GündemKöşe Yazıları

SERİNLETEN SUYU VE EŞSİZ KUMSALI İLE DÜNYACA ÜNLÜ SARIMSAKLI PLAJI

İşte şimdi tatil için doğru yerdesiniz. Ege bölgesi ile Marmara bölgesini birleştiren bir sınır kasabası olan Sarımsaklı; güneyinde ve batısında deniz, kuzeyinde Cunda Adası, doğusu ve kuzey doğusunda Ayvalık’ın bulunduğu cennetten bir köşe olarak tanımlanabilir. Çocukluğumun ve hayatımın yaklaşık 30 yılının geçtiği ve hala her fırsatta gittiğim Sarımsaklı aynı zamanda yeşil ile mavinin buluştuğu çamlarla kaplı göz alabildiğine, ayak yürüyebildiğine zeytin ağaçları ile dolu bir tatil beldesi.

Bu bölge yanardağ faaliyetleri sonucunda yaklaşık 15 milyon yıllık bir süreçte oluşmuş, yeryüzü kabuğunun tarihinde ki en geç oluşumlarından biri aynı zamanda. 15 milyon yıl önce başlayan ilk lav akıntılarıyla kırmızıdan sarıya, beyaza yani ateşin yanarken boyandığı renkleri alıp ateştaşı oluşturan lavlar yöremizin tarihsel en belirgin yapı malzemesi öğesi olan Sarımsak Taşı’nı oluşturmuş ve milyonlarca yıllık tarih süreci içerisinde Kozak ve çevresindeki tepelerden gelen granit çeşitli etmenler yoluyla çöküntüye uğramış, sonuç olarak günümüz de o muhteşem Sarımsaklı Plajını oluşturmuş. Adını bölgeden çıkarılan ve kilise, ev yapımında kullanılan sarımsı renkli taşlardan alan Sarımsaklı çevresinde yerleşik hayat 15. yüzyılda başlamış. Osmanlı’ya vergi vermekle mükellef olan Midilli adası prensi Gateluzio’nun vergileri geciktirmesi sonucu Fatih Sultan Mehmet donanmayı Midilliye göndermiş ve Midilli kısa sürede alınmış. Böylece korsanların eline geçmemesi için bölgeye yeni çeriler yerleştirilmiş. 1893 ve 1913 yılında ise Yugoslavya’dan gelen Türkler ve Yunanistan’dan gelenler bu bölgeye yerleştirilmiş.

Sarımsaklı iklimi ile de gerçekten diğer tatil beldelerine hiç benzemiyor ve çok çeşitlilik gösteriyor. Mesela tüm Akdeniz ve Ege cayır cayır yanar ve terlerken, Sarımsaklı batıdan esen ve genellikle öğleyin başlayan imbat ile serinliyor. Meşhur poyrazımız Windsurfçüler için burayı ideal bir turizm bölgesi yapıyor. Yazın en sıcak günlerinde Sarımsaklı denizi sıcaktan bunalmışları serinletirken buz gibi bir limonata meşhur Ayvalık tostu ile birlikte sizin denizden çıkmanızı bekliyor. Sarımsaklı plajında 6 adet resmi kamp, 9 adet turizm işletmesi belgeli, 2 adet işletme, 59 adet de belediye belgeli konaklama tesisleri ile 160’a yakın restoran, bar, kafeterya ve disko hizmet veriyor.

Sarımsaklı’ya ulaşım da çok kolay. Ayvalık merkezine geldiğinizde buraya 15 dakikada bir kalkan Sarımsaklı minibüsleri ile yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşabiliyorsunuz. Denizi çok güzel ve berrak.Üstelik sığ bir suya sahip.Yani ailecek gönül rahatlığı ile tehlikesiz bir şekilde denizin tadını çıkartabilirsiniz.

Sarımsaklı Plajının dünyanın en uzun ve en güzel plajlarından biri olduğunu hatırlatmak istiyorum. Boydan boya uzunluğu 13 kilometre olan plaj sabahları ve gün batımında sahilde yürüyüş yapmak isteyenleri yumşak ve taşsız kumuyla bekliyor.  Denizi ve sahil şeridi tamamen kumluk. Kumsalın en büyük özelliği ise kumunun vücuda yapışmıyor olması. Turkuaz rengi denizi ise akvaryum güzelliğinde olan bu cennet köşe akın akın yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Sarımsaklı’da her ne kadar turistler fazla gibi gözükse de buranın asıl yerlileri Boşnaklar. Bu yüzden etrafı gezerken dükkan isimlerinde “Bosna” kelimesi geçerse şaşırmayın. Sarımsaklı’da hem hareketli yaşam hem de sakin bir yaşam sürmek isteyenler için uygun yerler var. Sarımsaklı’nın geceleride ayrı bir hareketli ve serin geçiyor. Sarımsaklı Plajı’nın tam karşısı Yunanistan’ın Midilli Adası’nı görüyor ve çok yakın. Özellikle yağmur sonrası berrak havalarda akşam kumsaldan baktığınızda Midilli Adası’ndaki arabaların ışıklarını görmeniz mümkün. Gündüzleri plajın dışında Sarımsaklı’da tekne turları da son dönemlerde oldukça revaçta. Tekne turları ile civarda ki adaları gezip bakir koylarda denize girebiliyorsunuz. Teknelerin üst katında yapılan eğlenceler ve yarışmalar katılımcılara ayrı bir keyif veriyor. Bu teknelerde müzik ziyafeti yanında yöresel has taze balıklardan sunulan yemekleri de deneyebilirsiniz.

Genel olarak aslında Sarımsaklı’da yapılabilecek en iyi şey pırıl pırıl denizinde yüzmek. Sarımsaklı plajları olarak anılan bölgede 22 adet plaj bulunuyor. Plajlar isimlerini en yakın otel veya kamplardan aldığı için bu isimleri ile anılıyor. Bu plajların isimleri ise geçen kamp veya oteller ile alakası olmayıp, bölgede bulunan plajların hepsi halka açık.  Denizde yüzerken yanınızda deniz gözlüğü varsa eğer, adaların eşsiz su altı güzelliklerini görebilirsiniz.
Sarımsaklıyı diğer tatil yerlerinden ayıran başka bir özelliği ise meşhur Şeytan Sofrası.Burası ile ilgili detaylı bilgiyi başka bir yazımda sizlerle paylaşacağım.Şimdilik buradan akşam saatlerinde eşsiz gün batımını izleyebilirsiniz diyip konuyu kapatıyorum. Emin olun ki gün batımını başka bir yerde böyle bir manzara ile göremezsiniz. Şeytan sofrasının hemen yanında bulunan tepeye Tavşan kulakları tepesi deniyor. Tepede tavşan kulaklarına benzeyen yaklaşık 5 metre boyunda 2 adet kaya bulunuyor. Buranın manzarası da oldukça güzel,görmenizde yarar var.
Mavi Bayraklı sahilleriyle ünlü Balıkesir’in de en güzel ve ünlü plajı Sarımsaklı,yeşilin tüm renkleri, mavinin en güzel tonu ve kilometrelerce uzanan altın renkli kumsalı ile sizi kucaklamayı bekliyor. Sarımsaklı’da sonbaharın ilk aylarınında ayrı bir güzelliği olduğunu hatırlatarak sizleri sevgi ile kucaklıyorum.

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu