Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

SENİ YERİM!

Tabii benim kimseyi yemek istediğim falan yok. Ama bazı besinlere biz kahvaltıda bunu demeliyiz; seni yerim, seni yemeliyim! Hepiniz biliyorsunuz ki kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Çok sağlıksız bir kahvaltı yapmak yerine hiç yapmayın daha iyi diyebilirim. Peki sağlıklı bir kahvaltı için ne yapmalıyım? Kahvaltıda bazı besinler olmazsa olmazdır. Hangi besinler derseniz işte cevabı.

Elbette ilk sırada yumurta yer alır. Yumurta hem bizi düşük kalorisi ile tok tutması hem de çok sağlıklı bir besin olması ile kahvaltının baş tacı bir besindir. Yumurta çok iyi bir antioksidan olup gözde katarakt gelişimini önlemekte, karaciğer ve beynin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Şunu da belirtmek isterim ki yumurtanın kolesterol seviyesini arttırdığı gibi var olan bir kanı var ancak bu doğru değildir.

Yoğurt size kahvaltıda önerebileceğim diğer bir tok tutucu ve sağlıklı besindir. Yoğurt vücuda verdiği doygunluk hissi yanında iyi bir metabolizma hızlandırıcıdır. Bir de özellikle bayanlarda meme kanserini azaltması ile kahvaltıların vazgeçilmezi olmalıdır.

Evet kahve; bunu saymazsam olmaz. Kişinin güne başlarken uyanık ve zinde olmasını sağlar. Ayrıca kahve iyi bir antioksidan olup diyabet ve karaciğer hastalığı riskini azaltır, yağ yıkımı hızlandırır. Yulaf ezmesi ise diğer önemli bir besin. Yulaf harika bir doygunluk hissi veren bir huhubattır. Ayrıca kolesterolü düşürmesi ve lifli gıda özelliği ile kabızlık sorunun da etkili olması da bir artıdır. Chia tohumu son derece besleyici ve lif oranı yüksek bir besindir. Vücutta bulunan iltahabı azaltması iltahaplı romatizması bulunan hastalarında kahvaltılarında yer verebileceği iyi bir seçenektir.

Meyve olarak ise kahvaltıda dut ve çilek tercihleri doğru olacaktır. Elbette fındık magnezyum içeri ve kalp dostu özelliği ile sofralarımızda ki yerini almalıdır. Ancak oranı abartmamak önemlidir. Yeşil çay içerdiği antioksidan ve kafein ile iyi bir ruh hali ve artmış metabolizma desteği ile önemlidir. Keten tohumu kabız olanların kahvaltılarında yoğurtla birlikte tüketebilecekleri bir gıdadır. Peyniri unuttum sanmayın; peynirsiz bir kahvaltı kahvaltı değildir. Lor, keçi, inek vs. fark etmez, her tür peynir sofranızda olsun.

Hepinize sağlıklı, afiyetli kahvaltılar dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu