZ, FAKAT.. SATANA DÜŞÜK ALANA YÜKSEK

Şehrin ünlü semt pazarlarından Cumartesi Pazarı’nda alışverişin nabzını tuttuk. Pazarcı esnafı sebze ve meyve fiyatlarının düşüşte olduğunu belirtirken, vatandaşlar aynı görüşte değil. Yine de pazarlar mutfakların vazgeçilmezi. Özellikle ev yapımı süt ürünleri (çökelek, yoğurt ve tereyağ vb.) ilgi görüyor.

EV YAPIMI SÜT ÜRÜNLERİ
Bu hafta Cumartesi Pazarı’ndaydık. Tezgahların özenle süslendiği ünlü semt pazarında kaymağın kilosu 50 lira, yoğurt 5 lira, çökelek 8 liradan başlıyor. Köy yumurtaları ise 50 ila 70 kuruştan satılıyor.

UNUTULAN LEZZET ‘ÇÖKELEK’
25 yıldır pazarcılık yapan Mustafa Çetin, bu işin ata mesleği olduğunu söyledi. Günümüzde kimsenin evinde çökelek yapmadığını belirten Çetin, “Babaannem bu işi 35 yıldır yapmış. Ondan sonra biz devraldık. Tereyağı, çökelek ve lor yapıyoruz. Çökelek özellikle sabah kahvaltılarında üzerine zeytinyağı gezdirilip kekikle süslenerek yenilebilir. Tadına doyulmaz” dedi.

“ÇALIŞAN KADIN ÖZGÜRDÜR”
Pazarın kadın esnaflarından biri olan Sema Altın, çalışarak kendini daha özgür hissettiğini anlattı. Bunun için kadınların çalışması gerektiğini belirten Sema Altın, üretip satmanın, kazancını temin etmenin mutluluk verici olduğunu paylaştı. Süt, yoğurt ve bal satan Sema Altın, bu şekilde eve ekmek parası götürüp ekonomiye katkı sağladığını belirterek, “Kadın ne kadar çok çalışıp kazanırsa o kadar özgür olur” diye konuştu.
Pazarın bir başka kadın esnafı olan Halalca köyünden Hanife Kurtulan, fiyatların çok düştüğünü ileri sürdü. 35 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Hanife hanım, sabah erken saatlerde başlayıp akşam geç saate kadar çalıştıklarını, soğuk ve yağmurdan da etkilenmediklerini kaydetti. “Yeterki iş olsun” diyen Hanife Kurtulan, fiyatların kış mevsimine göre iyi olduğunu söyledi. Kurtulan’ın tezgahındaki ürünlerden karnabahar 3 TL, ıspanak 2 TL, roka 1 TL. Ev yapımı kaymağın kilosu ise 50 TL.
Pazarcılar fiyatların düşüşe geçtiğini söylese de vatandaşlar aynı görüşte değil. Fiyatların hala cep yaktığını belirten vatandaşlar, pazarda her istedikleri ürünü alamadıklarını, ihtiyaçlarını az miktarda alıp ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını ifade ettiler.

ÇÖKELEK TARİFİ
Pazarcı esnafı Mustafa Çetin, evde çökelek yapımını okurlarımız için anlattı. Babaannesinden devraldığı bu işi 25 yıldır sürdüren Çetin, çökelek yapımının püf noktalarını anlattı. Kolay görünen çökelek yapımı sabır ve itina gerektiren bir uğraş. Çökelek için sütün 100 derecede kaynatılması gerekiyor. Ardından yine ev yapımı olan yoğurt mayalanıyor. Kıvama gelen yoğurdun üzerinde oluşan tereyağı dikkatle alınıp ayrıştırıldıktan sonra kalan kısımdan çökelek yapılıyor. 14 saatlik beklemenin ardından karıştırılıp çökelek elde ediliyor.

KAYMAĞIN HAMMADDESİ MANDA SÜTÜ
Yine mutfağın gazgeçilmez süt ürünlerinden olan kaymak da yapımı itina isteyen önemli bir ürün. Pazar tezgahlarında kilosu 50 liradan satılan kaymak için manda sütünün hazır edilmesi gerekli. Mandadan sağılan süt arındırılıp güzelce pişirildikten sonra üzeri kapatılıp sıcaklığı muhafaza edilerek beklemeye alınıyor. Zamanlama çok önemli. Pişirilip indirildikten sonra üzeri kapatılan sütün ikindi vakti geldiğinde yeri değiştiriliyor ve soğumaya bırakılıyor. Gece yarısı (saat 24.00 gibi) buzdolabına koyulan tereyağı sabah alınıp tüketime hazır hale geliyor. Pazarcılar kaymağın etrafını bıçakla kesip paketledikten sonra tezgahta satışa sunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu