GündemEğitimEkonomi

SERVİSÇİLER KAYGILI

Balıkesir Şoförler Odasında servis şoförlerin sorunları masaya yatırıldı. Başkan Rıza Tekin konuşmacı olarak ağırladığı Bursa Servisçiler Oda Başkanı Sadi Aydın ile Balıkesir’deki servis sahiplerini ve şoförlerini buluşturdu. Sektörün sorunları konuşuldu.

BUGÜN ALDIĞIMIZ TEKNOLOJİ YARIN ÇÖP

Toplu taşımada dolmuş taksicilik yapan servis sahipleri Balıkesir merkezde balkart sistemine geçişin sağlandığı dönemde 238 toplu taşıma aracına güvenlik kamerası ve GPRS, uygulaması başlatmıştı. Bu karar alındığında anlaşma yapılan firma BTT kontrolünde bir firma idi. Konuyla ilgili olarak Başkan Rıza Tekin DVR denilen kamera kayıt cihazların o dönem takıldığını ancak hazırlanan yeni yönetmelikle DVR’den NVR’e geçilecek olmasının kendilerini tedirgin ettiğini belirtti. Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin DVR (Digital Video Recorder – DVR) kaydediciler bunun son örneğidir. Bugün aldığınız teknoloji yarın çöp olabilir’ dedi.

18 YAŞINDA ŞOFÖR NEDEN OLMASIN?

Servis şoförlüğü yaşının 26 olmasını da eleştiren şoförler 18 yaşında milletvekili oluyor da servis şoförü neden olamıyor? Diye sordu. Servis rehberlerinde aranan lise mezunu şartı ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı ve sivil plakaların servis hizmeti vermesinden kaynaklanan sorunlar ve daha pekçok konuda istişare eden servisçiler TUVTÜRK’ten çıkan servis Belediye’lere takılıyor diyerek sorunların çözülemediğini belirtti.Çözüm için el atılması gerektiği ifade edildi.

DİJİTAL GÜVENLİĞE GEÇİŞTE SIKINTI

Trafiğe yol alan servis araçları ve öğrenci taşımacılığı yapan servisler gidecekleri yol güzergâhlarının izin belgelerini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden alıyor. (UKOME) den alınan izin belgeleri ile servise çıkabilen araç sahipleri 2017’de çıkan yeni yönetmelikten dolayı zor günler yaşıyor ancak çıkması beklenen yeni yönetmelik dahada zorlayacak gibi görünüyor. Toplantıda konuşan Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin araçlara alınan kamera kayıt cihazları ile ilgili olarak düşüncelerini paylaştı ve Sonuç olarak biz bir Toplu Taşıma Aracı sahipleri bunu büyük maliyetlerle yaptık. Ben kendi cihazımı 5bin 400 TL’ye aldım. Bugün bahsedilen yönetmelik yürürlüğe girerse bizim toplu taşıma araçlarına (Network Video Recorder – NVR) isteniyor. Geçen yıl aldığımız cihazlar 2018 sonunda çöp.’ dedi.

AĞIR CEZALAR VAR

Balıkesir’de sivil plakalarda bu işi yapıyor. Bu işe nasıl çözüm bulacağız diyen bazı servis sahiplerine yanıt veren Bursa Servisçiler Odası Başkanı Sadi Aydın, ‘Bu konuda, Sürücüsüne 2 bin 500 ve araç içinde taşınan her yolcuya da 650 lira ceza vardı. 3 ay öncesine kadar bu devam ediyordu bu yasanın geri gelmesi için çalışıyoruz. Bursa’da bu konudan bizde muzdaribiz. Bu konuda ağır cezalar gelecek. Bu işleri yapan varsa onlara sesleniyorum ‘ birilerinin gözünden yaş getirirsen o para sana zehir olur. Kurallara uyun.10tane Balıkesir yok bir tane Balıkesir var. Araç içindeki yolcuya da cezası var. Birde sözleşmesini yaptığı şirkete de ceza geliyor. Şoförlerin neden emniyet güçleri tarafından durdurulduğunu araç içinde yolcu bilmiyor. Şoför bunu söylemiyor. Kimse ayıbını söyler mi? O ceza insan kaynağına ardından fabrika sahibine gitti ve fabrika sahibini dedi ki hak edişinden kesti ve bir daha bu kapıdan içeri girme? Dedi ne kazandık? Hakkımızı’ dedi.

GÜZERGAH BELGESİ BELEDİYEDEN VERİLİYOR

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), il-ilçe trafik komisyonu kararlarına uygunluğu anlaşılan okul servis araçlarına büyükşehirlerde ilgili büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde ise ilgili belediyeler tarafından verilen ve okul servis aracının ilgili büyükşehir belediyesi/belediye sınırları içinde izleyeceği güzergah ile işletenini, şoförünü, rehber personelini, taşıtın plakasını, cinsini, taşıma sınırını belirten belgeyi bulundurmak zorunda. Servis denetim komisyonunca şehirde takibi yapılan servis araçları ile ilgili yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı. Önceki gün Şoförler Odası toplantı salonunda yapılan toplantıda Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi’nin Servis araçlarının güzergâhlarını 9’uncu ayda düzenleyerek yönetmeliğin işleme girdiği hatırlatıldı.

BU YÖNETMELİKLE ZOR

Sadi Aydın, ‘21.10.2017 tarihinde elim 3 olay akabinde bir yönetmelik hazırlandı. Yönetmelik malum. Birkez daha hatırlatmak istiyorum. İzmir’de servis hizmeti altında ahlaksız rantçı bir eğitim kurumunun ortaklarından birinin 200 lira olan ücret tarifemizden iki misli ücret alarak yönetmeliğe haiz olmayan araç içinde bir yavrumuz hakkın rahmetine erdi. İstanbulda yine bizim işimizle ilgili bir rantçı grup silahlı çatışmaya girerek mesleğimize yakışmayan görüntüler sergiledi. Kayseri ve Ankara’da da benze olayların yaşanması böyle bir yönetmeliğin çıkmasına neden oldu.’dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOK

Yönetmelik çıkmadan önce biz bir altyapı oluşturduk ve daha da önemli olan 3 maddeyi de iptal ettirdik. Özellikle eğitim kurumları ile ilgili veli işle birebir bir anlaşma yapılmasın yönündeydi. İçişleri bakanımız Milli Eğitim Bakanımızın da desteği ile kaybetmek üzere olduğumuz bu hakkı eğitim kurumları bahçelerde esnafımız birebir velide uygun görüyor ise onunla anlaşma yaparak öğrencisini taşıyabilmek bu maddeyi geçirdik. Bir gün sonra yönetmelik çıktı ve gelecek yıl ile ilgili bizim bu mesleği sürdürebilirliğimiz yok. Bazı maddeleri uygun bulmadığımız için yargıya başvurduk ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. Başbakanlığımızla da görüşmeler yaptık. Cevap geldi. İllerimizde odalara bağlı kaç adet esnaf, servis aracı olduğu yönünde bilgi istendi.01.01.2018 öncesindeki bu mesleği yürütenler

ARAÇ TAKİP SİSTEMİ ZORUNLU

Yeni hazırlanan metinde yer alan ve okul servis araçlarının güvenliğini sağlamayı hedefleyen yeni değişikliklerden bazıları şunlar: Okul servis araçlarında “araç takip sistemi” bulunacak. Araçlarda her öğrenci için üç nokta emniyet kemeri bulunacak, klima sistemi zorunlu olacak.Her koltukta oturmaya duyarlı sensörler bulunacak. Araçlarda standartlara uygun iç ve dış kamera ile en az 7 günlük kayıt yapabilecek cihazı bulunacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI

Taşımacılar, her eğitim ve öğretim yılında çalıştıracakları rehber personel, asıl ve yedek şoför isimleri, araçların plakalarını ve her türlü değişiklikleri aynı gün içinde okul yönetimine bildirecek. Servisleri valilik komisyonları denetleyecek. Okul yönetimleri taşıma faaliyetlerini planlayacak, servis araçlarının okul alanındaki indirme bindirme yerlerini belirleyecek. Milli eğitim müdürlükleri taşıma işinde çalışan şoför ve rehber personele polis ve Jandarma ile koordine ederek okul taşıma faaliyetiyle ilgili mevzuat, görev ve sorumlulukları ile iletişim becerileri ve davranış kuralları konularında eğitim vermek ve bununla ilgili tutacak.

Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu